Primele 24 de ore ale contraofensivei ucrainene vor fi probabil decisive. Pe ce ar trebui să mizeze Kievul?

Duminica, 23 Aprilie 2023, ora 15:44
16212 citiri
Primele 24 de ore ale contraofensivei ucrainene vor fi probabil decisive. Pe ce ar trebui să mizeze Kievul?
Tancurile Leopard 2 ar trebuis sa aibă un rol esențial în contraofensiva/ FOTO: iiss.org

Primele 24 de ore ale mult anticipatei contraofensive a Ucrainei ar putea fi cea mai lungă zi pentru forțele armate coordonate de la Kiev.

După cum i-a spus feldmareșalul german Erwin Rommel unui consilier înainte de așteptata invazie aliată a Normandiei în 1944: „Primele 24 de ore ale invaziei vor fi decisive. Pentru Aliați, precum și pentru Germania, va fi cea mai lungă zi” — o declarație imortalizată de filmul de succes de la Hollywood despre debarcarea în Normandia, The Longest Day.

Rommel știa că faza inițială a unui atac modelează adesea caracterul luptei ulterioare, decide victoria sau înfrângerea și determină impactul strategic al unei ofensive.

Cele mai multe speculații și dezbateri se referă la când și unde vor lovi forțele ucrainene, cât de mare este forța de atac adunată de Ucraina și cât de mult impact vor avea noile arme occidentale furnizate. Este puțin probabil ca cineva din afara înaltului comandament al Ucrainei să știe dacă Ucraina are acum un avantaj decisiv în ceea ce privește puterea de foc, munițiile, numărul de trupe și logistica câmpului de luptă.

Ceea ce știm este că, în ultimele luni, războiul a fost din ce în ce mai definit de uzură – niciuna dintre părți nu pare să aibă un avantaj decisiv și fiecare încearcă să o uzeze pe cealaltă. Orice s-ar întâmpla în Ziua Z a Ucrainei, nu va fi ușor pentru forțele ucrainene să evite caracterul războiului ca unul de uzură, chiar dacă sunt bine pregătite și bine echipate.

De ce are nevoie Kievul?

Kievul are nevoie nu doar de trupe suficiente și bine înarmate de occidentali, ci și de o surpriză tactică, de moral puternic și de leadership pe câmpul de luptă, pentru a depăși apărarea stratificată a Rusiei în așteptata contraofensivă care s-ar putea dovedi decisivă pentru soarta războiului, susține Franz-Stefan Gady, expert al Institutului Internațional pentru Studii Strategice, în revista „Foreign Policy“.

Obținerea surprizei tactice în primele ore ale ofensivei va fi crucială, deoarece aceasta crește șansa unei superiorități locale a puterii de foc și a unei corelări a forțelor, cel puțin pentru o perioadă scurtă, spune expertul. Acest lucru nu prespune ca mobilizarea forțelor ucrainene să rămână secretă – un scenariu oricum puțin probabil, având în vedere existența imaginilor din satelit, precum și omniprezența dronelor ieftine pe câmpul de luptă. Mai degrabă, pentru a întinde forțele rusești și pentru a preveni o concentrare a acestora, Ucraina va trebui să inducă în eroare Rusia cu privire la locul și momentul în care trupele ei vor lovi. În același timp, Ucraina va trebui să se asigure că locul ales pentru o eventuală breșă poate fi extins rapid, pentru a permite o pătrundere în profunzime – de exemplu, prin capturarea rapidă a unor drumuri, intersecții sau noduri feroviare importante. Apărarea rusă va trebui mai întâi să fie depășită, iar acest lucru nu este simplu, susține Gady.

Un analist al serviciilor secrete ucrainene a făcut o descriere detaliată a apărării eșalonate rusești din sudul țării: o rețea formidabilă de câmpuri minate, blocuri de beton în formă de piramidă cunoscute sub numele de dinți de dragon, șanțuri antitanc și tranșee. Mai mult, de la înfrângerea de la Harkov și retragerea din Herson, Rusia a desfășurat acum un număr mai mare de trupe de-a lungul unei linii de front semnificativ mai scurte.

Kievul va avea o șansă mare de succes, dacă soldații ruși vor fugi din fața avansului ucrainean fără să opună prea multă rezistență. Însă pentru a obține un astfel de efect, nu va fi suficient ca Ucraina să mobilizeze pur și simplu un număr mare de militari.

Factori decisivi: leadershipul pe câmpul de luptă și moralul luptătorilor

Mai degrabă, spune expertul, factori intangibili, cum ar fi surpriza tactică, conducerea pe câmpul de luptă și moralul luptătorilor, vor fi probabil decisivi în primele 24 de ore ale unui atac. Acești factori ar putea provoca panică în rândul soldaților ruși, ar putea paraliza conducerea militară rusă și provoca un blocaj în sistemul de comandă.

În acest scenariu optimist pentru Kiev, coloanele blindate ucrainene ar străpunge apărarea rusă stratificată, ar avansa rapid în spatele liniilor și ar amenința punctele de comandă și control, cum ar fi cartierele generale militare și centrele de aprovizionare, agravând panica și paralizia.

Va fi foarte dificil pentru Ucraina să obțină o superioritate suficientă a focului pentru a distruge rapid aceste apărări stratificate și va fi la fel de greu să concentreze suficiente trupe pentru a ocupa rapid pozițiile rusești. (O ofensivă reușită necesită, de obicei, ca atacatorul să depășească substanțial în număr pe apărător.) Câștigarea avântului sub focul puternic rusesc va fi deosebit de dificilă, având în vedere necesitatea de a depăși apărarea stratificată.

Cea mai probabilă calea spre succes ar fi ca ucrainenii să-i forțeze pe ruși să-și abandoneze pozițiile defensive fără prea multă luptă – poate declanșând o panică că pozițiile lor au fost flancate și sunt acum în pericol de a fi tăiate și încercuite. Acest lucru s-ar putea realiza prin găsirea unui loc în apărarea rusă este mai slabă, uzurând în mod semnificativ forțele ruse prin superioritate de foc și avansând în spatele apărătorilor. Aceasta poate fi singura opțiune realistă pentru ucraineni de a realiza o descoperire strategică rapidă și profundă.

În această fază inițială, conducerea tactică va fi crucială, în special capacitatea de a lua și executa decizii la niveluri inferioare de comandă pentru a exploata diverse oportunități de pe câmpul de luptă. Fiecare operațiune militară este, într-un fel sau altul, haos organizat. Acest lucru este și mai adevărat pentru atacatori: unitățile pot greși drumul, coordonarea poate fi dificilă din cauza bruiajului comunicațiilor și chiar și determinarea precisă a locului unde se află inamicul este mult mai dificilă în timp ce totul este în mișcare.

Conducerea pe câmpul de luptă este, de asemenea, crucială, deoarece are un impact direct asupra moralului luptătorilor. Soldații care nu au încredere în liderii lor militari, deoarece aceștia din urmă par copleșiți, își vor pierde moralul . Dacă se va întâmpla acest lucru, printre ucraineni ar putea izbucni panica în faza de deschidere a ofensivei. Ofițerii tactici vor trebui să identifice punctele slabe ale apărării rusești și să le exploateze rapid împingând cât mai multe formațiuni blindate prin acel loc special pentru a cădea în spatele ruseșlor. Acest lucru necesită asumarea unor riscuri uriașe - de exemplu, prin operarea temporară în afara umbrelei apărării antiaeriene - și, în consecință, necesită trupe foarte motivate. Cel care are avantajul conducerii tactice și al moralului la începutul atacului va fi mai puțin predispus la panică și va avea mai multe șanse să aibă un avantaj strategic, care va dura probabil dincolo de primele 24 de ore, este de părere analistul militar.

Dincolo de surpriza tactică, conducere și moral, există un alt factor care va determina succesul contraofensivei: în ce măsură partea rusă își va putea mobiliza rapid rezerva operațională? Și acest lucru va fi determinat în mare parte în primele 24 de ore. Dacă o panică generală blochează drumurile cu forțele rusești în retragere, rezervele mobile din în spate vor avea dificultăți să ajungă la linia frontului în punctul de străpungere - dacă aceste rezerve rusești sunt disponibile.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #pregatire, #factori decisivi , #Razboi Ucraina