Rușii sunt aproape terminați la Bahmut. Cum încearcă să-i păcălească pe ucraineni pentru un contraatac decisiv în Lugansk

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 16:05
9719 citiri
Rușii sunt aproape terminați la Bahmut. Cum încearcă să-i păcălească pe ucraineni pentru un contraatac decisiv în Lugansk
Lupte grele la Bahmut. FOTO: CEPA

Armata rusă se pregătește să lanseze un contraatac decisiv în regiunea Lugansk pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene la Kreminnaia și a le respinge. Pentru a face acest lucru, ei încearcă să disperseze unitățile ucrainene, forțându-le să răspundă atacurilor lor în alte direcții, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington (ISW).

Analiștii ISW au remarcat atacurile rusești din regiunea Zaporojie și cred că scopul lor nu este atât de a avansa, cât de a distrage atenția unităților ucrainene.

„Oficialii ucraineni notează că aceste atacuri sunt efectuate de mici grupuri de 10 până la 15 persoane și au ca scop dispersarea apărării ucrainene. Amploarea și natura acestor atacuri indică faptul că sunt mai mult de sabotaj care vizează distragerea atenției și fixarea forțelor ucrainene în anumite zone ale frontului decât un efort intenționat care vizează reluarea operațiunilor ofensive pentru a obține un punct de sprijin”, se arată în raportul ISW.

„Grupul Wagner nu și-a îndeplinit promisiunea de a securiza Bahmut și nu a reușit să avanseze dincolo de câștigurile tactice minore în Soledar și alte așezări mici din jur. Astfel, conducerea militară rusă poate să fi decis să schimbe prioritățile, recunoscând probabilitatea redusă ca „Wagner” să reușească cu adevărat ”, consideră experții Institutului.

Diversiunea Zaporojie

De asemenea, operațiunile ofensive din regiunea Zaporojia, notează raportul, urmăresc să umfle spațiul informațional rusesc cu narațiuni pozitive care să compenseze eșecurile din jurul lui Bahmut.

În plus, comandamentul rus pare să își mute din nou atenția către forțele armate convenționale și încetează să se bazeze pe „grupul Wagner”, pregătindu-se potențial pentru o acțiune decisivă în regiunea Lugansk . Acest lucru este indicat nu numai de numirea lui Valeri Gherasimov comandant al trupelor ruse din Ucraina, ci și de retrogradarea favoritului lui Evgheni Prigojin, generalul Serghei Surovikin.

„Diferite elemente convenționale au fost localizate pe linia Svatove-Kreminnaia în regiunea Luhansk și în special nu au susținut operațiunile „grupului Wagner” în jurul lui Bahmut, ceea ce indică faptul că conducerea militară rusă ar putea direcționa forțele convenționale în direcția pe care o consideră mai promițătoare pentru câștiguri - spune raportul. „Desfășurarea forțelor convenționale pe prima linie în regiunea Lugansk indică faptul că rușii se pot pregăti pentru atacuri decisive în acest sector”.

Cu toate acestea, analiștii ISW cred că trupele rusești cu greu vor reuși să câștige poziții semnificative în această direcție, chiar dacă vor lansa o operațiune ofensivă de succes.

Statul Major al armatei ucrainene a indicat că în aceste atacuri au fost implicate grupuri a câte 10-15 soldaţi. Dimensiunea şi natura unor astfel de atacuri relevă că scopul acestor acţiuni este distragerea atenţiei forţelor armate ucrainene din unele sectoare ale frontului, informează ISW.

Serviciile de informaţii ucrainene semnalează la rândul lor o concentrare de forţe ruse în zona Lugansk, specificând că unităţi ale Diviziei a 2-a motorizate a Armatei 1 de tancuri de gardă din Districtul militar Vest al Federaţiei Ruse au fost relocate din Belarus şi transferate parţial în această regiune din Donbas.

Putin plănuiește o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei „într-o lună sau două”

Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) de la Kiev, Oleksii Danilov, potrivit Unian.

„De partea rusă observăm o concentrare maximă, se pregăteşte de (o nouă) ofensivă. Nu ne surprinde. Înţelegem că într-o lună, o lună şi jumătate sau două vor începe operaţiuni majore, cu utilizarea maximă a tuturor resurselor disponibile pe teritoriul Federaţiei Ruse”, a declarat Danilov în cursul telemaratonului din timpul serii, un program informativ identic difuzat simultan de principalele televiziuni ucrainene, scrie Agerpres.

Secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională i-a avertizat pe ucraineni că Rusia, ţară-agresoare, pregăteşte noi atacuri informaţionale împotriva Ucrainei şi încearcă în acelaşi timp să racoleze căpetenii ale lumii interlope din regiunea Harkov.

„Mai mult, pot să spun că Direcţia a V-a a FSB (Serviciul Federal de Securitate rus/ex-KGB) încearcă să atragă de partea sa lideri ai lumii interlope, în special din regiunea Harkov. Noi monitorizăm toate aceste lucruri şi vreau să mă adresez acestor tipi tineri, dintre care unii se află la ora actuală în Emiratele Arabe Unite: băieţi, dacă vă întoarceţi acasă, veţi ajunge cu toţii după gratii. Trebuie să ne apărăm ţara, nu să facem jocuri cu FSB”, a declarat Oleksii Danilov.

În viitorul apropiat, potrivit acestuia, împotriva Ucrainei pot fi efectuate mai multe atacuri informaţionale cu ajutorul unor agenţi de influenţă ruşi care sunt încă prezenţi în Ucraina.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #bahmut, #lupte, #zaporojie, #diversiuni , #Razboi Ucraina