Planul secret al Rusiei la Zaporojie: "La final, centrala va fi alimentată de generatoare cu motorină"

Miercuri, 10 August 2022, ora 12:25
4540 citiri
Planul secret al Rusiei la Zaporojie: "La final, centrala va fi alimentată de generatoare cu motorină"
Centrala nucleară Zaporojie/ FOTO: Daily Best

Centrala nucleară de la Zaporojie este ocupată din martie 2022 de către armata rusă, care a urmărit la început un obiectiv strategic neatins până în acest moment.

Din punct de vedere tehnic, trecerea centralei nucleare Zaporojie la sistemul energetic rus este o sarcină tehnică extrem de dificilă, dar ocupanții nu sunt singurii care așteaptă surprize și probleme tehnice, susține Mikola Teslia, un inginer energetic și economist cu 20 de ani de experiență în sectorul energetic.

„Din 4 martie, centrala nucleară este controlată de armata rusă, dar procesele tehnologice sunt gestionate de specialiști ucraineni. Până la urmă, centrala se află în sistemul energetic unificat nu doar al Ucrainei, ci și al Europei, pentru că Ucraina s-a separat de Rusia și Belarus. De la începutul lunii martie, de fapt, nimic nu s-a schimbat, cu excepția deciziei Rusiei de a provoca o escaladare acum, când îi convine lui Putin să facă acest lucru", spune expertul, citat de zn.ua.

În special, de la capturare, rușii au amenințat în mod constant că vor „schimba” centrala de la Zaporojie pentru a alimenta alte teritorii. Dar este posibil?

„Comutarea tehnică a stației Zaporojie pentru a alimenta teritoriile ocupate, inclusiv regiunea Donețk, regiunea Lugansk și Crimeea, nu este o sarcină ușoară. Este un proces care presupune deconectarea sudului țării de la sistemul energetic ucrainean (conectat la Europa) și conectarea acestuia la sistemul energetic rus. Aceasta este o sarcină extrem de dificilă, implementare care va întâmpina surprize și probleme. Nu doar de natură tehnică”, este convins Mikola Teslia.

În opinia experților în energie, experții ruși înțeleg acest lucru foarte bine, prin urmare toate declarațiile despre „schimbarea” centralei sunt o cortină de fum pentru scopul real al rușilor - de a speria lumea cu o amenințare atomică.

Forţele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, şi o avariază realizând această reorientare a producţiei de energie electrică, a avertizat marţi operatorul ucrainean Energoatom.

"Militarii ruşi prezenţi în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la reţelele electrice din Crimeea", a spus preşedintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.

"Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, ruşii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcţionează cu o singură linie de producţie, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat el.

"Când ultima linie de producţie va fi debranşată, la final, centrala va fi alimentată de generatoare funcţionând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor şi de stocurile de combustibil", a mai avertizat Petro Kotin.

Situată în apropierea oraşului Energodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), centrala, cea mai mare din Europa, are şase din cele 15 reactoare ucrainene, capabile să alimenteze patru milioane de locuinţe. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de vineri că au bombardat-o, fără ca vreo sursă independentă să poată confirma. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl.

"Orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaş", a avertizat luni dimineaţă secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Sper că aceste atacuri se vor încheia. În acelaşi timp, sper că AIEA va putea avea acces la centrală", a adăugat el.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a apreciat sâmbătă "din ce în ce mai alarmante" informaţiile provenind de la Zaporojie, unde un reactor a trebuit să fie închis după un bombardament cu o zi înainte.

Citește și:
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare
Noua confiscare de către Rusia a unor teritorii din Ucraina este un act de piraterie geopolitică care va face războiul mai periculos, va adăuga un nou risc calculelor strategice ale...
Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere
Luptă pe viață și pe moarte pentru orașul Liman. Rusia este pe cale să sufere o nouă mare înfrângere
Militarii ucraineni și-au continuat contraofensiva dincolo de râul Siverski Doneț și au preluat controlul în satul Șciurove. „Am mers pe jos marea parte a drumului. Foarte încărcați,...