Blonde, celebrul soldat transsexual care luptă în Ucraina. Ce recompensă au pus rușii pe capul său

Vineri, 19 Mai 2023, ora 23:08
4304 citiri
Blonde, celebrul soldat transsexual care luptă în Ucraina. Ce recompensă au pus rușii pe capul său
Ashton-Cirillo a fost rănită de un obuz lângă Bahmut FOTO / Twitter

Sarah Ashton-Cirillo, sergent în Forțele Armate ale Ucrainei, a devenit o țintă a rușilor pentru performanța ei în prima linie și pe rețelele de socializare.

Una dintre cele mai relevante probleme în comunitatea internațională este lupta pentru drepturile persoanelor transgender. În acest context, un soldat american trans, a devenit cea mai cunoscută eroină a Ucrainei.

Numele ei de cod militar era Blonde, dar a trebuit să nu-l mai folosească pentru că rușii puseseră o recompensă pe capul ei.

„Dacă ne interceptează comunicațiile radio, îmi aud numele și își dau seama de poziția mea, vor veni după mine”, explică Sarah Ashton-Cirillo, sergent în Forțele Armate ale Ucrainei.

Ashton-Cirillo, cel mai faimos soldat din trupele ucrainene, s-a alăturat forțelor ucrainene pentru a lupta împotriva separatiștilor pro-ruși din estul țării. Este foarte admirată de camarazii săi și de cetățenii ucraineni pentru curajul, dăruirea și angajamentul ei în apărarea libertății și a democrației.

Înainte de război era analist financiar în Las Vegas și a lucrat ca jurnalist

În ianuarie 2022, cu o lună înainte de începerea invaziei Ucrainei, era analist financiar în Las Vegas și a lucrat ca jurnalist. Astăzi este un ofițer militar ucrainean născut în America, care se remarcă nu numai prin naționalitate, ci și prin faptul că este o excepție în rândul combatanților ca femeie transsexuală.

„Mass-media este importantă, dar are nevoie de audiență, iar mass-media senzaționalizează faptul că aici este un soldat trans”, a spus Ashton-Cirillo într-un interviu pentru El País într-un hotel din Harkov, un oraș din estul Ucrainei.

Era al treilea interviu pe care îl acordase în ziua aceea. Ashton-Cirillo este una dintre cele mai importante voci ale propagandei ucrainene: pentru vehemența sa în a vorbi despre ceea ce vede ca o bătălie între democrație și tiranie, pentru profilul său unic într-un context precum războiul din Ucraina și pentru că, în ciuda lipsei de experiență, a luat o pușcă pentru a se alătura infanteriei.

În februarie, Ashton-Cirillo a fost rănită de un obuz lângă Bahmut, unde se duce cea mai sângeroasă bătălie a războiului. Rana i-a crescut și mai mult popularitatea. Sergentul recunoaște că, pentru autoritățile ucrainene, faima ei este o resursă importantă pentru a atrage atenția internațională. Prețul este că inamicul a trecut-o pe lista țintelor de eliminat.

Ea este foarte admirată de camarazii săi și de cetățenii ucraineni pentru curajul, dăruirea și angajamentul ei în apărarea libertății și a democrației.

Cu toate acestea, a avut de înfruntat multe dificultăți în drumul ei către faimă și recunoaștere. În Ucraina, comunitatea LGBTQ+ se confruntă încă cu stereotipuri, prejudecăți și discriminare. În plus, soldatul a primit amenințări cu moartea de la grupuri extremiste și ultranaționaliste.

Într-un interviu din 30 aprilie, un soldat voluntar spaniol din cadrul Forțelor Armate ucrainene a declarat pentru El País că trupele ruse să ofere recompense celor care capturează soldați ucraineni care și-au făcut un nume pe rețelele de socializare sau în primele linii. În 2022, un soldat ucrainean cunoscut pentru că și-a împărtășit isprăvile pe TikTok a fost ucis în mod neașteptat de un pluton rus, care a filmat execuția.

Dar lupta ei pentru cauza Ucrainei nu se face doar cu arme: pe Twitter, ea postează zilnic imagini cu frontul, mesaje împotriva Rusiei și cereri de ajutor pentru Armata Ucrainei. De la începutul invaziei, conform calculelor ei, a strâns peste 250.000 USD, ajutor umanitar și militar.

Ucraina este o societate conservatoare, în care drepturile precum căsătoria între persoane de același sex nu sunt recunoscute. Ashton-Cirillo spune că există o altă femeie trans, ucraineană, care luptă pentru Kiev - excepții, așa cum ar fi în orice altă armată.

Ashton-Cirillo spune că nu a avut niciodată nici o singură problemă în Ucraina din cauza identității sale de gen.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #blonde, #soldat transsexual, #recompensa , #Razboi Ucraina