Optimiștii, care au prezis cu încredere o victorie rapidă și ușoară pentru Ucraina atunci când și-a lansat mult așteptata contraofensivă, nu i-au făcut Kievului niciun favor ridicând așteptările la un nivel nerealist, scrie The Times . Publicația notează că războiul poate continua ani de zile până când începe o criză politică și economică de amploare în Rusia.
„La fel ca Rusia, Ucraina a abandonat acum în mare măsură promisiunile îndrăznețe de triumfuri iminente. În schimb, se vorbește despre eliberarea unor sate, despre succesele obținute de forțele armate”, notează publicația care citează și pe unul dintre oficialii americani care a declarat că „încă nu am închis complet cartea despre 2023, dar ne gândim la 2024”.
Ucrainenii recunosc că contraofensiva nu a mers conform planului și nu au făcut progresul pe care l-au sperat sau așteptat. Asta nu înseamnă că contraofensiva a eșuat, întrucât ceva teritoriu a fost eliberat, iar forțele ruse au fost serios degradate. Cu toate acestea, mai sunt cel puțin două luni, când Ucraina mai poate realiza un progres, pentru că în noiembrie, ploile de iarnă din sudul regiunii Zaporojie vor complica condițiile de avansare.
„Cu toate acestea, perspectivele unei breșe majore pe frontul de sud, care ar reduce la jumătate forțele ruse și ar izola Crimeea, se diminuează, deși nu este imposibil”, spune politologul britanic Mark Galeotti.
În opinia sa, Forțele Armate ale Ucrainei sunt oarecum blocate între vechiul lor mod sovietic de război și noua modalitate occidentală, iar nici armele occidentale primite nu au ajutat, pentru că totul necesită timp.
Cu toate acestea, ucrainenii încă dețin inițiativa. Ei i-au ținut pe ruși pe un front larg și și-au folosit noua putere de foc cu rază lungă de acțiune și capacitatea lor de a trece mai repede de la căutare la angajare pentru a distruge depozitele și artileria importante ale inamicilor.
Între timp, rușii sunt bine înrădăcinați în sudul Ucrainei, iar apărarea lor a încetinit sau împiedicat până acum atacurile ucrainene, care au fost adesea efectuate în formațiuni relativ mici, deoarece cele mai mari sunt prea vulnerabile la artileria și elicopterele rusești.
„Acest lucru indică o adaptare reușită la mediul de luptă, dar îngreunează și obținerea unor succese decisive”, scrie ziarul și susține că războiul de artilerie rămâne decisiv.
„Rușii încă mai trag, dar ucrainenii au acum arme mai bune.... Și încetul cu încetul câștigă în lupta contra bateriei”, notează publicația.
The Times subliniază că nu se întrevede perspective de pace în acest moment, iar întâlnirea de la Jeddah a fost un exercițiu de anxietate performativă, în care Ucraina a dorit să-și promoveze planul de pace în zece puncte, care este de fapt un apel la retragerea necondiționată și capitularea Rusiei. Părțile gazdă, Arabia Saudită, precum și China și Turcia, au căutat să pară constructive și să se adapteze la rolul intermediarilor de pace la un moment dat în viitor.
„Problema este că niciuna dintre părți nu este pregătită pentru negocieri semnificative. Kievul crede că va fi într-un loc mai bun pentru negocieri atunci când va elibera mai mult teritoriu și va începe asediul Crimeei. Moscova este încrezătoare că poate rezista contraofensivei din acest an și speră că impasul va determina Occidentul să se gândească de două ori la sprijinirea Ucrainei pe termen nelimitat. În plus, potențialul ca Donald Trump să recâștige Casa Albă anul viitor îi determină pe unii strategi ruși (și pe analiști occidentali) să prezică că SUA se pot retrage din război”, spune Galeotti.
Potrivit acestuia, devine și mai evident că războiul va dura mai mult și va fi mai dificil decât se aștepta. În special, luptele din această vară îi pregătesc pe ucraineni pentru un succes mai mare în primăvara viitoare, când forțele armate vor avea și mai multe echipamente occidentale, inclusiv tancuri americane M1A1 Abrams și posibil avioane de luptă F-16. Mai important, armata ucraineană va avea mai mult timp să se antreneze și să dezvolte propriile doctrine pentru utilizarea lor.
Între timp, notează politologul, economia Rusiei se va supraîncălzi. Deși Moscova a depășit unele probleme în producția de arme, inclusiv producția internă de drone iraniene, nu poate înlocui sistemele în ritmul în care acestea sunt distruse.
În plus, notează publicația, președintele rus Vladimir Putin încă mai are îndoieli cu privire la următoarea mobilizare a rezerviștilor. Armata ar dori să înceapă acum, dar odată cu alegerile regionale de luna viitoare, managerii politici ai Kremlinului se pare că l-au convins să amâne mișcarea nepopulară până la iarnă. Acest lucru le va scurta timpul de pregătire pentru următorul sezon de campanie, dar Putin este acum mai îngrijorat de riscurile pentru poziția sa acasă.
„Totul depinde de capacitatea pe termen lung a ucrainenilor de a lupta – și există semne de oboseală de război, deoarece devine mai greu să recrutezi soldați – și de dorința Occidentului de a-i sprijini. Perspectivele Kievului arată încă mai bine, dar oricine speră sau așteaptă ca războiul să se încheie în acest an este probabil să fie dezamăgit. În schimb, este timpul ca toți participanții să se gândească mai serios la planurile lor pe termen lung de război, care în cele din urmă pot crea condiții pentru a lua în considerare un fel de pace”, conchide Galeotti.
Sacrificiile care se... Vezi tot