Cum ar putea Rusia să distrugă Ucraina, dacă nu intervine Occidentul: "Atunci când rușii vor decide, va avea loc un val de atacuri"

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 16:42
6738 citiri
Cum ar putea Rusia să distrugă Ucraina, dacă nu intervine Occidentul: "Atunci când rușii vor decide, va avea loc un val de atacuri"
Rusia atacă infrastructura energetică a Ucrainei de câteva săptămâni/ FOTO. BBC

Strategul militar al Ministerului Apărării din Austriei, colonelul Markus Reisner, prezintă un scenariu în care Ucraina ar putea să rămână complet fără electricitate în câteva săptămâni.

„Dacă nu se creează o apărare aeriană puternică, în câteva săptămâni Ucraina va fi în întuneric total, pentru că nicio infrastructură critică nu va mai funcționa”, a spus colonelul, într-un interviu acordat ZDF.

El a subliniat că Forțele Armate ale ucrainei au cu adevărat succes la nivel tactic. Acest lucru nu îi împiedică însă pe ruși să efectueze „atacuri strategice”, în urma cărora cetățenii pașnici rămân fără electricitate și apă. În contextul acestui fapt, Reisner a menționat Herson, menționând că ucrainenii au eliberat orașul, dar comunicațiile au fost distruse.

Rusia a reușit până acum să mențină un avânt la nivel strategic, iar acest impuls înseamnă că atunci când rușii vor decide, va avea loc un val de atacuri împotriva Ucrainei”, a adăugat ofițerul austriac.

Kievul cere Germaniei generatoare și mai multe sisteme de apărare antiaeriană

Noul ambasador al Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a solicitat luni Berlinului să furnizeze ţării sale devastate de războiul declanşat de Rusia echipamente pentru a preveni întreruperile de curent electric, precum şi mai multe arme, scrie DPA.

"Avem nevoie de generatoare şi transformatoare auto, care sunt în special afectate de atacurile ruseşti cu rachete", a declarat luni Makeiev pentru televiziunea publică ZDF. În capitala ucraineană Kiev, a spus el, la ora actuală se furnizează curent electric doar câteva ore pe zi. Transformatoarele sunt necesare pentru a reduce valorile în reţeaua de înaltă tensiune pentru furnizarea energiei electrice.

În declaraţia sa, Makeiev a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană din Germania, cum ar fi sistemul Iris-T, furnizat deja, precum şi alte arme, fără să menţioneze explicit tancurile de luptă. "Armele germane salvează vieţi" în Ucraina, a afirmat diplomatul, adăugând că se discută despre noi livrări de armament cu guvernul german. Makeiev a reiterat că Ucraina vrea să îşi recupereze întregul teritoriu, inclusiv peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, potrivit DPA.

Oleksii Makeiev s-a distanţat indirect de predecesorul său la post Andrii Melnik, care a deranjat Berlinul prin declaraţiile sale provocatoare şi limbajul puţin diplomatic. Makeiev a spus că principala sa preocuparea este de a construi şi de a menţine încrederea şi de a genera sprijin reciproc. "Avem foarte mare nevoie de acest sprijin din partea Germaniei", a spus el.

Borrell: UE va ajuta Ucraina să supraviețuiască iernii

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat înainte de începerea Consiliului Miniștrilor de Externe din țările europene că oficialii guvernamentali din țările UE vor discuta măsurile de asistență acordată Ucrainei pentru trecerea iernii în condiții de lipsa a energiei electrice, deoarece invadatorii ruși continuă să distrugă infrastructura civilă extrem de importantă a Ucrainei, scrie Ukrinform.

„ Putin, continuă să bombardeze Ucraina. Putin își continuă încercările de a transforma Ucraina într-o gaură neagră - fără lumină, fără electricitate, fără căldură - pentru a-i condamna pe ucraineni la întuneric și frig. Așa că trebuie să ne continuăm sprijinul, să oferim Ucrainei mai multe materiale pentru a face față acestei ierni fără electricitate. Aceasta înseamnă multe lucruri, de la instalații electrice până la orice ar putea avea nevoie pentru a supraviețui în această iarnă fără electricitate. Este greu de imaginat, dar exact asta se întâmplă. Așa că astăzi trebuie să privim războiul din Ucraina din perspectiva unei crize umanitare”, a subliniat el.

Citește și:
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Politico: Cum se luptă Ucraina să țină trează atenția Occidentului după ce a fost atacată de armata lui Putin
Combaterea oboselii de război în Occident a devenit o provocare centrală pentru Ucraina, care își îndeamnă aliații să mențină fluxul de arme și alte ajutoare, potrivit ministrului...
Polonia conduce răspunsul Europei la invazia rusă în Ucraina. Kremlinul e furios și cere „marilor țări europene” să echilibreze situația
Polonia conduce răspunsul Europei la invazia rusă în Ucraina. Kremlinul e furios și cere „marilor țări europene” să echilibreze situația
Germania și Statele Unite au ținut capul de afiș prin decizia de a trimite tancuri în Ucraina. Cu toate acestea, eroul necunoscut din spatele acestei decizii importante a fost de fapt Polonia....