Amestecul milițiilor private încurcă deciziile generalilor ruși. Operațiunile din Ucraina, la un pas de haos

Miercuri, 10 Mai 2023, ora 22:53
3792 citiri
Amestecul milițiilor private încurcă deciziile generalilor ruși. Operațiunile din Ucraina, la un pas de haos
Sângerosul lider cecen Ramzan Kadîrov și finanțatorul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin/ FOTO:mk.ru/

Comandanții armatelor private, precum liderul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin și cel al luptătorilor ceceni, Ramzan Kadîrov, par să dea mai multe lovituri conducerii armatei ruse. Experții militari spun că forțând mâna unui general de vârf ei amenință operațiunile de pe câmpul de luptă.

Grupul Wagner, cu legături strânse cu Kremlinul, a jucat un rol cheie în eforturile Rusiei de a captura orașul Bahmut din estul Ucrainei, care a fost de luni de zile epicentrul unor lupte intense și brutale. Operațiunile rusești s-au bazat în mare măsură pe trupele profesioniste ale grupului, precum și pe o armată de deținuți pe care liderul său a recrutat-o ​​din închisori.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului, și luptătorii săi i-au criticat în mai multe rânduri pe oficialii militari de vârf ai Rusiei pentru modul în care au gestionat războiul șovăitor în Ucraina. O plângere majoră a lui Prigojin a fost legată de lipsa de armament și muniție, iar aceste tensiuni se pare că au atins un punct critic săptămâna trecută.

Liderul grupului de mercenari i-a luat la țintă pe ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi pe șeful statului major, generalul Valeri Gherasimov, acuzându-i pentru moartea trupelor sale. Câteva ore mai târziu, Prigojin a distribuit un alt videoclip în care a amenințat că va retrage pe Wagner din Bahmut din cauza lipsei de muniție.

Dar Prigojin a părut să dea înapoi, susținând că forțele sale nu se vor mai retrage din Bakhmut după ce i s-au promis muniție de la Moscova. Experții de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank din Washington, au remarcat că această corectare a cursului ar fi putut fi rezultatul eforturilor duble din partea lui Prigojin și ale lui Ramzan Kadîrov, care a trimis luptători ceceni în Ucraina.

Kadîrov și Prigojin au semnalat că luptătorii ceceni se vor repoziționa și vor prelua pozițiile Wagner în Bahmut, potențial slăbind alte sectoare, în cazul în care mercenarii Wagner ar urma cu adevărat retragerea lor planificată. Amenințând că vor face acest lucru, cei doi „probabil au șantajat efectiv” comandamentul militar al Rusiei pentru a oferi resurse Wagner, susțin analiștii ISW.

Cei doi comandanți „s-ar putea să-l fi obligat” pe generalul rus Gherasimov, care coordonează eforturile de război ale Moscovei în Ucraina, să dea mai multe muniții Wagner, în ciuda faptului că Gherasimov a manifestat o înclinație de a renunța la Bahmut pentru a se concentra pe așteptatta contraofensivă ucraineană, acordând prioritate economisirii muniției.

Probleme în lanțul de comandă

„Nevoia aparentă a lui Gherasimov de a negocia cu comandanții subordonați și capacitatea acelor comandanți de a-i forța mâna sugerează că problemele lanțului de comandă au un impact semnificativ asupra capacității armatei ruse de a conduce operațiuni coerente la nivelul întregului teatru de operațiuni”, se arată în analiza ISW.

„Comandamentul militar rus pare să delege din ce în ce mai mult responsabilități pentru diferite sectoare ale frontului din Ucraina către diverși comandanți ruși, în timp ce puterea comandantului central continuă să scadă”.

„Nu poți să-l provoci pe țar în acest fel și să rămâi în viață”

Prigojin l-a atacat și pe președitele Vladimir Putin, ieri. El a întrebat apoi retoric ce ar trebui să facă Rusia și generațiile viitoare și cum poate câștiga Rusia dacă „bunicul" se dovedește a fi un „nenorocit total". Prigojin a făcut referire probabil la Putin, care este adesea numit „bunicul“ (sau mai exact „Bunkerni ded” sau „bunicul din buncăr”).

Reputatul istoric britanic Serghei Radcenko, profesor la John Hopkins, spune că liderul Wagner a depășit o linie roșie în momentul în care l-a atacat pe Vladimir Putin.

„Așa ceva nu trebuie să se întâmple în sistemul lui Putin. Sistemul lui Putin permite ca subalternii să se atace între ei, dar niciodată să-și submineze superiorii. Prigojin a depășit această linie. Fie Putin răspunde și Prigojin este „ars“, fie - dacă acest lucru nu se întâmplă - se va transmite astfel un semnal”, scrie Radcenko pe Twitter.

„Un semnal că șeful a fost slăbit în mod fatal. Iar acesta este un sistem care nu respectă slăbiciunea”, subliniază istoricul.

„Dacă izbucnirile lui Prigojin trec fără consecințe, vom ști că Putin este o forță terminată. Pur și simplu nu poți să-l provoci pe țar în acest fel și să rămâi în viață. Ori țarul nu mai este țar, sau... Nu cred că există un sau. Cred că vom afla în curând”, a mai scris istoricul.

Expert baltic: „Asistăm astăzi la formarea autorității post-Putin. După pierderea Ucrainei, va exista o dictatură a patrioților”

Vladimir Juškin, șeful Centrului Baltic pentru Studii Ruse, interpretează faptul că patronul Wagner, Evgheni Prigojin, a luat o poziție dură față de Kremlin ca o pregătire pentru o viitoare luptă pentru putere, transmite ERR, radiodifuziunea publică estoniană.

„Ceea ce au încercat să realizeze în diferite puncte de-a lungul frontului a fost ofensiva majoră pe care o plănuiau. Au înregistrat un succes minim în jurul Bahmutului. În rest, nu au făcut practic niciun progres. Rusia nu are forța de a lansa o nouă ofensivă majoră în acest moment”, a declarat Indrek Kannik, șeful Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate (ICDS).

Vladimir Juškin a declarat că Rusia a pierdut războiul la nivel strategic, iar evenimentele recente constituie mai degrabă un preludiu la viitoarea luptă pentru putere în Rusia post-Putin. Coloneii și maiorii sunt furioși pe Putin și pe generalii ruși care i-au trimis să moară în Ucraina. Juškin se referă la acest grup ca fiind cel al patrioților.

„Asistăm astăzi la formarea autorității post-Putin. Interviul lui Prigojin este orientat spre viitor. El înțelege că în Rusia va avea loc o criză politică în urma unei înfrângeri militare, indiferent de forma acesteia. El va alege o tabără și va avea un rol important în această criză”, a declarat Juškin.

Analistul a remarcat că și companiile militare private vor juca un rol important în lupta pentru putere care se prefigurează, amintind de fostul ministru adjunct al apărării Mihail Mizințev, care s-a alăturat grupării Wagner.

„Retorica militantă a lui Medvedev sugerează că și el va alege o tabără, la fel ca Dmitri Peskov, care și-a trimis fiul să lupte cu Prigojin. Mizințev a devenit pur și simplu adjunctul lui Prigojin. Iar în această companie trebuie să adăugăm diverse firme militare private”, a sugerat Juškin.

Masele de soldați care se vor întoarce din război vor fi, de asemenea, un factor crucial, a spus Juškin, adăugând că nu vede Rusia postbelică modelată de puteri democratice.

„După pierderea [Ucrainei], va exista o dictatură în Rusia - cea a patrioților naționali. Și primul lucru pe care îl vor face va fi să regleze conturile cu trădătorii naționali”, a remarcat el.

Juškin a sugerat că oficialii de stat și elita de afaceri se pregătesc deja de evacuare.

O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #comandament, #generali, #mercenari, #evgheni prigojin, #Ramzan Kadirov , #Razboi Ucraina