De ce nu se potrivește modelul coreean pentru pacificarea Ucrainei. ”Puțini americani ar dori să repete acest lucru”

Joi, 08 Iunie 2023, ora 06:05
2676 citiri
De ce nu se potrivește modelul coreean pentru pacificarea Ucrainei. ”Puțini americani ar dori să repete acest lucru”
Soldați ucraineni/ FOTO: PBS

Este foarte posibil ca mult așteptata contraofensivă a Ucrainei, care este deja în faza incipientă, să fie la fel de inutilă ca ofensiva de iarnă a Rusiei. În războiul de tranșee, partea care se apără are de obicei un avantaj față de partea care atacă. Și armata rusă a avut multe luni în care să sape.

Dar este, de asemenea, posibil ca trupele ucrainene să poată realiza o descoperire care să apropie sfârșitul războiului anul acesta. Cum ar trebui să se termine totul?

„Putem începe prin a enumera opțiunile cum nu ar trebui să se termine”, scrie fostul redactor-șef al The Jerusalem Post și câștigătorul premiului Pulitzer, Bret Stevens, într-un articol pentru New York Times.

Prima variantă inacceptabilă, în opinia sa, este cea propusă anul trecut de președintele francez Emmanuel Macron.

„Nu trebuie să umilim Rusia, astfel încât în ​​ziua în care ostilitățile încetează, să putem construi o punte pentru o soluție diplomatică”, a spus liderul francez.

Stevens scrie că atunci când Macron a spus acele cuvinte, „a nu umili Rusia” însemna să îi permită Moscovei să-și mențină câștigurile criminale în timp ce își continuă ofensiva. Este greșit. O înfrângere zdrobitoare și de necontestat este exact ceea ce este necesar pentru a pune capăt ambițiilor imperialiste ruse. Este ușor de uitat acum că invazia de anul trecut a fost a treia oară când Vladimir Putin a lansat un război de agresiune care vizează intimidarea și anexarea vecinilor săi. Începutul a fost invazia Georgiei în 2008 și ocuparea teritoriilor ucrainene în 2014. Și nu se iau în calcul războaiele cibernetice împotriva Estoniei, crimele pe teritoriul britanic, doborârea zborului MH17 sau distrugerea Groznîi.

Fiecare act de agresiune a rămas în esență nepedepsit, ispitind Rusia la următorul. Dacă războiul din Ucraina se încheie cu Putin atingând cel puțin o parte din obiectivele sale și nu suferă consecințe ireparabile pentru regimul său, singura „ieșire” pe care o va găsi Occidentul este ca Putin să pornească pe calea următoarei sale atrocități”, subliniază autorul.

De ce nu se potrivește modelul Coreea?

El admite că, dacă forțele ucrainene sparg apărarea rusă într-un mod care să-l forțeze pe Putin să caute o înțelegere - poate mediată de China - vor exista cei care vor argumenta că o încetare a focului și un armistițiu în stil coreean este mai bine decât o escaladare îngrozitoare. Kremlinul ar putea încerca să încurajeze acest tip de gândire zdrăngănind din nou sabia nucleară, de data aceasta și mai tare. Dar, în timp ce amenințarea nucleară nu poate fi niciodată anulată, la o inspecție mai atentă pare goală.

Motivul pentru care Putin nu a folosit încă arme nucleare tactice în acest război nu este din cauza scrupulelor morale care ar putea dispărea dacă se simte încolțit. Și pentru că această armă, care a fost concepută inițial pentru a distruge concentrații mari de vehicule blindate, nu are sens pe un câmp de luptă imens. Și pentru că administrația lui Joe Biden a amenințat cu „consecințe catastrofale” nespecificate dacă Rusia folosește astfel de arme. Poate distrugerea Flotei Ruse de la Marea Neagră sau un alt răspuns cinetic, dar non-nuclear al NATO.

Problema mai mare a acestui model de încetare a focului este că îngheață conflictul într-un mod care ar permite Rusiei să-l reia odată ce își revine. Ucraina va trebui să devină un stat de primă linie, chiar dacă economia sa este grav afectată de război.

Cei care fac o analogie cu Coreea de Sud neglijează două lucruri. În primul rând, Rusia este în mod inerent mai puternică decât Coreea de Nord. În al doilea rând, pacea în Peninsula Coreeană a fost menținută printr-o prezență militară americană largă și continuă de 70 de ani. Și relativ puțini americani ar dori să repete acest lucru în Ucraina”, explică Stevens.

Alternativa este victoria. Asta merită ucrainenii, asta își doresc marea majoritate și este ceea ce cer de la conducerea lor politică. Realizarea acestui obiectiv a fost împiedicată și de dorința variabilă a președintelui Biden de a oferi Kievului instrumentele necesare victoriei. Acest lucru este, de asemenea, împiedicat de propria ambivalență cu privire la rezultatul dorit. Cu siguranță nu vrea ca Rusia să câștige și să arunce lumea în aer în același timp.

Autorul explică faptul că victoria ucraineană poate fi de două tipuri. Prima, mai riscantă, este să ofere Kievului armele de care are nevoie: rachete ghidate cu rază lungă de acțiune, mai multe tancuri, drone Predator și avioane de luptă F-16 - și nu doar să împingă Rusia din teritoriile pe care le-a ocupat în acest război, dar şi pentru a elibera Crimeea şi partea ocupată a Donbasului. Asta vor ucrainenii și au dreptul moral și legal.

Dar va fi dificil să recâștige Crimeea și chiar și succesul va fi asociat cu anumite pierderi. Stevens mai subliniază că există o populație în teritoriile ocupate care „nu vrea neapărat eliberarea”. De aici rezultă cel de-al doilea tip de victorie: să ajute Ucraina să restabilească granițele care au existat până în februarie 2022, dar nu și dincolo - cu despăgubiri sub formă de aderare la Uniunea Europeană și un tratat bilateral de securitate SUA-Ucraina, modelat după cel dintre SUA și Israel.

Va crește acest lucru vulnerabilitatea Americii la agresiunea rusă? Nu, l-ar reduce, din același motiv pentru care Putin nu a îndrăznit să atace statele baltice care au aderat la NATO, ci a atacat de două ori Ucraina. Dictatorii îi pradă pe cei slabi, nu pe cei puternici. Va satisface acest lucru nevoia de securitate a Ucrainei? Da, pentru că va avea acces garantat atât pe piețele europene, cât și la armele americane", explică autorul.

L-ar umili pe Putin? În cel mai bun mod posibil, arătându-i lui și altor despoți, din interiorul și din afara Rusiei, că agresiunea împotriva democrațiilor nu dă niciodată rezultate, conchide Bret Stevens.

George Friedman: Războiul s-a terminat, dar nimeni nu știe cum să oprească lupta. Ce au obținut Rusia și Ucraina
George Friedman: Războiul s-a terminat, dar nimeni nu știe cum să oprească lupta. Ce au obținut Rusia și Ucraina
A trecut mai bine de un an și jumătate de când Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei. Războiul nu a decurs așa cum se așteptau rușii, cu excepția cazului în care plănuiseră mai mult...
Cu ce au venit de hac ucrainenii ”vulturilor lui Putin“, ”unul dintre cele mai bune sisteme de arme rusești” de pe linia frontului
Cu ce au venit de hac ucrainenii ”vulturilor lui Putin“, ”unul dintre cele mai bune sisteme de arme rusești” de pe linia frontului
Institutul pentru Studierea Războiului spune că Rusia a redus utilizarea aviației de când Ucraina a făcut progrese în cadrul contraofensivei în sudul și estul țării. Aeronavele care...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #negocieri, #modelul coreea , #Razboi Ucraina