A început contraofensiva? Un înalt oficial ucrainean îl citează pe strategul chinez Sun Tzu și face apel la calm

Duminica, 14 Mai 2023, ora 03:00
10906 citiri
A început contraofensiva? Un înalt oficial ucrainean îl citează pe strategul chinez Sun Tzu și face apel la calm
Forțele ucrainene au început operațiunile de „modelare” a contraofensivei/ FOTO: ABC News

Ucrainenii au fost îndemnați să aibă încredere doar în informațiile oficiale și să nu dea frâu liber emoțiilor pe fondul răspândirii propagandei despre presupusa începere a unei contraofensive a Forțelor de Apărare ucrainene.

„Toate războaiele se bazează pe înșelăciune“ a scris Oleksi Kopitko, consilier al șefului Ministerului Apărării, pe pagina sa de Facebook, citând tratatul „Arta războiului” al gânditorului chinez Sun Tzu.

În plus, recent, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că acum armata sa are suficiente arme pentru a lansa o contraofensivă și pentru a reuși, dar țara riscă să piardă mulți oameni, ceea ce este inacceptabil. Prin urmare au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojhin, afirmă că așteptata contraofensivă a Ucrainei este în curs de desfășurare.

El susține că forțele armate ucrainene intenționează să se deplaseze mai departe spre nord și sud dacă vor prelua controlul asupra Bahmut, orașul din estul regiunii Donețk, care a fost epicentrul unor lupte grele timp de luni de zile.

Prigojin a spus că Zelenski minte și că contraofensiva este „în plină desfășurare”. În zona Bahmut, el a precizat că forțele armate ucrainene „ne lovesc flancurile și, din păcate, în unele locuri au succes”.

El a spus că, dacă unitățile ucrainene vor cuceri Bahmut, se vor deplasa mai departe pentru a ataca zonele ocupate de Rusia din regiunea ucraineană Zaporojie și din regiunile rusești Briansk și Belgorod, aflate la granița cu Ucraina.

„Prin urmare, ofensiva Ucrainei a început. Toate unitățile ucrainene care au trecut prin antrenamente și au primit toate armele necesare, echipamentele, tancurile și toate celelalte sunt implicate pe deplin în aceste acțiuni militare", a afirmat Prigojin. El a criticat, din nou, Ministerul rus al Apărării pentru ceea ce el a numit ezitările de a furniza trupelor Wagner muniția necesară.

„Grupul Wagner continuă să îndeplinească misiuni militare într-o criză teribilă de obuze, de muniție, deoarece nu toate promisiunile Ministerului Apărării au fost îndeplinite”, a subliniat Prigojin, adăugând că va spune ulterior în detaliu cum reușesc trupele sale să lupte fără muniție.

Nici Ministerul Apărării din Ucraina, nici cel din Rusia nu au confirmat sau infirmat deocamdată comentariile lui Prigojin.

După ultimele informații încă neverificate independent, trupele ucrainene înregistrează progrese în unele părți ale frontului, Ucraina pregătindu-se pentru contraofensiva despre care se vorbește de multă vreme.

Apărătorii ucraineni au respins 44 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore în Bahmut, informează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său zilnic din 12 mai, adăugând că forțele Moscovei au continuat să lovească linia frontului Bahmut-Avdiivka-Mariinka, front pe care au avut loc cele mai aprige lupte în ultimele luni.

Ministerul rus al Apărării a negat câștigurile ucrainene la Bahmut

Pe de altă parte, Rusia s-a grăbit să dezmintă pe 11 mai informațiile privind progresele ucrainene în mai multe zone, inclusiv Bahmut, deși astfel de rapoarte au venit de la bloggeri militari pro-Moscova și chiar de la Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, legat de Kremlin, ai cărui luptători s-au aflat în fruntea bătăliei din Donețk.

Ministerul rus al Apărării a negat aceste informații, afirmând că „situația generală în zona operațiunii militare speciale este sub control”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov le-a spus reporterilor de la Kremlin că operațiunea militară specială a Moscovei împotriva Ucrainei - termen folosit de Rusia pentru a se referi la invazia sa pe scară largă - este „foarte dificilă”, dar că anumite obiective au fost atinse.

Forțele ucrainene au început operațiunile de „modelare” a contraofensivei

Forțele ucrainene au început operațiunile de „modelare” (pregătire) a contraofensivei, au declarat pentru CNN surse oficiale și militare occidentale. În schimb, ministerul rus al Apărării a dezmințit informațiile referitoare la declanșarea contraofensivei ucrainene. Cu toate acestea, în cel mai recent comunicat de presă al ministerului rus se precizează că forțele Moscovei „au respins cu succes” atacuri ucrainene pe direcțiile Kupiansk, Krasno Liman sau Donețk.

În termeni militari, „modelarea” („shaping” în engleză) unei astfel de contraofensive presupune lovirea și distrugerea unor obiective precum depozitele de muniții, centrele de comandă, blindatele și sistemele de artilerie ale inamicului, în vederea „pregătirii” câmpului de luptă pentru forțele proprii care avansează. Sursele citate de CNN precizează că „modelarea” reprezintă o tactică standard realizată înainte desfășurării unor operațiuni de luptă pe scară largă, cu arme combinate (infanterie, tancuri, artilerie, aviație).

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #bahmut, #pregatiri , #Razboi Ucraina