Ucrainenii se tem de luptătorii ceceni, soldații ruși îi urăsc. Care este motivul VIDEO

Vineri, 18 Martie 2022, ora 03:51
16017 citiri
Ucrainenii se tem de luptătorii ceceni, soldații ruși îi urăsc. Care este motivul VIDEO
Ramzan Kadîrov, liderul sângeros al Ceceniei

Locuitorii care fugeau din suburbia Buha din Kiev au povestit că luptătorii ceceni mitraliau mașini, chiar și pe cele pe care este scris cuvântul „copii” scris pe parbriz.

Sosirea sângerosului lider cecen Ramzan Kadîrov, care pretinde că conduce o forță de 10.000 luptători de-ai săi nu îi bucură pe voluntarii ucraineni care își apără orașul. Când cecenii au intervenit în estul Ucrainei, în 2014, aceștia și-au câștigat reputația de cruzime nejustificată. „Au fost povești despre tipii lui Kadîrov care castrau prizonieri de război”, scrie The Spectator.

Dar forțele ucrainene nu sunt singurele care sunt nervoase. Armata Rusiei a avut o relație aspră cu liderul cecen, care se întinde pe aproape două decenii.

În timpul primului război cecen, între 1994 și 1996, „kadîrovți“ au luptat împotriva armatei ruse ca parte a unei rezistențe naționale, care a provocat moartea a aproximativ 5.700 de soldați ruși.

Dar când Putin a venit la putere în 2000, grupul condus atunci de tatăl lui Ramzan, Ahmad Kadîrov, a trecut de partea Kremlinului. Finanțați de Moscova și sprijiniți de puterea de foc a armatei ruse, aceștia s-au luptat cu clanurile rivale cecene, eliminându-le unul câte unul. Dar au început, de asemenea, să învingă armata rusă și FSB, puternica agenție de informații a Moscovei.

Chiar dacă „kadărovți“ au fost acum binecuvântați de Putin, armata rusă nu a uitat niciodată că i-au măcelărit tovarășii cândva. Îi supără statutul lor special și finanțarea generoasă de la Moscova. A durat ani să-și zdrobească adversarii, dar astăzi Ramzan, care are doar 45 de ani, are o putere de neegalat în Cecenia. El conduce cel mai opresiv regim regional din Rusia, persecutând și ucigând adversari politici, susținători ai drepturilor omului și homosexuali.

La 9 mai 2004, Akhmad Kadîrov a fost ucis de o mașină-capcană. Câteva zile mai târziu, Ramzan, atunci în vârstă de doar 27 de ani și evident lipsit de experiență, a zburat la Moscova. Purtând un trening, a fost mângâiat de Putin și uns să conducă în locul tatălui său. În anii care au urmat, Kadîrov a reconstruit Groznîi după propria sa imagine – strident, strălucitor, în mod deschis islamic. Se zvonește că el ar fi fost în spatele uciderii mai multor persoane din opoziția rusă, inclusiv a jurnalistei Anna Politkovskaia și a liderului politic Boris Nemțov. Kadîrov nu a ascuns niciodată faptul că prima, poate singura sa loialitate este față de liderul de la Kremlin.

Kadîrov nu este bine văzut acasă, dar are dușmani și în străinătate – și nu în Ucraina. Poate că Putin îl tolerează, dar există încă o mulțime de ruși care ar fi încântați să-l vadă pe sâgeerosul lider cecen ucis.

Câinele de luptă al lui Putin

E trecut de miezul nopții de 4 martie, iar Ramzan Kadîrov pare beat și drogat, sau poate doar deprimat și furios. La opt zile de la invazia Ucrainei de către Rusia, războiul, se pare, nu va fi tranșat. Într-un mesaj vocal divagator care durează aproape opt minute, sângerosul lider cecen – unul dintre cei mai importanți aliați ai lui Vladimir Putin – deplânge pierderile pe care le suferă trupele ruse, scrie politico.eu.

Căutându-și cuvintele în timp ce sună direct la Putin, Kadîrov îi cere președintelui rus să finalizeze invazia cât mai repede posibil: „Oferiți-le luptătorilor noștri șansa de a folosi toată forța posibilă – și imposibilă – pentru a termina asta odată pentru totdeauna”.

„Tovarășe președinte, tovarășe comandant suprem, v-am spus de mai multe ori că sunt infanteristul vostru. Sunt gata să-mi dau viața pentru tine”, spune el. „Dar nu suport să văd cum mor luptătorii noștri pentru ministerul apărării, Garda Națională și alte structuri. Vă cer să închideți ochii la toate și să dați ordin să puneți capăt tuturor într-o zi sau două. Numai asta ne va salva statul și poporul.”

Declarația, postată pe canalul Telegram al lui Kadîrov, este doar una dintr-o serie de mesaje vocale, videoclipuri și texte scrise pe care comandantul cecen le-a încărcat pe serviciul de mesagerie criptată și pe alte rețele sociale de când trupele ruse și-au lansat atacul pe 24 februarie.

Mesajele lui Kadîrov oferă o fereastră rară asupra modului în care unul dintre principalii protagoniști ai conflictului a privit luptele, în timp ce trupele ruse desfășurau o campanie de pământ ars în sudul și estul Ucrainei și înregistrau pierderi grele. într-un efort blocat de a captura Kievul.

Jurnalul digital al lui Kadîrov este plin de bravada tipică a celui care conduce cu o mână de fier, de 15 ani, una din republicile Caucazului de Nord. Lipsesc, totuși, dovezi ale curajului real pe câmpul de luptă: încercările uneori stângace ale lui Kadîrov de a modela narațiunea războiului – mai ales pe fondul neașteptatelor eșecuri timpurii – oferă indicii că majoritatea comandanților săi de vârf au rămas în mare parte în afara liniei de foc, unul fiind chiar ucis.

La douăzeci de minute după mesajul său din primele ore ale zilei de 4 martie, el postează din nou. Aparent, starea lui mentală nu a trecut neobservată, iar unii s-au întrebat dacă înregistrarea a fost autentică.

Se plânge că oamenii nu i-au recunoscut vocea pentru că e răcit și are o durere în gât.

„Sunt eu, Ramzan Ahmatovici Kadîrov”, „șeful, erou al Rusiei, general și infanterist al lui Putin. Spirit de luptă, voință de fier. Doar înainte”, ordonă el înainte de a închide.

Ceea ce urmează este războiul, potrivit lui Kadîrov, în timp ce una dintre cele mai de temut figuri ale Rusiei urmărește luptele care se desfășoară, mai întâi din Groznîi și mai târziu – cel puțin conform canalului său Telegram – de la o distanță mică de Kiev.

Postările lui Kadîrov – care înregistrează frecvent peste un milion de vizualizări – oferă, de asemenea, momente ocazionale de comedie neintenționată.

A doua zi după ce Putin a ordonat trupelor rusești să intre în Ucraina, Kadîrov publică o înregistrare video cu 12.000 de luptători înarmați, îmbrăcați în negru sau cu haine de camuflaj, stând drepți în fața lui. Videoclipul include scene filmate de o dronă. „Declar oficial că luptătorii ceceni vor ocupa cele mai fierbinți locuri din Ucraina”, le spune Kadîrov trupelor. Adresându-se forțelor de apărare ucrainene, el spune: „Dacă chiar doriți să ne întâlniți acolo, vă invit cu plăcere”.

„Akhmat!” strigă Kadîrov, invocând numele tatălui său, care a fost asasinat în 2004. „ Sila! ” - "Putere!" - „ Allahu Akbar! ” — „Dumnezeu este mare!” — răspund trupele într-un glas.

Soldații pleacă apoi acasă. Parada a fost pentru spectacol. Adevărații luptători ai lui Kadîrov erau deja în Ucraina, cu unitățile cecene ale Gărzii Naționale Ruse – sau Rosgvardia.

Sâmbătă, 26 februarie: Ziua a treia a războiului aduce confirmarea faptului că forțele lui Kadîrov sunt direct implicate în invazia rusă, iar primele rapoarte că oamenii săi suferă pierderi.

Kadîrov postează videoclipuri în care unul dintre comandanții săi, Hussein Mezhidov, ridică steagul Rusiei la o bază militară ucraineană.

Dar Kadîrov are în minte și alte preocupări: circulă zvonuri că alți doi comandanți de top — Magomed Tușaev din regimentul de sud 141 Infanterie Motorizată și Anzor Bisaev, șeful trupelor ministerului de interne al Ceceniei — sunt morți.

Kadîrov intră în direct pe rețelele de socializare. Poartă un hanorac maro. În timp ce așteaptă ca telespectatorii să se conecteze, tușește, pufnește zgomotos și își rearanjează părul. Își cere scuze pentru aspectul său și spune că nu a dormit.

„De ce sunt în direct? Au existat o mulțime de zvonuri”, spune Kadîrov în videoclipul, postat pe canalul său Telegram, la 16:19, în Cecenia.

Forțele paramilitare ale lui Kadîrov – cunoscute sub numele de Kadîrovți – fac parte din Garda Națională Rusă, o ramură a armatei care ține direct de Putin. Acționând în afara lanțului normal de comandă, ei sunt, de fapt, armata personală a liderului cecen.

„Unii spun că mulți dintre luptătorii noștri au fost uciși”, spune el. „Vă declar oficial că, astăzi, chiar în acest moment, nu a fost nici un om pierdut, nici un singur om rănit.”

Dar zvonurile continuă să apară, culminând cu o afirmație oficială a forțelor armate ucrainene, că Tușaev a fost ucis.

La 23:48, la Groznîi, Kadîrov postează un nou videoclip . „I-am contactat pe băieți. Sunt mai vii decât toți cei vii și chiar mai vii decât oamenii care scriu povești false de pe canapea!” spune el.

„Băieții au spirit de luptă, nici o zgârietură, muniție destulă și provizii complete de carne uscată de casă (va da putere în cea mai grea campanie), precum și un mare regret că sunt doar 24 de ore într-o zi. La urma urmei, operațiunea dacă ar fi fost altfel, ar fi putut fi finalizată astăzi.”

Duminică, 27 februarie: Este ziua a patra și Kadîrov este din ce în ce mai nerăbdător.

Aparent frustrat de lipsa progresului, el se plânge, într-o postare pe Telegram, că Rusia se îndoiește în luptele cu Banderovți - numele milițiilor ucrainene conduse în cel de-al Doilea Război Mondial de Stepan Bandera, despre care rușii spun că a colaborat cu naziștilor.

„Nu înțeleg de ce continuăm să-i lasăm pe Banderovți ”, scrie el. „La urma urmei, din prima zi a fost evident că naționaliștii nu sunt capabili să înțeleagă nicio altă limbă decât forța”.

„Trebuie să terminăm ceea ce am început și să mergem înainte fără să ne uităm înapoi. Fie ce-o fi. În război există moarte și distrugere. Nu există altă cale, din păcate.”

Continuă să circule știri conform cărora un detașament de luptători ceceni a fost ucis.

Un videoclip al unui martor ocular din Buha, un oraș ucrainean aflat la sud de Hostomel, arată epavele unei coloane de blindate rusești pe strada principală a orașului.

„Aceștia sunt Kadîrovți ”, spune bărbatul care filmează videoclipul într-un comentariu plin de înjurături. „Au venit și au părăsit lumea asta, nenorociții. Aceasta este ceea ce a mai rămas din ei. Nenorociții ăia sunt piese de schimb acum.”

Kadîrov răspunde postând un scurt videoclip cu patru comandanți ceceni – inclusiv Tușaev și Bisaev – care scandează strigătul de luptă „ Akhmat Sila! ”.

În aceeași seară urmează mai multe postări video, cu o coloană de trupe cecene parcate pe un drum de pădure. Într-una, trupele sunt arătate rugându-se în pădure. Într-o secundă, Tușaev este văzut mergând spre cameră, dând mâna cu un soldat și zâmbind.

Zilele care urmează prezintă o vizită a lui Kadîrov la Moscova pentru a se întâlni cu înalți oficiali ai Kremlinului. El confirmă că doi soldați ceceni au murit în luptă și șase au fost răniți, dar neagă informațiile despre alte victime.

Pe măsură ce războiul de propagandă se încălzește, șeful Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei, Oleksii Danilov, susține că agenția rusă de spionaj FSB, a informat Kievul că o echipă a morții cecenă a fost trimisă să-l asasineze pe președintele Volodimir Zelenski,

Marți, 3 martie: Un videoclip repostat de Kadîrov îl prezintă pe Mezhidov susținând că a învins 2.500 de soldați ucraineni și afișează arme capturate. „Arătăm cine suntem”, se laudă Mezhidov în fața camerei.

Kadîrov adaugă: „Băieții se grăbesc spre Kiev și ard de dorința de a explica Banderovți că nu mai sunt stăpâni aici. Sunt sigur că vor face asta.”

Totuși, site-urile de știri ale opoziției difuzează rapoarte despre Kadîrov și acoliții săi, că își duc cu avionul familiile în Dubai, de teamă că războiul cu Ucraina va alimenta tulburările.

Fiul adolescent al lui Kadîrov, Akhmat, postează pe Instagram un videoclip cu el și doi frați în uniformă. „Fanteziștilor și provocatorilor care au spus povestea că am părăsit republica, le răspund: voi, lașii, ați fugit, suntem aici, în iubita noastră Patrie și nu ne este frică! Akhmat Sila! Allahu Akbar! " spune el.

În acea noapte, Kadîrov postează videoclipul său divagator în care îl chema pe Putin să ducă la bun sfârșit sarcina de a cuceri Ucraina, cât mai curând posibil.

Miercuri, 4 martie: starea de spirit a lui Kadîrov pare să se îmbunătățească, dar furia lui crește pe măsură ce ziua trece.

După-amiaza, el îi condamnă pe ucraineni pentru tacticile lor pe câmpul de luptă, îi acuză că răspândesc minciuni și exclude orice compromis în discuțiile de pace.

„Fără concesii!” scrie el. „Doar înainte și nici un pas înapoi. Avem toată puterea de care avem nevoie pentru a termina ceea ce am început.”

Comandantul său de pe front Mezhidov, apare într-un alt videoclip, liniștind civilii vorbitori de limbă rusă care se ascund într-un adăpost subteran. "Totul va fi bine. Te vom proteja! ”, spune el apoi apare cu un copil în brațe.

Sarcina cecenilor și a Garzii Naționale Ruse este de a curăța și asigura teritoriul din spatele liniei frontului

Se conturează un tipar al comandanților ceceni care interacționează cu civilii, mai degrabă decât să se angajeze în luptă. Acest lucru, spune un analist occidental, reflectă rolul auxiliar al Gărzii Naționale Ruse, care este de a curăța și asigura teritoriul din spatele liniei frontului.

„Nu se luptă cu adevărat”, spune Harold Chambers, un specialist pe Cecenia la Jamestown Foundation, un think tank din Washington, creat inițial pentru a ajuta dezertorii sovietici. „Ei terorizează în mod activ populațiile civile. Și există întrebări cu privire la cât de buni sunt de fapt la operațiunile de contrainsurgență.”

O nouă postare apare pe feed-ul Instagram al fiului lui Kadîrov, Akhmat. Împreună cu frații săi Adam și Ali, el pozează în uniformă, flancat de bărbați în echipament complet de luptă. Un bărbat se prezintă drept comandant al forțelor speciale și spune că băieții au urmat un antrenament. Este noapte și zgârie-norii din Groznîi sunt luminați în fundal.

Singurul loc în care mergem dacă este necesar – acesta este Ucraina”, spune Adam, care pare supraponderal. „Vom îndeplini orice ordin dat de Ramzan Akhmatovici Kadîrov”.

Luni, 7 martie: Kadîrov postează un alt videoclip cu Mezhidov cu unitatea sa blindată în fundal. În timp ce camera se rotește, arată un semn pentru orașul Babînți. Se pare că Mezhidov și oamenii săi s-au mutat, de la primul său post de la Hostomel, 30 de kilometri în spate.

Totuși, un al doilea videoclip îl prezintă pe Mezhidov batjocorindu-i pe ucraineni: „Unde te-ai dus? Te caut”, spune el, chemându-i la luptă.

Un canal de opoziție cecenă îi răspunde lui Mezhidov: „ Kadîrovți s-au retras la 30 km depărtare de locul luptelor și strigă „Unde ești?”

Urmează mai multe lupte pentru camere, cu Mezhidov arătând cu mândrie spre un vehicul blindat care trece cu găuri de gloanțe în lateral. Un alt clip îi arată pe comandanții ceceni vorbind cu civili, patrulând un cartier aparent pașnic și, în cele din urmă, unul dintre ei dansând pe stradă în timp ce tovarășii săi aplaudă.

„Zagraditelnîi otriad“

Oficialii ucraineni de securitate națională spun, fără să furnizeze dovezi, că adevărata misiune a lui Kadîrovți este mai sinistră: au fost însărcinați cu un rol asemănător cu cel al „zagraditelnîi otriad“, „ detașamentele de blocare” din Armata Roșie a lui Stalin, care deschideau focul asupra militarilor care se retrăgeau fără ordin.

Vineri, 11 martie: Kadîrov își găsește timp să publice pe site-ul guvernului său un articol de 5.000 de cuvinte, care repetă acuzațiile nedovedite ale lui Putin conform cărora Ucraina este condusă de naziști, dezvoltă arme nucleare și biologice, iar armata sa folosește civili ca scuturi umane. El descrie invazia ca pe o eliberare.

„Rusia nu și-a stabilit obiectivul de a ocupa Ucraina!” scrie el. „Poporul Ucrainei își va alege propriul destin: fără participarea neo-naziștilor și a influenței occidentale. Rusia aderă la o astfel de politică în întreaga lume, în relație cu orice țară – apără drepturile națiunilor la autodeterminare.”

Duminică, 13 martie: Apar informații că dictatorul Kadîrov se deplasează pe câmpul de luptă. El este prezentat într-o cameră întunecată, fiind informat de comandanții săi, inclusiv de Daniil Martinov, un consilier de securitate despre care se spune că ar fi „omul” lui Kadîrov pentru Serviciul Federal de Securitate, agenția rusă de spionaj.

După ce a primit raportul Kadîrov spune: „Când va fi dat ordinul, misiunea dumneavoastră va fi să capturați Kievul”.

Într-un al doilea videoclip, cecenii spun că sunt în Hostomel. Locația nu a putut fi verificată independent. Dar, chiar dacă este adevărat, ar însemna că nu au avansat deloc de când Mezhidov a ridicat steagul rus la baza militară în ziua a treia a războiului.

Adresându-se ucrainenilor pe canalul său Telegram – care are acum un milion de urmăritori – Kadîrov este plin de amenințare teatrală:

„Hei, voi, naziștilor de la Kiev, ne apropiem – ghiciți cât de aproape suntem?” își provoacă el dușmanii.

„Ar fi mai bine să vă predați și să vă alăturați nouă, așa cum ți-am spus deja, sau sfârșitul vostru va veni!

„Această ofertă rămâne valabilă. Dar nu pentru mult timp.”

Luni, 14 martie: Kadîrov și-a reluat prestația pe rețelele de socializare care l-au făcut celebru.

El îi răspunde miliardarului american Elon Musk, care tocmai l-a provocat pe Putin pe Twitter la luptă” pentru stăpânirea Ucrainei.

„Elon Musk, nu te-aș sfătui să-l înfrunți pe Putin. Pur și simplu nu sunteți în aceeași categorie de greutate”, postează Kadîrov, oferindu-se să-l ajute pe Musk să „se ridice”, cu o vizită în Cecenia pentru antrenament de lupte și arte marțiale.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Sângerosul lider Ramzan Kadîrov, bolnav în stadiu terminal. Kremlinul i-ar fi găsit deja înlocuitor, dar se teme că va fi greu de menținut stabilitatea în Cecenia
Kremlinul se confruntă cu o problemă pe care și-a creat-o singur prin construirea unui model rigid și în același timp foarte fragil de putere unică în Cecenia. Starea de sănătate a lui...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #cecenia, #ramzan kadairov , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza Pieues
Pieues
rank 1
talibanii ce fac eu cred ca se plictisesc prin afganistan...