Care sunt cele patru puncte unde Ucraina ar putea lansa contraofensiva

Duminica, 14 Mai 2023, ora 19:08
3456 citiri
Care sunt cele patru puncte unde Ucraina ar putea lansa contraofensiva
Soldații ucraineni așteaptă ordinul de atac/FOTO:BBC

După 15 luni de lupte, războiul din Ucraina se îndreaptă spre punctul cel mai critic. Kievul a adunat o forță - 12 brigăzi și poate 60.000 de soldați, dacă e să credem documente scurse de la Pentagon - echipate în mare parte cu tancuri, blindate și artilerie standard NATO și antrenate parțial în vest, scrie The Guardian.

În același timp, ofensiva de iarnă a Rusiei a eșuat. Acum, Ucraina trebuie să demonstreze, având în vedere armele occidentale pe care le-a primit, că deschide calea către o victorie militară, că poate respinge invadatorii ruși. Dar întrebarea este: unde ar putea ataca?

1. Ruperea podului de uscat și izolarea Peninsulei Crimeea

Avantajul Ucrainei, spune Ed Arnold, cercetător la Rusi, este că are de ales unde ar putea avea loc contraatacul. „Semnul distinctiv al unei bune strategii este că ea creează opțiuni” și poate să încerce în mai multe locuri pentru a provoca o înfrângere serioasă.

Cel mai evident punct pentru un atac ucrainean este de a lovi din sectorul Zaporojie la sud și sud-vest spre Melitopol sau, eventual, spre sud-est, spre Berdiansk. Scopul final este de a tăia legăturile rutiere de aprovizionare care se află aproape de coastă, dar hărțile fortificațiilor rusești, bazate pe imagini din satelit, arată o linie dublă relativ densă de tranșee și poziții în jurul orașului cheie Tokmak.

Scopul este, în cele din urmă, de a face nesustenabilă ocuparea îndelungată a Crimeei de către Rusia, ceea ce ar putea fi atins dacă Podul Kerci, care leagă peninsula de Rusia propriu-zisă, poate fi aruncat din nou în aer – poate cu ajutorul rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune Storm Shadow recent primite de la Marea Britanie, care ar putea lovi, de asemenea, centrul logistic cheie din Jankoi. Dar Ucraina știe că Rusia va lupta din greu pentru Crimeea, chiar și de la distanță, așa că ar putea exista avantaje în a ataca în altă parte.

2. Atacul peste râul Nipru în Hersonul ocupat

O strategie mai riscantă ar fi să încerce să lanseze o operațiune amfibie peste râul Nipru mai spre vest, unde sunt mai puține fortificații. Marea Britanie și-a extins programul de antrenament pentru soldații ucraineni pentru a stabili capete de pod în insulele din delta Nipru, la vest de Oleșki.

Un atac semnificativ ar fi „risc ridicat, recompensă mare”, spune Arnold, și susține că nu este evident că Ucraina trebuie să încerce ceva atât de riscant în acest moment. De asemenea, nu este clar dacă progresul în deltă ar fi simplu pentru o forță de atac semnificativă. Zona este una dintre cele mai puțin mediatizate, ceea ce face dificilă înțelegerea a ceea ce se întâmplă acolo.

3. Lovitură în nordul Luganskului pentru a înconjura forțele din Donbas

O alternativă la un atac menit să izoleze Crimeea ar fi lovituri în nordul regiunii Luganskului, puțin populat, cu scopul de a tăia liniile de aprovizionare rusești care tind să treacă de la nord la sud prin Svatove, înspre Starobilsk și Severodonețk.

Este puțin probabil ca această zonă să fie la fel de bine apărată, iar Ucraina ar putea aspira să realizeze o repetare a ofensivei din septembrie de la Harkov, în care a exploatat o zonă slab apărată a liniilor rusești, forțând o retragere haotică a forțelor Moscovei, care riscau să fie încercuite.

Esențial pentru Ucraina ar fi să obțină un element de surpriză și „să aibă informațiile necesare pentru a identifica un punct slab al Rusiei”, explică Arnold. Un atac în această zonă ar putea funcționa în mod oportunist: pentru că ar forța Moscova să mute unele efective din sud la aproximativ 320 de kilometri în nord-est.

4. Contraatacuri în jurul Bahmut

În urmă cu șase săptămâni, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ale Rusiei, a părut să sugereze că Ucraina ar putea riposta în Bahmut, un oraș din regiunea Donbas lipsit de importanță strategică dar care a devenit scena celor mai aprige lupte de până acum.

La acea vreme, ideea părea puțin probabilă, dar în cele din urmă, în ultimele zile, Ucraina a lansat câteva contraatacuri limitate chiar la nord de Bahmut și la 14 km în sud-vest. Succesul lor provizoriu sugerează că Ucraina ar putea încerca să încercuiască orașul, amenințând forțele rusești epuizate care tocmai au cucerit cea mai mare parte din localitate.

Dezavantajul este că zona Donbas este mai puțin semnificativă din punct de vedere strategic. Tăierea liniilor rusești în est nu amenință Crimeea și orice efort de a captura orașele Donețk și Lugansk, ocupate din 2014, ar fi greoi, nu în ultimul rând având în vedere dificultatea războiului urban.

Un atac în est ar putea ajuta „dacă îi va fixa pe ruși în zonă”, spune Arnold, ceea ce înseamnă că forțează Moscova să aloce trupe pe frontul de est, oferind astfel Ucrainei mai multe oportunități în sud. Atacurile de sondare din Bahmut ar putea fi un preludiu pentru o ofensivă în altă parte.

Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Ucraina anunță că a doborât 26 de drone rusești. Atacurile Rusiei au ucis cel puţin patru persoane şi au rănit treizeci
Forţele ucrainene au doborât 26 de drone de atac ruseşti în estul şi sudul ţării în cursul nopţii de miercuri spre joi, a anunţat un înalt oficial al armatei, potrivit AFP. "Inamicul...
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #contraofensive, #directii, #atac , #Razboi Ucraina