Rușii, pregătiți să se culce la pământ în liniile sale de apărare, în așteptarea contraofensivei ucrainene

Vineri, 07 Aprilie 2023, ora 22:30
3612 citiri
Rușii, pregătiți să se culce la pământ în liniile sale de apărare, în așteptarea contraofensivei ucrainene
Forțe ruse in Volnovaha/ FOTO: mint.com

Potrivit relatărilor de pe front, unitățile rusești se retrag acum din „fortificația nordică” de lângă Avdiivka. Luptele sunt în curs de desfășurare pentru controlul Novoselivka, dar Ucraina nu încearcă deocamdată să atace satul, ci „mai mult își semnalează prezența”.

„Fortificația sudică de lângă satul Vodîane încă rezistă, dar rușii s-ar putea retrage de acolo în următoarele două zile”, spune sursa pentru Novaia-Europa. „Pozițiile din Vuhledar sunt abandonate. Acolo se află acum o zonă gri de zece kilometri. Forțele rusești se retrag spre Volnovaha. Ele încă mai țin linia în Marinka, dar nu sunt multe trupe. În ceea ce privește Bahmut, armata ucraineană a început de aseară să recucerească cartierele centrale capturate anterior de luptătorii Grupului Wagner. Ei avansează încet, dar constant. Se pare că rușii se pregătesc să se retragă din zonele de la nord și de la sud de Bahmut.”

„Forțele ucrainene au redislocat trupe de asalt proaspete pe axa Donețk, care mai întâi au efectuat cu succes atacuri de sondare în apropiere de Vodîane pentru a împinge forțele rusești cu 2-3 km și apoi i-au scos pe ruși din pozițiile lor la nord-est de Avdiivka, lovind la baza fortificației rusești din Novoselivka”, descrie evenimentele canalul Telegram Volîa. „Potrivit rapoartelor venite din ambele părți, trupele rusești s-au retras în Novoselivka, acest sat poate fi pierdut dacă Ucraina continuă să înainteze. Acest lucru, la rândul său, poate duce la o încercuire sau la o retragere rapidă a forțelor rusești de pe pozițiile lor din apropierea Krasnohorivka. Acestea sunt exact pozițiile pe care bloggerii militari ruși le-au lăudat ca fiind esențiale, asigurându-și publicul în toamnă că sunt esențiale pentru ca rușii să încercuiască Avdiivka. Aceste așezări au fost implicate în lupte crâncene încă de la începutul războiului. Acum, toate succesele locale ale Rusiei riscă să ducă la o retragere de pe pozițiile care au fost udate cu generozitate cu sânge,” scrie Novaia Gazeta Europa.

Rușii încearcă în continuare să atace pe axa Lîman, în apropiere de Bilohorivka

Potrivit Volîa, rușii s-au retras, de asemenea, din zonele de la est de Avdiivka și s-au retras mai aproape de satul Spartak și de orașul Iasinuvata. Sursele canalului Telegram leagă retragerea de doi factori. În primul rând, unitățile rusești nu mai erau capabile să avanseze, deoarece resursele umane și materiale erau epuizate. În al doilea rând, acțiunile forțelor de asalt ucrainene în apropiere de Avdiivka au dovedit că linia întinsă a frontului poate fi străpunsă în mai multe puncte deodată, ceea ce a determinat decizia de a scurta linia de angajament pentru a stabili o poziție de apărare saturată în jurul Donețkului, Iasinuvata și Horlivka, consolidând în același timp apărarea în jurul Volnovakha.

Canalul Telegram subliniază că situația de la Bahmut este similară. Rușii se pregătesc să părăsească pozițiile de la nord și sud de oraș, în timp ce Grupul Wagner a pierdut complet ritmul de înaintare acolo.

„În prezent, înregistrăm o activitate ofensivă redusă a Rusiei în multe zone ale liniei de front”, spune șeful Centrului de Studii Juridice Militare, Oleksandr Musîienko. „Rușii încearcă în continuare să atace pe axa Lîman, în apropiere de Bilohorivka. Și chiar dacă luptele sângeroase continuă în apropiere de Bahmut și Avdiivka, intensitatea acestor lupte a fost vizibil redusă. Trupele ucrainene își împing cu grijă inamicul în anumite zone și continuă să se adâncească în pozițiile lor.”

Potrivit lui Mușîienko, rușii sunt epuizați acum și trec la o strategie defensivă, retrăgându-se la liniile de apărare care au fost pregătite în anticiparea acestor evoluții, având în vedere că o mulțime de trupe au primit ordin să creeze tranșee fortificate și poziții de apărare în timpul ofensivei de iarnă-primăvară a Rusiei, care s-a împotmolit.

„Se pare că rușii își dăduseră deja seama că trecerea la strategia defensivă era inevitabilă atunci când s-a dat ordinul de a se trece la ofensivă”, conchide Musîienko. „Iar acest moment se pare că a sosit acum. Cred că vom vedea acum Rusia concentrându-se pe utilizarea artileriei pentru a respinge armata ucraineană. La urma urmei, Rusia încă mai are muniție”.

Rușii, gata să se culce la pământ în liniile sale de apărare?

Cu toate acestea, nu toți experții sunt de acord cu faptul că partea rusă este acum pregătită să se culce la pământ în liniile sale de apărare.

„Eu am informații diferite”, spune expertul militar ucrainean Oleh Jdanov pentru Novaia-Europa. „Divizia a 98-a aeropurtată a Ministerului rus al Apărării intră în Bahmut. Șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, își reunește vechea echipă și îi aduce înapoi pe generalii care și-au pierdut anterior pozițiile, inclusiv pe Aleksander Lapin (șeful cartierului general al forțelor terestre rusești). Nimeni nu se retrage. Intensitatea luptelor scade din cauza sezonului de noroi pe drumuri.”

Probabil că este prea devreme pentru a anunța începutul contraofensivei ucrainene care a fost menționată în mod repetat în trecut. Cu toate acestea, încercările de atac ale Rusiei eșuează în mod clar de-a lungul întregii linii de front.

„Forțele ucrainene au primit muniție nouă în multe zone și au folosit focul de artilerie pentru a-i scoate pe ruși din pozițiile capturate anterior”, spune expertul militar ucrainean Roman Svitan pentru Novaia-Europa. „Putem menționa deja câteva succese operaționale ale armatei ucrainene. De exemplu, râul Kașlahaci curge la sud de Vuhledar, de la vest la est. Rușii au trecut această linie de apărare. Cu toate acestea, de îndată ce ucrainenii au primit cantitatea necesară de muniție, ocupanții au fost împinși foarte repede dincolo de zona de tragere a tunurilor și cu pierderi uriașe. Asta pentru că această zonă a fost vizată de mult timp. O situație similară poate fi observată în Marinka și Avdiivka, unde o autostradă acționează ca o linie de apărare, și în alte părți ale liniei de front. Sunt convins că armata ucraineană va recuceri în curând Krasnohorivka.

Jocul de-a șoarecele cu pisica din Bahmut

Potrivit lui Svitan, luptele din Bahmut sunt concentrate în centrul orașului. Cartierele cu clădiri cu unul sau două etaje, precum și zona industrială sunt controlate în totalitate de Grupul Wagner și de forțele rusești, în timp ce Ucraina controlează întreaga zonă formată din blocuri de locuințe. Rușii avansează prin câteva clădiri și cartiere în timpul zilei. Între timp, forțele speciale ale Ucrainei le recuceresc pe toate noaptea.

„Toate aceste ciocniri locale nu pot fi considerate ca un semn că a început o ofensivă”, conchide Svitan. „Acum vedem doar că armata ucraineană începe să se pregătească pentru un atac. În special, sistemele noastre de rachete și artileria vor „arde” trupele rusești staționate în sud. Ieri, instalațiile din Melitopol au fost bombardate de noi rachete HIMARS cu rază lungă de acțiune.

Această lucrare ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul lunii. Și atunci va începe actul principal!”, susține Svita, citat de Novaia Gazeta Europa.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #pregatiri, #aparare , #Razboi Ucraina