Generalul în rezervă David Petraeus a spus că contraofensiva Ucrainei este „foarte impresionantă” și poate reuși, adăugând că ucrainenii sunt „hotărâți să-și elibereze țara”.
Petraeus, care a fost director al CIA și a condus forțele internaționale în Irak și Afganistan a fost recent la Kiev unde s-a întâlnit cu președintele Zelenski și alții.
El a vorbit despre situația din Ucraina în emisiunea Today de la BBC Radio 4.
„Cred că această contraofensivă va fi foarte impresionantă. Părerea mea este că vor obține efecte de arme combinate, cu alte cuvinte, vor reuși să desfășoare cu succes operațiuni de arme combinate, în cadrul cărora geniștii vor sparge obstacolele și vor împrăștia câmpurile de mine și așa mai departe; blindatele vor fi protejate de infanterie împotriva rachetelor antitanc; apărarea aeriană va ține avioanele rusești departe de ei; războiul electronic le va bruia rețelele radio; logistica va fi chiar în spatele lor; artileria și mortierele vor fi chiar în fața lor.
Și cel mai important dintre toate… este că, pe măsură ce elementele de conducere ajung inevitabil la punctul culminant după 72-96 de ore, fizic, asta este tot ce se poate face, și vor fi suferit pierderi… aveți unități de urmărire care vor continua să avanseze, să profite de progres și să mențină ritmul și cred că asta poate pune în mișcare întreaga apărare rusă din acea zonă, apoi cred că se vor deschide și alte oportunități pe flancuri”, a declarat Petraeus.
Cât despre Crimeea, generalul a declarat că ucrainenii nu pot recupera peninsula în această contraofensivă, însă vor reuși să înceapă procesul de izolare: „Nu în această contraofensivă. Nu. Dar dacă pot ajunge la punctul în care să înceapă să izoleze Crimeea, cred că asta schimbă dinamica foarte, foarte substanțial. Tind să cred că ei [Ucraina] vor tăia această capacitate a rușilor de a aproviziona Crimeea, de-a lungul coastei de sud-est, că vor distruge această linie de comunicare și vor începe procesul de izolare a Crimeei”.
Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă crede că vor lua Crimeea, el a spus: Nu în această contraofensivă. Nu.
Dar dacă pot ajunge până la punctul de a începe să izoleze Crimeea, cred că asta schimbă dinamica foarte, foarte substanțial. Nici măcar nu l-a putut determina pe Putin să înceapă să ia în considerare o rezoluție negociată.
Știi, acum, desigur, el crede că rușii încă vor putea să-i depășească pe ucraineni, europeni și americani și trebuie să facem tot ce putem pentru a le permite ucrainenilor să-i demonstreze că greșește.
Petraeus a vorbit și despre sprijinul SUA pentru Ucraina în cazul unui președinte republican. Dacă te uiți la ceea ce s-a făcut în acordul privind plafonul datoriei zilele trecute, există un punct care spune că vor revizui problemele legate de ajutorul pentru Ucraina, cu alte cuvinte, că asta nu îi va împiedica de a face mai mult pentru Ucraina.
Există un sprijin bipartizan foarte puternic pentru Ucraina. Cred că asta va continua și va fi un efort mare pentru a ne asigura că cei din partea partidului republican care au pus sub semnul întrebării ajutorul pentru Ucraina, vor fi convinși că este o idee proastă. Și acum, dacă această ofensivă va reuși așa cum cred eu că se poate și probabil va reuși. Asta va fi un atu imens.
„Marea problemă care se profilează acum are de-a face cu calea către aderarea la NATO pentru Ucraina, care va fi anunțată la summitul NATO de la Vilnius din 11 iulie. Ar trebui să fie cât se poate de ferm posibil. Evident, ei nu vor deveni membri cât timp războiul continuă. Dar asta va fi crucial.
Chiar și Henry Kissinger, care a avertizat împotriva aderării la NATO pentru țările care erau foste republici ruse, a ajuns acum la concluzia că acest lucru este într-adevăr inevitabil. Este necesar.
Securitatea NATO se află acum la granița dintre Ucraina și Rusia, așa cum am văzut. Nu poți înarma Ucraina așa cum o avem și să nu vezi asta ca fiind din nou parte integrantă a securității noastre. Dar cred că sprijinul va continua“, a spus Petraeus.
Planurile Kievului pentru contraofensiva împotriva ocupației rusești rămân pe calea cea bună, în ciuda valului „fără precedent" de atacuri cu rachete și drone din ultimele săptămâni, a declarat sâmbătă ministrul adjunct al apărării din Ucraina pentru Reuters.
Volodimir V. Havrylov a spus că, pe lângă loviturile cu rachete de croazieră, Ucraina s-a confruntat în luna mai cu salve repetate de rachete balistice, în special asupra centrelor urbane, inclusiv asupra capitalei, Kiev.
„Obiectivul lor principal este de a ne opri contraofensiva și de a viza centrele de decizie", a declarat el în marja celei mai importante conferințe de securitate din Asia, Dialogul Shangri-La din Singapore.
Havrylov a calificat utilizarea intensă a rachetelor balistice de către Rusia în luna mai drept „ultima resursă strategică" și a precizat că sistemele de apărare aeriană ale țării sale au fost „mai mult de 90% eficiente" împotriva atacurilor.
Pentru Rusia „a fost o surpriză uriașă să constate că eficacitatea (rachetelor lor balistice) a fost aproape zero împotriva sistemelor moderne de apărare aeriană, pe care le-am primit de la partenerii noștri", a declarat el.
Statele Unite și Germania au furnizat Ucrainei baterii avansate de rachete Patriot în acest an.
Ucraina primise deja de la partenerii occidentali sisteme avansate cu rază mai scurtă de acțiune, precum NASAMS și IRIS-T.
Ce a spus emisarul ucrainean la Singapore despre contraofensivă
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că țara sa este pregătită să lanseze contraofensiva mult așteptată.
Havrylov a declarat că barajele de rachete nu au afectat calendarul. „Nimic nu poate opri eforturile noastre, dorința noastră și încrederea noastră că vom câștiga acest război", a spus el.
Ucraina va „începe contraofensiva, cu ambiția de a ne elibera teritoriile în acest an", a adăugat el.
Havrylov a refuzat să comenteze despre recentele atacuri cu drone și incursiuni la frontieră pe teritoriul rusesc, inclusiv unele lovituri care au ajuns în apropierea Moscovei.
„Ei (Rusia) au o mulțime de evenimente interne care sunt, desigur, legate de acest război. Există o mulțime de oameni în interiorul Rusiei care susțin Ucraina", a spus el.
Ucraina vrea o foaie clară de parcurs către NATO
Havrylov, care s-a alăturat oficialilor din domeniul apărării și militar din întreaga lume la reuniunea din Singapore, a declarat că Ucraina se așteaptă ca aliații NATO să ofere o foaie de parcurs detaliată pentru aderare la summitul Alianței de la Vilnius, Lituania, luna viitoare.
„Vrem să vedem o serie clară... de pași care să fie făcuți de ambele părți. Nu doar o simplă mențiune că ușa este deschisă", a spus el.
El a adăugat că Ucraina se așteaptă, de asemenea, să i se ofere garanții de securitate în timp ce se va afla într-o „perioadă de tranziție" pe drumul spre aderare.
„Nu negociem nicio pierdere de teritoriu”
El a respins o propunere a ministrului apărării din Indonezia la reuniunile de la Singapore de a stabili o zonă demilitarizată pentru a opri luptele din Ucraina, spunând: „Nu vom negocia niciun acord legat de pierderea teritoriului nostru, inclusiv a Crimeei".
Havrylov a lăudat recenta livrare de rachete de croazieră britanice Storm Shadow, despre care ministrul britanic al apărării Ben Wallace a declarat vineri că nu au ratat nicio țintă atacată de Ucraina.
Aducerea și de avioane de luptă moderne, precum F-16, ar îmbunătăți capacitățile de apărare aeriană ale țării, a declarat Havrylov.
Ucraina a avut întâlniri și discuții bune cu multe țări, inclusiv cu națiuni asiatice, în cadrul Dialogului Shangri-La, a declarat Havrylov. "Vrem să dialogăm cu toată lumea", a spus el.
din... Vezi tot