Greșelile de calcul ale contraofensivei ucrainene: SUA au decis în mod eronat că armata Kievului poate fi transformată rapid într-una occidentală

Luni, 04 Decembrie 2023, ora 22:30
2838 citiri
Greșelile de calcul ale contraofensivei ucrainene: SUA au decis în mod eronat că armata Kievului poate fi transformată rapid într-una occidentală
Volodimir Zelenski și soldați ucraineni FOTO Twitter

Informațiile americane au fost mai pesimiste în evaluarea contraofensivei ucrainene și au considerat că șansele de succes sunt de 50/50.

Pe 15 iunie, în sala de conferințe a sediului NATO de la Bruxelles, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, înconjurat de înaltul comandament american, s-a așezat la masă cu colegul său ucrainean, căruia i s-au alăturat asistenții de la Kiev. În cameră era o atmosferă de grea.

Austin l-a întrebat pe ministrul ucrainean al apărării de atunci, Oleksi Reznikov, despre deciziile luate de Ucraina în primele zile ale mult așteptatei contraofensive, întrebând de ce trupele sale nu foloseau echipamente occidentale de deminare care ar permite o scară mai mare de ofensivă mecanizată ”, scrie Washington Post.

Sau de ce armata ucraineană nu încearcă să-și ascundă avansul cu manevre de distragere a atenției. Potrivit lui Austin, în ciuda liniilor defensive groase ale Rusiei, forțele Kremlinului nu erau invincibile.

Reznikov a spus că aceste decizii au fost luate de comandanții militari ucraineni. Dar el a remarcat că elicopterele, dronele și artileria Rusiei au distrus vehicule blindate ucrainene la fiecare încercare de a avansa. Fără sprijin aerian, singura opțiune era să folosești artileria pentru a bombarda pozițiile rusești, a ieși din vehicule blindate și a continua pe jos.

„ Nu putem manevra din cauza densității minelor terestre și a ambuscadelor de tancuri ”, a spus Reznikov, potrivit unuia dintre oficialii prezenți.

Întâlnirea de la Bruxelles, la mai puțin de două săptămâni de la începutul campaniei, ilustrează modul în care o contraofensivă născută din optimism nu a reușit să ofere lovitura așteptată, creând fricțiuni și îndoieli între Washington și Kiev și ridicând întrebări mai profunde cu privire la capacitatea Ucrainei de a recâștiga un teritoriu crucial. Pe măsură ce iarna se apropie, când linia frontului îngheață, înalții oficiali militari ai Ucrainei admit că războiul a ajuns într-un impas.

8 simulări militare majore pentru a dezvolta un plan de campanie

Washington Post scrie că a realizat interviuri cu peste 30 de oficiali de rang înalt din Ucraina, Statele Unite și țări europene. Acest lucru a permis jurnaliştilor să analizeze şi să afle noi detalii nedezvăluite anterior despre implicarea profundă a Americii în planificarea militară a contraofensivei, precum şi să afle factorii care au dus la eşecul atingerii obiectivelor dorite. Publicația enumeră elementele cheie pe care s-au bazat așteptările inițiale ale contraofensivei ucrainene.

„ Armata ucraineană, americană și britanică a organizat 8 simulări militare majore pentru a dezvolta un plan de campanie. Dar Washingtonul a calculat greșit măsura în care trupele ucrainene pot fi transformate în forțe de luptă în stil occidental într-o perioadă scurtă de timp, mai ales fără a oferi Kievului o forță aeriană care să rămână o parte integrantă a forțelor armate moderne”, scrie publicația.

Oficialii americani și ucraineni au fost uneori pe poziții diferite diferite în privința strategiei, tacticii și calendarului operațiunii. Pentagonul dorea ca ofensiva să înceapă la mijlocul lunii aprilie pentru a împiedica Rusia să-și continue consolidarea poziției. Ucrainenii au ezitat, insistând că nu sunt pregătiți fără arme și antrenamente suplimentare.

Armata americană era sigură că un atac frontal mecanizat asupra liniei frontului rusesc este posibil cu trupele și armele de care dispunea Ucraina. Simulările au arătat că forțele Kievului, în cel mai bun caz, ar putea ajunge la Marea Azov și pot opri forțele rusești din sud în 60-90 de zile.

SUA au susținut o ofensivă concentrată de-a lungul axei de sud, dar conducerea ucraineană credea că forțele sale ar trebui să avanseze din trei puncte diferite de-a lungul frontului de 1.000 de kilometri: spre sud, spre Melitopol și Berdiansk, spre Marea Azov, și spre est, spre orașul Bahmut.

Serviciile de informații americane au fost mai pesimiste decât armata americană

„Serviciile de informații americane au fost mai pesimiste decât armata americană, evaluând șansele de succes ale ofensivei la 50 la 50, ținând cont de puternica apărare pe mai multe straturi pe care Rusia a construit-o în timpul iernii și primăverii”, - scrie publicația.

Washington Post adaugă că mulți din Ucraina și Occident au subestimat capacitatea Rusiei de a se recupera după dezastrele de pe câmpul de luptă și de a-și folosi punctele forte tradiționale: efective, mine și dorința de a sacrifica vieți la o scară de care nicio altă țară nu este capabilă.

Pe măsură ce începutul așteptat al ofensivei se apropia, armata ucraineană se temea că va suferi pierderi catastrofale, în timp ce oficialii americani credeau că fără un asalt decisiv, pierderile vor fi mai mari.

„ Anul a început cu determinarea maximă a Occidentului, încrederea trupelor ucrainene și predicțiile președintelui Volodimir Zelenskii privind o victorie decisivă. Dar acum există incertitudine pe toate fronturile. Moralul în Ucraina slăbește. Atenția internațională s-a îndreptat către Orientul Mijlociu. Chiar și printre susținătorii Ucrainei, există o reticență politică tot mai mare de a aduce o contribuție mai mare la o cauză incertă ”, scrie ziarul.

Aproape pe toate fronturile, așteptările și rezultatele s-au diferențiat, pe măsură ce Ucraina s-a instalat într-un avans lent și obositor și a recucerit doar mici bucăți de teritoriu.

„ Ne-am dorit rezultate mai rapide. Din acest punct de vedere, din păcate, nu am obținut rezultatele dorite. Și acesta este un fapt ”, a recunoscut Zelenski într-un interviu pentru Associated Press săptămâna trecută.

Împreună, toți acești factori fac ca victoria Ucrainei să fie mult mai puțin probabilă decât continuarea războiului și a distrugerii ani de zile. Primele luni inutile și dezamăgitoare ale campaniei i-au lăsat pe susținătorii occidentali ai Kievului cu întrebări cu privire la viitor, întrucât Zelenski, care este susținut de marea majoritate a ucrainenilor, promite să lupte până când Ucraina va restabili granițele câștigate după independența față de Uniunea Sovietică în 1991.

„ Va dura ani de zile și se va vărsa mult sânge. „Este Ucraina pregătită pentru asta? Care sunt consecințele pentru resursele umane? Consecințele economice? Consecințele pentru sprijinul occidental? ”, a spus un oficial de securitate britanic, care a pus la îndoială și dacă întoarcerea la vechile granițe este chiar posibilă.

Anul se apropie de sfârșit, iar Vladimir Putin este mai încrezător ca niciodată că poate supraviețui Occidentului volubil și poate absorbi complet teritoriul ucrainean capturat deja de trupele sale.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Cum desfășoară Kremlinul o campanie de dezinformare pentru a submina poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Luna trecută, când a apărut prima dată innformația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se pregătea să îl demită pe comandantul șef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi,...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #analiza , #Razboi Ucraina