Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Contraofensiva ucraineană: Patru scenarii posibile prezentate de șeful Statului Major interarme al armatei SUA

Miercuri, 03 Mai 2023, ora 20:09
5366 citiri
Contraofensiva ucraineană: Patru scenarii posibile prezentate de șeful Statului Major interarme al armatei SUA
Șeful de stat major interarme a armatei SUA, generalul Mark Milly

Șeful statului major interarme al armatei american, generalul Mark Milley, crede că ucrainenii sunt pregătiți pentru o contraofensivă, datorită asistenței militare din partea SUA și a altor parteneri occidentali, inclusiv echipamente și instruire. Într-un interviu acordat Foreign Affairs, generalul arată că, până la acest moment, au fost instruite și dotate aproximativ 9 brigăzi de trupe interarme, blindate și infanterie mecanizată.

”Ucrainenii au apelat la noi pentru ajutor militar, dar și pentru a le antrena, echipa, forțele armate (...) Sunt acum gata să atace, pot desfășura operațiuni ofensive și au și capacități defensive mult îmbunătățite față de ceea ce aveau acum un an. Așadar, cred că capacitățile lor au crescut semnificativ", a subliniat Mark Milley.

De cealaltă parte, trupele ruse sunt mai slab echipate și instruite decât la începutul războiului, spune generalul. Pierderile Moscovei se ridică la peste 200 de mii de militari, ”poate chiar 250.000, o mulțime de victime ruși, uciși și răniți”, a spus Milley.

Aceștia au fost înlocuiți cu prima tranșă de rezerviști mobilizați de aproximativ 200-300 de mii de militari. ”Deci mai sunt în jur de 200.000 de soldați ruși — prost conduși, nu foarte bine pregătiți, prost echipați, și nu foarte bine susținuți”, a mai subliniat Milley.

Acesta a prezentat și posibilele evoluții ale războiului. În opinia sa, ucrainenii sunt capabili de a conduce operațiuni ofensive complexe, dar rezultatul acțiunilor este greu de preconizat.

”Ar putea obține un succes semnificativ și ar putea prăbuși prima linie rusă. S-a mai întâmplat în războaiele anterioare — Primul Război Mondial, de exemplu. Apoi există o posibilitate de succes parțial, un succes limitat. Există și posibilitatea de a nu avea succes”, a spus generalul, care i-a în calcul și o a patra variantă a cursului războiului: ”Poate ucrainenii vor face o operațiune defensivă, iar rușii ar trebui să organizeze o operațiune ofensivă. Așa că vom vedea ce ne rezervă viitorul”.

Anul 2023 nu pare să fie finalul luptelor din Ucraina, crede generalul Milley: ”Oamenii raționali din Rusia vor ajunge la concluzia - peste câteva luni, un an sau doi - că costul depășește beneficiul și este timpul să facă ceva, cel puțin din punct de vedere al negocierilor”.

Zilele trecute, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, a avut o convorbire telefonică cu președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore al SUA, generalul Mark Milley, în care l-a informat că situația de pe Frontul de Est rămâne dificilă, dar gestionabilă. Cele mai aprige lupte continuă în Bakhmut, Avdiyivka și Maryinka, unde inamicul continuă să-și concentreze eforturile asupra operațiunilor ofensive. Generalul ucrainean a remarcat necesitatea consolidării sistemului de apărare aeriană. Interlocutorul american a dorit o evaluare succintă a personalului Forțelor Armate ale Ucrainei și a necesarului de arme, echipamente militare și muniții.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat miercuri că Ucraina va lansa în curând o contraofensivă împotriva forțelor ruse, după care este sigur că Occidentul va livra Kiev-ului și avioanele de război moderne, pe care le cere de luni de zile, relatează Reuters.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #scenarii, #sef Stat Major, #generalul mark milly, #contraofensiva , #Razboi Ucraina