Zbuciumul Ucrainei pe măsură ce contraofensiva se stinge. „Mulți sunt dezamăgiți că nu a fost obținută o victorie rapidă”

Marti, 05 Decembrie 2023, ora 00:40
3369 citiri
Zbuciumul Ucrainei pe măsură ce contraofensiva se stinge. „Mulți sunt dezamăgiți că nu a fost obținută o victorie rapidă”
”Ucrainenii caută slăbiciuni în apărarea rusă" FOTO Twitter

După mai bine de 21 de luni de război istovitor, Kievul trebuie să țină piept nu numai Rusiei fiind afectat de tot mai multe dispute interne, a artă o analiză NBC News.

Având în față o iarnă lungă și grea, Ucraina luptă pe mai multe fronturi. „Există o oboseală severă din cauza războiului”, a spus Volodimir Fesenko, un analist politic din Kiev.

„Mulți ucraineni sunt dezamăgiți de faptul că nu a fost obținută o victorie rapidă”, a spus el pentru NBC News. „Dar marea majoritate a ucrainenilor sunt uniți în nevoia de a rezista în continuare agresiunii ruse”.

Situația de pe front are anumite puncte de tensiune. Acest lucru se aplică în special direcției Kupiansk, unde Rusia atacă unitățile ucrainene. Sarcina forțelor Kievului este să se mențină dincolo de râul Oskil pe direcția Kupiansk și dincolo de râul Jerebeț pe direcția Liman.

În continuare, se duc lupte în zona Bahmut. Avdiivka reprezintă o situație foarte dificilă pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Atacurile nu s-au oprit din 10 octombrie, iar trupele ucrainene mai dețin aceste poziții cu prețul sacrificiului suprem.

Luptele în zona Marinka au devenit mai intense. Trupele ruse încearcă să împingă unitățile ucrainene de la periferia vestică a orașului Marinka. Pe direcția Orihiv (Zaporojie) - în zona localităților Robotine și Verbove - există anumite acțiuni active din partea ucraineană și, în consecință, contraatacuri din partea forțelor de ocupație ruse.

Și, de asemenea, o situație dificilă care s-a dezvoltat pe cursul inferior al Niprului în direcția Herson. Acolo, trupele ucrainene au preluat controlul asupra capului de pod, care trebuie extins. Tocmai în scopul extinderii acestui cap de pod, se desfășoară acțiunile ucrainene. Sarcina trupelor ruse este de a elimina trupele ucrainene din acest cap de pod, de a-l recuceri și, cel puțin, de a le împinge înapoi pe malul drept. O situație atât de dificilă.”

Moscova, turează războiul electronic

În domeniul războiului electronic, Moscova este pe cale să înregistreze un avantaj cert asupra Ucrainei, dar şi asupra aliaţilor săi occidentali, NATO fiind în imposibilitate de a mai ajuta Kievul să se apere de bruiajul rusesc, comentează duminică publicaţia franceză Capital.fr. într-o amplă analiză.

Războiul electronic este cea mai mare slăbiciune a Kievului, afirmă pentru The Economis Seth Jones, membru marcant al think-tank-ului Center for Strategic and International Studies, cu sediul la Washington. Potrivit acestui politolog, expert în combaterea terorismului, aliaţii Kievului au acordat prea multă atenţie ajutorului material. Membrii NATO au furnizat multe tancuri, rachete şi sisteme de artilerie armatei ucrainene şi au uitat complet de partea ciber-electronică a acestui conflict.

Bruiajul rusesc, tot mai puternic

Potrivit lui Seth Jones, Rusia a pus accent de mai mulţi ani asupra utilizării complexului său militaro-industrial pentru a produce şi dezvolta o gamă impresionantă de capacităţi de război electronic, cu scopul de a contracara sistemele puternic interconectate ale Alianţei Nord-Atlantice.

Dimpotrivă, Kievul avea la începutul războiului sisteme de arme electronice datând în principal din perioada sovietică. Potrivit lui Valeri Zalujnîi, comandantul-şef al forţelor ucrainene, această diferenţă nu a avut decât un impact limitat la începutul conflictului, dar pe măsură ce au apărut linii de contact relativ statice Rusia a fost în măsură să-şi poziţioneze mijloacele sale de război electronic acolo unde acestea puteau avea cel mai mare efect.

În martie 2023, Ucraina a descoperit că obuzele sale Excalibur, ghidate prin GPS, începeau deodată să nu-şi mai lovească ţinta, din cauza bruiajului rusesc. Bombele ghidate pe care SUA le furnizau aviaţiei ucrainene au cunoscut o problemă similară, în timp ce rachetele cu rază de acţiune Himars ale Ucrainei au început de asemenea să-şi rateze ţinta. În unele regiuni, majoritatea muniţiilor ucrainene sunt de acum ineficiente, conform experţilor citaţi de Capital.fr.

Ceea ce îngrijorează şi mai mult liderii militari de la Kiev este capacitatea crescândă a forţelor Moscovei de a contracara multitudinea dronelor ieftine pe care trupele ucrainene le utilizează pentru tot felul de misiuni, de la recunoaşterea câmpului de luptă şi comunicaţii până la explozia la impact asupra ţintelor precum tancuri sau centre de comandă. Ucraina a instruit o armată de circa 10.000 de piloţi de drone care sunt în prezent angajaţi constant într-un joc de-a pisica şi şoarecele cu operatori ruşi de drone din ce în ce mai abili.

Dronele, epuizate

Dronele privilegiate sunt ieftine, care nu costă mai mult de 900 de euro, iar Ucraina le construieşte în număr tot mai mare. Totuşi, pierderile cauzate de bruiajul rusesc, care distruge sistemele de ghidaj sau legăturile radio cu operatorii se ridică uneori la peste 2.000 pe săptămână. Dronele afectate planează fără scop până ce bateriile lor se epuizează şi cad la pământ.

Nu este încă posibil - cel puţin pentru mini-drone - să fie protejate împotriva bruiajului sau să fie dotate cu inteligenţa artificială care le-ar permite să zboare fără legătură directă cu un operator uman. Cantitatea domină încă asupra calităţii, iar Rusia ar putea avea un avantaj şi din acest punct de vedere, consideră unii experţi. Cerul de deasupra câmpului de luptă este de acum împânzit de drone ruseşti. În jurul Bahmut, soldaţii ucraineni estimează că Rusia desfăşoară de două ori mai multe drone de asalt decât pot ei să o facă.

Succesul crescând al Rusiei în războiul dronelor se explică în parte prin densitatea noilor sisteme pe care ea este în măsură să le desfăşoară, datorită acestor ani de investiţii. Un raport publicat în luna mai de Jack Watling şi Nick Reynolds de la RUSI, un think tank din Londra, arată că ruşii dispun de un important sistem de arme electronice la fiecare 10 km de-a lungul liniei frontului.

Ei consideră că printre numeroasele sisteme ruseşti de arme electronice, în special Şipovnik-Aero, montat pe camion, se dovedeşte periculos pentru dronele ucrainene. Sistemul are o rază de acţiune de 10 km şi poate prelua controlul asupra dronei, căpătând în acelaşi timp acces la coordonatele locului de unde ea este pilotată cu o precizie de un metru, pentru a le transmite unei baterii de artilerie.

Nico Lange, specialist în problemele Ucrainei, este la fel de pesimist. Pe de o parte, el suspectează că capacităţile NATO nu sunt la fel de bune ca cele ale Rusiei. Mai rău încă, în ceea ce priveşte sistemele cele mai recente, el consideră că există de asemenea o anume reticenţă mai ales din partea americanilor de a-şi arăta capacităţile tehnologice Rusiei pentru că informaţiile care pot fi exploatate, de exemplu, despre frecvenţele şi tehnicile de schimbare a canalelor utilizate sunt susceptibile de a fi transmise chinezilor, conform publicaţiei citate.

Imagini șocante cu soldații nord-coreeni capturați de Ucraina. Zelenski: „În general, rușii își elimină răniții"
Imagini șocante cu soldații nord-coreeni capturați de Ucraina. Zelenski: „În general, rușii își elimină răniții"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, 11 ianuarie, că trupele sale au capturat doi soldaţi nord-coreeni în regiunea rusă Kursk, care au fost transferaţi la Kiev...
Rușii ard echipamente la o bază din Siria. Care este motivul
Rușii ard echipamente la o bază din Siria. Care este motivul
Armata rusă a primit ordin să ardă toate vehiculele militare care sunt inoperabile sau pur și simplu au nevoie de reparații la o bază militară din Siria, a declarat Direcția Principală de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #iarna, #razboi electronic , #Razboi Ucraina
  1. Creștin-democrații germani se tem că Trump le-ar putea deraia drumul către victorie
  2. Mai multe spitale din România au fost evaluate pentru acreditare. Rezultate dezastruoase. Ce note au obținut
  3. Prințesa Leonor a Spaniei a plecat într-o călătorie de 6 luni pe mările lumii. Stagiul la Marină face parte in procesul de formare ca viitor lider al națiunii VIDEO/FOTO
  4. UPDATE Copilul de 4 ani dat dispărut după ce plecat din fața casei sale, unde se juca, a fost găsit mort
  5. Președintele CJ Mureș, reacție de ultimă oră în scandalul centrelor de plasament pentru copii: „Nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol sănătatea sau viaţa beneficiarilor"
  6. Roboții sexy au făcut senzație la CES Vegas VIDEO
  7. Zelenski, deschis la schimburi de prizonieri care să includă soldați nord-coreeni. Unul dintre ei nu vrea însă să se întoarcă acasă VIDEO
  8. Milanovic va obține un nou mandat de președinte al Croației cu 78%, potrivit sondajelor. Adversarii politici îl etichetează drept „pro-rus"
  9. CTP, despre atacurile grave lansate la adresa sa de Ilie Năstase, Gigi Becali și Radu Banciu: "Se va găsi cine să le traducă îndemnurile distinșilor domni în fapte?"
  10. Trump și Putin vor discuta la telefon în curând. Cine ar mai putea fi inclus în apelul liderilor puterilor mondiale