Un avion de luptă suedez adesea trecut cu vederea ar putea fi aparatul de care Ucraina are nevoie pentru a înfrunta Rusia

Duminica, 04 Decembrie 2022, ora 19:29
10066 citiri
Un avion de luptă suedez adesea trecut cu vederea ar putea fi aparatul de care Ucraina are nevoie pentru a înfrunta Rusia
Avioane de luptă suedeze Gripen FOTO / Air Data News

Pe măsură ce forțele aeriene asediate ale Rusiei continuă să lanseze atacuri în Ucraina, Kievul are nevoie de mijloace aeriene, inclusiv de noi avioane de luptă.

Cel mai bun avion cu reacție pentru Ucraina este Gripen, un avion de luptă multirol din a 4-a generație construit de compania suedeză Saab și care este „de departe cel mai potrivit candidat în ceea ce privește cerințele operaționale”, potrivit lui Justin Bronk, Nick Reynolds și Jack Watling de la Royal United Services Institute, un think tank britanic.

Ucraina are nevoie de un avion de luptă cu rachete care să ofere „cea mai mare rază efectivă posibilă în condiții de lansare subsonică la joasă altitudine” pentru a ocoli apărarea antiaeriană rusă, inclusiv sistemul său de rachete S-400, care poate viza avioanele ucrainene la altitudini mai mari, spun cei trei experți citați de Business Insider.

Gripen poate transporta racheta aer-aer Meteor, care este eficientă în acele condiții datorită designului său ramjet și are o rază de acțiune de 100 km, permițându-i să fie trasă de la distanțe mai sigure. Avionul poate fi echipat și cu rachete antinavă. Gripen are o serie de capabilități de război electronic concepute special pentru a reduce eficiența radarelor utilizate de avioanele și sistemele de rachete sol-aer ale Rusiei.

În plus, deoarece pistele și bazele aeriene ucrainene rămân amenințate de rachetele rusești cu rază lungă de acțiune, Kievul are nevoie de un avion care să poată opera de pe piste mai scurte și mai rudimentare și din baze aeriene cu echipaje la sol mai mici, pentru a minimiza riscul ca avioanele să fie detectate și distruse la sol.

Gripenul a fost „proiectat încă de la început pentru ușurința întreținerii și pentru operarea de pe aerodromuri secundare sau improvizate, potrivit experților, care menționează că Gripenul poate fi alimentat, rearmat și să primească întreținere de bază la sol de către echipe de doar șase oameni.

Doar un membru al echipajului trebuie să fie foarte instruit, ceea ce ar ușura presiunea asupra forțelor aeriene ucrainene deja supraîncărcate, în timp ce majoritatea avioanelor de luptă americane necesită echipe extinse de sprijin la sol, care „ar fi dificil de format fără a fi observate și lovite” de ruși, mai spun experții.

Costul operațional al avionului Gripen - inclusiv combustibilul, reparațiile, întreținerea și personalul - este, de asemenea, mai mic decât cel al F-16, F-18E/F și F-35 fabricate în SUA; Rafale construit de francezi; și Eurofighter-ul european, conform unei studiu comandat de Saab.

Citește și:
S-a stabilit ce tip de avion de luptă va fi livrat Ucrainei. Piloții ucraineni au plecat în SUA pentru pregătire
S-a stabilit ce tip de avion de luptă va fi livrat Ucrainei. Piloții ucraineni au plecat în SUA pentru pregătire
Tipul de aeronavă care va fi probabil furnizat Ucrainei în viitor a fost deja stabilit, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, colonelul Iuri...
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA ar putea trimite în Ucraina versiunea „digitală“ a tancului Abrams, mai modernă și „mai letală”
SUA vor trimite tancul M1A2 Abrams în Ucraina, care are capacități îmbunătățite semnificativ în comparație cu modelul anterior M1A1, relatează CNN. Secretarul de presă adjunct al...