Rușii, atac în valuri cu drone asupra Ucrainei. Kievul raportează un succes al apărării antiaeriene

Duminica, 03 Decembrie 2023, ora 10:44
3674 citiri
Rușii, atac în valuri cu drone asupra Ucrainei. Kievul raportează un succes al apărării antiaeriene
Rusia a lansat 12 drone şi o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică/ FOTO: zn.ua

Rusia a lansat 12 drone și o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopții, de sâmbătă spre duminică, 3 decembrie, iar sistemele de apărare aeriană au distrus 10 drone înainte ca acestea să-și atingă țintele, au anunțat duminică forțele aeriene ale Kievului.

Racheta de croazieră nu a fost distrusă, dar nu și-a atins ținta, au spus forțele aeriene, fără a oferi mai multe detalii. Aceasta nu a precizat nici ce s-a întâmplat cu cele două drone care nu au fost distruse.

În noaptea de 3 decembrie, rușii au atacat Ucraina cu 12 drone de tip Shahed din regiunea Primorsko-Ahtarsk (regiunea Krasnodar din Rusia) și cu o rachetă aeriană dirijată Kh-59 din spațiul aerian al regiunii Belgorod a Federației Ruse, a informat Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Forțele Aeriene spun că UAV-urile au atacat în mai multe valuri, au intrat în regiunea Mikolaiv prin regiunea Hherson ocupată. În regiunea Mikolaiv, în zona de responsabilitate a Comandamentului aerian „Sudic”, majoritatea dronelor „Shaheed” au fost distruse de apărarea antiaeriană. Restul se îndreptau în direcția nord-vest și au fost doborâte în zona Starokostiantinov din Hmelnițki.

Ca urmare a operațiunilor de luptă, apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 10 UAV-uri de atac Shahed-136/131. Racheta aeriană ghidată Kh-59 nu și-a atins ținta.

Astăzi, în jurul orei unu dimineața, drone "shahed" a atacat vestul Ucrainei, iar rachetele au atacat - estul și centrul, explozii au fost auzite în regiunile Hmelnițki și Sumî.

În acelaşi timp, Kievul a raportat sâmbătă seara că majoritatea luptelor recente dintre trupele ucrainene şi cele ruse s-au dat în estul Ucrainei, conform dpa.

Pe linia frontului din apropierea oraşului Avdiivka, 20 de atacuri ruseşti au au fost respinse în ultimele 24 de ore, iar, în zona Bahmut, forţele ruse au lansat 15 atacuri, potrivit raportului Statului Major General al armatei ucrainene.

În regiunea Herson, trupele ucrainene continuă să menţină capul de pod pe malul de est al fluviului Nipru.

Militari ucraineni au ocupat aceste noi poziţii în ultimele săptămâni pe malul fluviului controlat în mare parte de forţele ruse.

Situaţia de pe linia frontului în sudul şi estul ţării rămâne dificilă, recunoaşte armata ucraineană.

Ucraina se apără împotriva unei invazii pe scară largă a Rusiei de 21 de luni. Contraofensiva ucraineană lansată în vara anului 2023 nu a fost pe măsura aşteptărilor.

Forțele rusei au redus asalturile asupra Avdiivka

Forțele rusești au redus asalturile asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, pe care încearcă să-l cucerească de la mijlocul lunii octombrie, iar informații neoficiale din regiune arată că nu au reușit să captureze orașul devastat Mariinka din sud-vest, așa cum susținuseră unele surse rusești zilele trecute.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, a declarat la televiziunea națională că atacurile rusești asupra Avdiivka s-au înjumătățit în ultimele 24 de ore, în mare parte ca urmare a pierderilor grele.

„Cocseria este controlată de forțele armate ucrainene. Forțele inamice încearcă să pătrundă înăuntru, dar suferă pierderi de trupe de infanterie și de echipamente", a declarat Ștupun.

Luptele sunt în continuare intense, a spus el, într-o zonă adiacentă orașului, cunoscută sub numele de „zona industrială". Cunoscutul blog rusesc de război Rybar a susținut că zona a căzut sub control rusesc.

Vitali Barabaș, șeful administrației militare a orașului, a spus pentru postul de televiziune Channel 24 că Avdiivka „începe să arate ca Mariinka, o așezare care practic nu mai există. A fost rasă din temelii".

Forţele ucrainene se vor confrunta cu o iarnă „dură” şi cu un an dificil, deoarece evaluările serviciilor de informaţii occidentale nu indică mişcări semnificative pe linia frontului în următoarele luni, au declarat pentru CNN oficiali occidentali şi un înalt oficial militar american.

Volodimir Zelenski a vorbit, în mesajul său video de sâmbătă seară, despre o săptămână „productivă” pentru Ucraina, dar și una în care Rusia a pierdut influență în două instituții internaționale.

Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi,...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #atacuri, #drone, #rachete , #Razboi Ucraina