Australia discută cu Ucraina și Statele Unite despre transferul avioanelor de luptă F/A-18 Hornet

Marti, 06 Iunie 2023, ora 22:59
2800 citiri
Australia discută cu Ucraina și Statele Unite despre transferul avioanelor de luptă F/A-18 Hornet
Avion de luptă F/A-18 Hornet/ FOTO: military.com

Australia discută cu SUA și Ucraina transferul a 41 de avioane de luptă F/A-18 Hornet la care armata australiană a renunțat și pe care ar putea să le dea Kievului, scrie ziarul Australian Financial Review citând surse din departamentul de apărare.

Expertul militar australian Robert Potter a confirmat negocierile, dar a subliniat că părțile nu au ajuns încă la un acord concret. Potrivit surselor, Washingtonul evaluează pozitiv transferul de aeronave. Consimțământul SUA în această problemă este necesar, deoarece au drepturi de proprietate intelectuală asupra acestor avioane de luptă.

F/A-18 Hornet sunt în prezent în hangare. Dacă avioanele nu vor fi date Ucrainei, acestea vor fi casate sau vândute unei companii de aviație privată pentru formarea piloților.

Potrivit unei surse informate, avioanele de luptă pot fi puse în funcțiune în termen de patru luni. Cu toate acestea, se subliniază că unele dintre avioane pot fi folosite doar pentru piese.

S-a raportat anterior că Australia are câteva zeci de avioane de luptă F/A-18A/B care nu au fost folosite de câțiva ani și sunt în conservare. Publicația Drive a scris în repetate rânduri despre faptul că transferul acestor avioane de luptă în Ucraina este cea mai logică decizie.

Grupuri de piloţi ucraineni au fost selectaţi pentru a se antrena în Marea Britanie, unde vor învăţa să piloteze avioane de vânătoare moderne, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmyhal, potrivit CNN.

Într-o postare pe Telegram, Shmyhal a declarat că i-a mulţumit ministrului britanic de externe James Cleverly, care se află în vizită la Kiev, pentru "leadership-ul său în crearea "coaliţiei de avioane de luptă" pentru care Ucraina face lobby - şi "pentru angajamentul său de a ne antrena piloţii", a spus el.

Postarea sa de pe Telegram spusese anterior că piloţii se îndreptau spre Marea Britanie, dar a fost actualizată mai târziu în cursul zilei pentru a spune că au fost selectaţi pentru a fi antrenaţi acolo. Marea Britanie nu are avioanele de luptă F-16 fabricate în SUA pe care le doreşte Ucraina, dar a declarat, după vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de luna trecută, că va oferi "cohorte de piloţi ucraineni... pregătire de bază" pe care aceştia ar putea "să o aplice [la] un alt tip de avion".

Preşedintele SUA, Joe Biden, şi-a dat sprijinul pentru ca piloţii de la Kiev să fie instruiţi pe avioane F-16 fabricate în SUA la summitul G7 din Japonia din 19 mai. Instruirea a început în mai multe ţări ale UE, a declarat luna trecută reporterilor Înaltul Reprezentant al blocului, Josep Borrell.

Polonia, Danemarca şi Ţările de Jos se numără printre ţările care au declarat că vor participa la instruire. La 26 mai, Olanda a declarat că - în ciuda faptului că a ajutat la conducerea efortului - nu a decis încă dacă va livra avioanele Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Australia, #avioane, #SUA , #Razboi Ucraina