Serviciul rus de Securitate caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene după atacurile din Crimeea

Miercuri, 17 August 2022, ora 23:31
4191 citiri
Serviciul rus de Securitate caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene după atacurile din Crimeea
Membri ai Serviciului Federal rus de securitate. FOTO: TASS

Serviciul rus de Securitate (FSB) caută membri ai unei unităţi de elită ucrainene suspectaţi de comiterea atacurilor recente, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ruse.

Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) suspectează că recentele atacuri din Crimeea au fost comise de o unitate de elită a armatei ucrainene. A fost declanşată o operaţiune de căutare a membrilor unităţii speciale ucrainene, au declarat marţi după-amiază oficiali ruşi citaţi de agenţia de presă Tass.

Un înalt oficial ucrainean, vorbind sub rezerva anonimatului pentru New York Times, a declarat că o unitate militară de elită ucraineană care operează în spatele liniilor inamice este responsabilă pentru exploziile de marți dimineață de la un depozit de muniție rusesc din Peninsula Crimeea. Anterior, Ministerul rus al Apărării a transmis că exploziile au reprezentat un „act de sabotaj”.

Aparentele atacuri din această lună, care au folosit forțe ascunse în spatele liniilor inamice, subliniază inventivitatea forțelor Ucrainei. De când a început războiul, forțele Kievului au adoptat tactici neconvenționale în speranța de a egala condițiile de luptă de pe front, încercând în același timp să respingă atacurile unei armate ruse mult mai mari și mai bine echipate.

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în cadrul forțelor ruse”, lovind liniile de aprovizionare ale invadatorilor de pe teritoriile ocupate, potrivit consilierului prezidențial Mihailo Podoliak.

Oficialul ucraiean a declarat pentru Guardian că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare cu loviturile misterioase de marți asupra unui nod feroviar și asupra unei baze aeriene din Crimeea, precum și cu loviturile de săptămâna trecută asupra avioanelor de război rusești pe aerodromul Sakî din peninsulă.

„Strategia noastră este să distrugem logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte obiective ale infrastructurii militare. Să creăm un haos în cadrul forțelor ruse”, a spus Podoliak.

Kievul nu vrea să folosească forța brută ca Moscova

Consilierul, adesea descris ca fiind a treia cea mai puternică personalitate în stat, a spus că abordarea Kievului diferă de strategia Moscovei de a folosi puterea brută a artileriei pentru a câștiga teritoriu în regiunea Donbas, la est, unde trupele ruse au distrus orașe precum Mariupol și Sievierodonetsk.

„Așadar, Rusia a cam învățat pe toată lumea că o contraofensivă necesită cantități uriașe de militari precum un pumn uriaș care merge într-o singură direcție”, a spus el, dar „o contraofensivă ucraineană arată foarte diferit. Nu folosim tactica anilor '60 și '70, a secolului trecut.”

Cu toate acestea, poate fi și o recunoaștere a faptului că Ucraina se luptă să adune numărul necesar de oameni și material militar pentru a susține o contraofensivă completă în sudul țării, care necesită de obicei o superioritate de trei soldați la unul sau mai mulți.

În schimb, Ucraina a încercat să taie Hersonul – singurul oraș deținut de Rusia pe malul de vest al râului Nipru – prin distrugerea podurilor rutiere și feroviare folosind artilerie de rachete vestică nou aprovizionată, până în punctul în care Rusia nu mai poate să reaprovizioneze forțele sale în mod eficient.

Ajutați de rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, Podoliak a adăugat că Ucraina speră să degradeze puterea invadatorilor prin „lipsa proviziilor și lipsa muniției” care-i „vor face pe ruși să lupte așa cum au făcut-o în primele luni de război”.

În faza incipientă a conflictului, o armată rusă dezorganizată nu a reușit să captureze Kievul, după ce forțele invadatoare au fost blocate pe drumurile care duceau în oraș, făcându-le vulnerabile în fața infanterie ucrainene și la armele antitanc.

Citește și:
Cum a capturat unitatea specială Kraken 15 ofițeri ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov
Cum a capturat unitatea specială Kraken 15 ofițeri ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov
În timpul contraofensivei forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov, unitatea specială Kraken a capturat 15 ofițeri ruși, în ciuda vitezei cu care fugeau din teritoriile ocupate ale...
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Ce sunt armele nucleare tactice. Condițiile în care Putin le-ar folosi în Ucraina: "Ar putea să detoneze o rachetă deasupra apei"
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este gata să folosească arme nucleare pentru a apăra teritoriul rus, sporind temerile că ar putea folosi o armă nucleară mică sau...