Premierul belgian Alexander De Croo a declarat, luni, 5 iunie, că țara sa desfășoară o anchetă pe baza informațiilor publicate de The Washington Post, că în timpul raidurilor din regiunea Belgorod, luptătorii „Corpului Voluntarilor Ruși” (RDK) au folosit echipamente occidentale și arme, inclusiv puști belgiene, relatează VOA.
„Serviciile de apărare și informații au lansat o investigație pentru a fi absolut siguri ce s-a întâmplat acolo”, a declarat De Croo pentru postul belgian VRT, avertizând să nu tragă concluzii, deoarece transporturi de arme în diferite regiuni au fost efectuate de zeci de ani și ar putea să se fabrice arme sub licență belgiană și pot apărea în locuri neașteptate.
De Croo a spus că țările Uniunii Europene au furnizat arme Ucrainei cu condiția ca armele să fie folosite doar în local pentru a-și apăra teritoriul.
„Regula este foarte strictă”, a spus premierul belgian, clarificând că, cel mai probabil, Rusia va considera folosirea armelor în afara Ucrainei drept o provocare a Occidentului.
El a menționat că, dacă se va confirma că armele destinate apărării Ucrainei au fost folosite în timpul ostilităților din Rusia, „o vom lua foarte în serios”.
Potrivit ziarului belgian Le Soir, acest lucru este dovedit de fotografii, iar, The Washington Post a relatat că aceste informații sunt confirmate și de serviciile speciale americane.
Ar fi vorba de puști de asalt FN SCAR de fabricație belgiană, folosite de membrii Legiunii Libertatea Rusiei și ai Corpul Voluntarilor Ruși, două miliții anti-Putin, în rândurile cărora se află și neonaziști, scrie LeSoir.
Ministrul belgian al Apărării Ludivine Dedonder și șefa diplomației belgiene, Hajja Lahbib, vor contacta de urgență autoritățile ucrainene pentru a cere clarificări.
„Aceste livrări sunt destinate Forțelor Armate ucrainene pentru a-și proteja teritoriul și populația de invazia rusă. Acest lucru este menționat în mod explicit în documentele care însoțesc fiecare livrare (...) Astfel, aceste arme nu sunt autorizate pentru a fi utilizate de grupuri individuale cu planuri interne rusești", a declarat sursa citată de LeSoir.
Belgia este una dintre cele 12 țări care au pus bazele NATO în 1949. Sediul general NATO se află la Bruxelles, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se află în apropiere de Mons, tot în Belgia.
nu au nici o obligatie... Vezi tot