Țările occidentale dezbat dacă să trimită avioane de luptă în Ucraina, a declarat joi premierul danez, Mette Frederiksen, la postul danez de televiziune TV2. „Este un lucru pe care îl discutăm în cadrul grupului de țări aliate. Este o mare dorință din partea Ucrainei”, a spus Mette Frederiksen.
Polonia îi va dona patru avioane de vânătoare Ucrainei zilele acestea, dar „e vorba totuşi de avioane de concepţie sovietică” Mig-29. Vor urma însă și altele, aflate acum în revizie. Mai rezervată, Franța deocamdată „nu exclude nici o opțiune” în privința trimiterii de avioane Mirage.
Ucraina a propus NATO crearea unei „coaliții a avioanelor”, similară coaliţiei tancurilor destinate armatei Kievului, semnalează agenția ucraineană RBC. Kievul subliniază că ar avea nevoie mai ales de avioane F-16 și explică și de ce: „în primul rând pentru a ne proteja împotriva atacurilor teroriste rusești cu rachete asupra orașelor și a infrastructurii critice. Acestea vor deveni o componentă importantă a apărării aeriene generale.
Aeronavele MiG și Suhoi nu pot doborî eficient rachete de croazieră și drone. F-16 are un radar puternic, iar rachetele moderne pot doborî ținte în mod eficient”.
Casa Albă transmite joi că decizia Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16, relatează The Guardian. „Nu ne schimbă calculul cu privire la F-16. Acestea sunt decizii suverane pe care trebuie să le ia orice țară și respectăm acele decizii suverane”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. El a refuzat să aprobe decizia, spunând că nu crede că este locul SUA „să caracterizeze decizia Poloniei într-un fel sau altul”. Biden a declarat anterior că SUA nu vor furniza avioanele de luptă F-16 Ucrainei. În schimb, președintele american a spus că va rămâne în discuții cu Ucraina cu privire la cererile sale de arme.
Nouă țări s-au angajat deja să trimită aproximativ 150 de tancuri Leopard la a zecea reuniune a grupului de lucru privind ajutorul militar pentru Ucraina, care e alcătuit din 54 de țări: cei 30 de membri NATO și alte 24.
Ideea nu deloc să transformăm Ucraina... Vezi tot