Cele „trei gloanțe de argint” pentru o contraofensivă reușită a Ucrainei

Vineri, 12 Mai 2023, ora 23:34
8296 citiri
Cele „trei gloanțe de argint” pentru o contraofensivă reușită a Ucrainei
Racheta Storm Shadow/ FOTO: The Drive

Potrivit generalului ucrainean Mikola Malomuja, rachetele de înaltă precizie cu o rază de acțiune de 300 km, anumite tipuri de vehicule blindate, precum și o cantitate suficientă de muniție sunt exact ceea ce are nevoie Ucraina.

„Într-adevăr, Ucraina a primit aproximativ 600 de tipuri de arme. Dar există încă puncte cruciale care sunt foarte importante. Furnizarea de rachete de înaltă precizie fabricate în Marea Britanie care pot lovi la o distanță de 300 km, de exemplu, poate fi numit un „glonț de argint”, spune generalul.

Mikola Malomuja numește furnizarea de vehicule blindate al doilea „glonț de argint”. A treia componentă a victoriei asupra inamicului este considerată de general cele un milion de muniții. El spune că „glonțul de argint” este o combinație dintre cele mai noi arme, echipamente, muniție de înaltă precizie și acțiuni eficiente pregătite sistematic, foarte non-standard și cu mai multe fațete.

Rachetele Storm Shadow ar putea juca un rol cheie într-o viitoare contraofensivă

Joi, 11 mai, a devenit oficial faptul că Marea Britanie va furniza Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow capabile să lovească inamicul la o distanță de până la 250 de kilometri.

A apărut imediat întrebarea de ce aceste focoase sunt atât de importante pentru Ucraina și ce noi oportunități pot oferi. Există un singur răspuns - ceva care înainte era complet inaccesibil Forțelor Armate. Pe o rază de 250 de kilometri de linia frontului se află întregul teritoriu ocupat al Ucrainei, inclusiv Podul Crimeei.

Anterior, principala problemă pentru transferul acestor rachete a fost găsirea unui transportator puternic. Potrivit experților, un avion Su-24M adaptat ar putea fi potrivit pentru lansarea acestei rachete. Acum au apărut informații din diverse surse că Su-24M ar fi „lansatorul” pentru aceste rachete britanice.

Detalii și caracteristici

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune lansată din aer. Este produs de compania franceză MBDA Systems și filiala sa engleză pentru forțele armate ale Marii Britanii și Franței. Este un derivat al rachetei mai vechi „Apache” a companiei MBDA Systems.

Focosul este proiectat să lovească obiecte staționare importante, cum ar fi baze aeriene, instalații radar, noduri de comunicații și facilități portuare. Storm Shadow poate angaja cu precizie ținte în toate condițiile meteorologice, ziua sau noapte. Raza lungă de acțiune, combinată cu viteza subsonică, fac din Storm Shadow o rachetă greu de doborât.

Este în serviciul forțelor aeriene din Marea Britanie, Franța, Egipt, India, Italia, Grecia, Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite. În serviciul Forțelor Aeriene din Emiratele Arabe Unite, a primit numele Black Shaheen.

Storm Shadow poate fi integrat pe aeronavele Tornado GR4, Tornado IDS, Saab Gripen, Mirage 2000, Rafale, Eurofighter Typhoon și F-35 Joint Strike Fighter. În martie 2021, racheta a fost lansată pentru prima dată de un Eurofighter Typhoon al Forțelor Aeriene Regale Britanice în timpul operațiunilor împotriva Statului Islamic din Irak.

Caracteristici

Racheta Storm Shadow este concepută pentru a lovi ținte bine protejate. Este echipată cu tehnologie „trage și uită” și ghidare complet autonomă. Lungimea rachetei este de 5,1 m, anvergura aripilor este de 3 m, diametrul corpului este de 0,48 m. Cântărește 1300 kg și are o rază de zbor de peste 250 km.

Focosul este proiectat să lovească ținte cu o precizie sporită datorită utilizării diferitelor sisteme de navigație instalate la bord. Sistemul de navigație al rachetei include navigație inerțială (INS), sistemul de poziționare globală (GPS) și navigație pe teren pentru un control mai bun al traiectoriei și o angajare precisă a țintei. Racheta este echipată cu un cap de orientare în infraroșu cu vizualizare pasivă.

Racheta Storm Shadow este programată să ia în considerare toate detaliile țintei și calea care trebuie parcursă pentru a ajunge la țintă, chiar înainte de a fi lansată. După desprinderea de aeronavă, racheta urmează o traiectorie pre programată la nivel scăzut cu ajutorul actualizărilor continue din sistemul de navigație de la bord. Utilizează un detector în infraroșu care compară zona țintă reală cu imaginile stocate.

Storm Shadow este una dintre cele mai bune opțiuni de rachete de croazieră pentru forțele armate în această etapă a războiului, când SUA nu sunt încă pregătite să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune.

Editorul-șef al Defense Express, Oleg Katkov, a spus că rachetele Storm Shadow, pe care Ucraina le-a primit de la Marea Britanie, sunt mult mai bune decât ATACMS. El a explicat că această armă este mult mai mobilă, are un sistem de țintire mai avansat și poate lovi și obiecte în mișcare.

"Ogivul său este de două ori mai puternic decât al ATACMS și poate sparge și betonul armat. De obicei, astfel de rachete au fost folosite pentru cele mai protejate obiective, " a explicat Katkov.

El a adăugat că folosirea Storm Shadow este posibilă chiar și în condițiile de apărare antiaeriană, deoarece această rachetă „... are o rută programată care ocolește apărarea antiaeriană a inamicului”. Potrivit lui Katkov, eficiența sa este de 97%.

Editorul revistei Defense Express a confirmat că Storm Shadow este capabil să lovească Podul Crimeea. Dar, spune el, „în prezent, există ținte mult mai „interesante” pentru aceasta - un număr mare de baze aeriene, în special în Crimeea”, a spus Katkov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensiva, #rachete storm shadow , #Razboi Ucraina