Francis Fukuyama: Apartenența la NATO va deveni reală dacă Ucraina eliberează Regiunea Herson și Zaporojie

Joi, 25 Mai 2023, ora 21:24
2453 citiri
Francis Fukuyama: Apartenența la NATO va deveni reală dacă Ucraina eliberează Regiunea Herson și Zaporojie
Profesorul Francis Fukuyama/ FOTO: Captura Youtube

Vorbind online la Forumul de Securitate de la Kiev, profesorul de la Universitatea Stanford, Francis Fukuyama, a spus că apartenența Ucrainei la NATO va deveni o realitate dacă forțele de apărare ale Ucrainei eliberează părțile ocupate de ruși din regiunile Herson și Zaporojie în timpul contraofensivei.

„În timp ce așteptăm contraofensiva ucraineană, trebuie să ne gândim cum se poate termina războiul în condițiile actuale. Negocieri de pace, o încetare temporară a focului ar fi un scenariu foarte rău, deoarece ar lăsa Rusiei controlul Donbasului. Dar există o problemă și mai profundă. Cât timp Putin va fi la putere, orice „acord de pace” va oferi Rusiei o oportunitate de a se regrupa, de a se odihni și de a relua războiul”, a spus Fukuyama, citat de zn.ua.

Profesorul a remarcat că orice posibil acord între Rusia și Ucraina ar trebui să includă garanții de securitate mult mai puternice pentru Ucraina decât doar promisiuni verbale precum Memorandumul de la Budapesta din 1994. Fukuyama consideră că numai apartenența Ucrainei la NATO și „garanțiile prevăzute la articolul 5” pot descuraja reînnoirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei în viitor.

„Aderarea la NATO va deveni o realitate dacă, în urma contraofensivei, Ucraina eliberează regiunile Herson și Zaporrojie de pe coasta mării”, a spus profesorul Fukuyama.

În opinia sa, revenirea acestei regiuni este extrem de importantă pentru pozițiile de negociere ale Ucrainei din trei motive:

- În primul rând, va face posibilă restabilirea oportunităților Ucrainei pentru exporturi din porturile Mării Negre.

-În al doilea rând, va oferi o oportunitate de a salva cetățenii ucraineni care sunt în prezent prinși acolo.

-Iar al treilea, va reduce oportunitățile Rusiei pentru aprovizionarea Crimeeii. La urma urmei, revenirea la Ucraina a acestor teritorii va bloca coridorul terestră al Rusiei către Crimeea și va pune Podul Kerci în pericol grav. În plus, ucrainenii vor putea bloca din nou canalul care furnizează apă peninsulei.

„Este posibil ca această contraofensivă ucraineană să aibă un succes incredibil și forțele ruse să eșueze de-a lungul întregului front, dar un scenariu mai modest și, probabil, mai realist este că Ucraina va elibera Regiunea Herson și Zaporojie până la sfârșitul verii”, a prezis Fukuyama.

În opinia sa, revenirea acestei regiuni de coastă va face posibilă „obținerea nu a unui acord formal de pace, ci a unui armistițiu temeinic”. Profesorul de la Stanford crede că cheia acestui lucru va fi teama președintelui rus Vladimir Putin de o blocare lentă a Crimeei.

„Acest lucru îl poate încuraja pe Putin să oprească atacurile asupra Ucrainei, să deblocheze porturile ucrainene pe termen lung și să oprească atacurile teroriste cu rachete asupra orașelor ucrainene”, a sugerat expertul.

Ca exemplu, el citează aranjamentele dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, care nu au semnat un tratat de pace în 1954 și sunt încă în mod oficial în război, dar „situația din Peninsula Coreeană a fost stabilă de atunci”.

Profesorul Fukuyama subliniază că eficacitatea oricăror acorduri cu Rusia depinde în mod fundamental de apartenența Ucrainei la NATO: „Este evident că va fi imposibil să se realizeze un armistițiu și o stabilitate între Ucraina și Rusia fără aderarea Ucrainei la NATO”.

Profesorul Fukuyama este sigur că lui Putin îi va fi greu să supraviețuiască pierderii Crimeei: „Cred că se vor găsi într-o situație foarte dificilă”.

Rusia, despre atacul de la mitingul lui Trump: „SUA trebuie să facă bilanțul politicilor de incitare la ură” VIDEO
Rusia, despre atacul de la mitingul lui Trump: „SUA trebuie să facă bilanțul politicilor de incitare la ură” VIDEO
Rusia a îndemnat duminică, 14 iulie, Statele Unite să facă un bilanţ al politicilor lor de incitare la ură împotriva adversarilor politici, ţărilor şi popoarelor, folosind tentativa de...
Fostul șef al armatei britanice avertizează cu privire la un Al Treilea Război Mondial iminent. Actuala situație geopolitică, comparată cu cea din 1939
Fostul șef al armatei britanice avertizează cu privire la un Al Treilea Război Mondial iminent. Actuala situație geopolitică, comparată cu cea din 1939
Generalul Sir Patrick Sanders, care a fost până în iunie șeful Statului Major al Regatului Unit, a comparat situația geopolitică actuală cu cea din 1939 și a sugerat că forțele britanice...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #eliberare, #Herson, #zaporojie, #NATO, #francis fukuyama , #Razboi Ucraina
  1. Român găsit mort în apele mării din Italia. Mihai avea 34 de ani și plecase din țară pentru un trai mai bun
  2. ÎPS Teodosie, o nouă bazaconie: „Boala este urmare a păcatului”. Cum „dispare” păcatul când vine vorba despre bani pentru Biserică
  3. Nicușor Dan promite că toate mijloacele de transport din Capitală vor avea aer condiționat. Unde se pot „adăposti” vârstnicii pe timpul caniculei
  4. De ce a oprit Hamas negocierile cu Israelul pentru un armistițiu în Gaza. Reacția lui Netanyahu VIDEO
  5. Zilele în care lucrările scrise de la Bacalaureat 2024 pot fi văzute de candidați. Regula pe care trebuie s-o respecte absolvenții de liceu
  6. Circulație feroviară oprită din cauza unui incendiu de vegetație. Rutele care sunt afectate
  7. Atac sângeros la o petrecere dintr-un sat din Franța. Patru persoane au murit. „Este un şoc pentru toată lumea” FOTO
  8. Arma cu care s-a tras asupra lui Donald Trump. De ce este atât de cunoscută și apreciată în rândul americanilor
  9. Reacția jurnalistului sportiv identificat în mod fals drept atacatorul lui Donald Trump: ”Vă rog să mă lăsați în pace”
  10. Bărbatului mort la silozul de la Sălcioara nu avea contract de angajare. ”Era pus la munci pe care alții nu le făceau”