Într-un război în care Rusia a comis nenumărate acte barbare, distrugerea barajului de la Nova kahovka a devenit una dintre cele mai flagrante. Desigur, încă nu există nicio dovadă definitivă a responsabilităţii Moscovei pentru acest dezastru umanitar şi de mediu. Este posibil să presupunem că a fost vorba de prăbușirea unei structuri deteriorate.
„ Dar orice analiză ar trebui să conducă la concluzia că Rusia a câștigat mult mai mult din asta decât Ucraina. Dacă nu apare nicio altă explicație, dezastrul se va adăuga pe lista potențialelor acuzații de crime de război împotriva Kremlinului. Încălcarea în mod deliberat a barajului pentru a provoca o inundație ar fi o continuare a strategiei ruse ”, scrieFinancial Times.
Moscova caută „escaladarea dominației”, iar acest incident s-a întâmplat exact când a început mult așteptata contraofensivă a Kievului . Rusia a lovit infrastructura critică pentru a încerca să submineze moralul și capacitatea de luptă a Ucrainei. A adoptat o politică de pământ ars în raport cu teritoriul ucrainean. Și și-a demonstrat deja disponibilitatea de a folosi inundațiile ca armă, bombardând un alt baraj din apropiere pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene toamna trecută.
„ Dacă a fost o prăbușire a structurii, atunci eșecul Rusiei de a repara barajul după ce acesta a fost deteriorat în timpul ostilităților în urmă cu câteva luni, combinat cu nivelul recent neobișnuit de ridicat al apei, este în esență neglijență criminală”, subliniază publicația.
Mașina de propagandă a Kremlinului este ocupată cu acuzații împotriva „teroriştilor” ucraineni. Cu toate acestea, beneficiile potențiale pentru Kiev sunt mici. Distrugerea hidrocentralei Kahovskaia va afecta alimentarea cu apă a Crimeei, dar peninsula a rămas fără această sursă de ani de zile după anexarea sa de către Rusia în 2014. Apa a inundat fortificațiile rusești la est de Nipru, dar va îngreuna și Ucrainei să avanseze peste râu. Prăbușirea barajului va distruge zeci de orașe și sate, va lăsa mii de oameni fără adăpost și va afecta aprovizionarea cu apă și energie pentru gospodării și industrie într-o regiune mare.
Spargerea barajului prezintă, de asemenea, riscuri pentru funcționarea mai multor centrale hidroelectrice în amonte, deși Centrala Zaporojie pare să fie sigură până acum. Dezastrul va perturba sistemul de irigare a unor suprafețe mari de teren agricol de primă calitate.
„ Este greu de crezut că Kievul ar fi optat pentru o asemenea distrugere, care va adăuga miliarde pentru reconstrucția postbelică, de dragul unui beneficiu strategic atât de mic. Distrugerea de lângă Kahovka împiedică, de fapt, contraofensiva ucraineană, care tocmai a început. Acest lucru complică ceea ce este considerat a fi principalul obiectiv militar al Kievului: o împingere spre sud pentru a tăia podul terestru dintre Rusia și Crimeea, care poate fi singura realizare strategică și simbolică majoră a invaziei Moscovei”, scrie Financial Times.
Este puțin probabil ca principala acțiunee de sud a Ucrainei să treacă prin Nipru. Dar, după ce a distrus barajul, a lărgit și mai mult râul și a inundat terenurile pe partea estică a acestuia, prăbușirea barajului va face aproape imposibil ca soldații ucraineni să organizeze atacuri din această direcție în viitorul apropiat.
În schimb, Moscova va putea concentra trupele în regiunea Zaporojie și în sudul Donbasului. Linia frontului de 900 de kilometri chiar s-a micșorat. Acesta ar trebui să fie un motiv de reflecție pentru aliații Kievului. Guvernul ucrainean este sub presiune să consolideze câștigurile din acest an înainte ca sprijinul occidental să scadă și ca SUA să intre în ciclul electoral. Oficialii ucraineni evaluează pozitiv capacitatea forțelor lor armate, înarmate cu arme NATO și antrenate conform standardelor Alianței, de a iniția un punct de cotitură în situația militară.
Dar incidentul de la Kahovka evidențiază capacitatea armatei ruse de a compensa deficiențele sale, precum și cât de departe este dispus să meargă președintele Vladimir Putin. Șansele unei descoperiri ucrainene nu pot fi reduse. Dar chiar dacă aliații occidentali speră într-o schimbare decisivă în câteva luni, ei trebuie să fie gata să continue să ofere sprijin pentru o perioadă lungă de timp ”, subliniază publicația.
asa I-am bagat in pamint de rusine, hahaha Vezi tot