The Telegraph: Mii de copii ucraineni deportați din Ucraina sunt „reeducați” în Belarus

Marti, 18 Iulie 2023, ora 23:38
1927 citiri
The Telegraph: Mii de copii ucraineni deportați din Ucraina sunt „reeducați” în Belarus
Pregatirea militară pentru copii a devenit regulă în Rusia/ FOTO: Telegram

Mii de copii ucraineni au fost deportați cu forța în Belarus. Aceștia sunt ținuți în tabere unde sunt abuzați, supuși la propagandă și forțați să urmeze pregătire militară. Liderul autoproclamat al Belarusului, Alekander Lukașenko, ar putea fi implicat în organizarea acestor crime, scrie The Telegraph.

Potrivit estimărilor publicației, din septembrie 2022, peste 2.000 de copii ucraineni au fost trimiși cu forța în tabere din Belarus. Se preconizează că numărul acestora va ajunge la 3.000 până în toamna lui 2023. Unii copii au fost forțați să urmeze pregătire militară. Anchetatorii îl acuză pe Lukașenko și alți oficiali din Belarus că au organizat acest proces. Probele relevante au fost deja predate Curții Penale Internaționale (CPI).

„Lumea ar trebui să știe că o astfel de activitate, care este o crimă, a fost organizată de însuși Lukașenko. Credem că el este principalul responsabil pentru transferul forțat al copiilor în Belarus”, a declarat Pavlo Latushka, șeful grupului de opoziție „National Anti-Crizs Management”, care a depus acuzațiile în instanță.

Acum, ancheta CPI cu privire la deportarea ilegală a copiilor ucraineni poate include și conducerea Belarusului. Instanța a spus că evaluează informațiile primite. Anterior, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și a Mariei Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului din Federația Rusă. Ambii sunt acuzați de deportarea copiilor ucraineni și de îndepărtarea ilegală a acestora din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.

Rușii au început să scoată sistematic copiii din Ucraina și să-i deporteze în Rusia cu săptămâni înainte de invazia pe scară largă la sfârșitul lunii februarie 2022. Acest proces continuă și acum. Potrivit guvernului ucrainean, peste 19.500 de copii au fost îndepărtați cu forța de către autoritățile ruse.

Daria Gherasimciuk, comisarul președintelui Ucrainei pentru drepturile copilului, a declarat că, până în aprilie 2023, doar 361 de copii au fost returnați.

Rusia duce băieți și fete din teritoriile ocupate ale Ucrainei în lagăre de detenție temporară. Unii dintre copii sunt apoi adoptați ilegal de familii ruse . Sub pretextul așa-zisului tratament, țara agresoare selectează alți copii pentru a-și reface națiunea - copiii sănătoși au căpătat brusc diagnostice ciudate și teribile, după care li se oferă tratament în Federația Rusă.

Se crede că unii dintre copiii care au fost ținuți în Belarus au fost trimiși în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Unele dintre orașele în care merg copiii sunt situate la mii de kilometri de granița cu Ucraina.

Copiii ucraineni intră de obicei în Belarus din orașul rusesc Rostov-pe-Don. Mai întâi, sunt transportați cu trenul la Minsk, iar apoi sunt duși în diferite locuri cu autobuzul. În special, în sanatorii și tabere de reeducare.

Grupul „National Anti-Crizs Management”, care este format din opozanți ai guvernului din Belarus, a depus o serie de documente la Curtea Penală Internațională pentru a dovedi infracțiunea de răpire a copiilor ucraineni. Unul dintre documente poartă semnătura secretarul de stat al Uniunii Rusia-Belarus, Dmitro Mezențev. Documentul conține o cerere de cooperare între operatorii feroviari ai celor două țări în scopul organizării „transportului copiilor din Donbas pentru reabilitare în Belarus”.

Organizația a furnizat și alte materiale, inclusiv informații din presa de stat din Belarus, care menționează în mod direct transferul copiilor la ordinul lui Lukașenko. Grupul Național de Management al Crizei a declarat că există cazuri în care copiii din Ucraina deținuți în Belarus sunt învățați să folosească arme de foc și echipament militar.

Copiii ucraineni deportați ilegal ajung în lagăre din regiunile Minsk și Gomel. În special, în sanatoriile „Ostroșițke Miseciko” și „Nisipurile de aur”, centrul „Zubrenok” și tabăra „Dubrava”.

Potrivit Katerinei Rașevska, avocat la Centrul Regional pentru Drepturile Omului, familiile copiilor dispăruți poate nici măcar nu știu că rudele lor se află în Belarus.

Copiii pot deveni carne de tun într-un război împotriva țării lor

The Telegraph a aflat că micuții ucraineni ținuți în lagărele rusești sunt „reeducați“ și bătuți pentru că refuză să se supună. Ei sunt forțați să vorbească rusă, să învețe imnul național al ocupanților și, de asemenea, să aibă o atitudine proastă față de propria lor țară.

Activiștii pentru drepturile omului sunt îngrijorați de băieții ucraineni care vor împlini în curând 18 ani. În acest caz, ei vor fi mobilizați și se pot găsi în serviciul militar în armata rusă.

„După împlinirea vârstei, copiii ucraineni deportați vor fi folosiți drept carne de tun pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei – aceasta este strategia ocupanților ”, a subliniat Katerina Rașevska.

Quarterly Report - Editia 4

Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Noul ministru rus al apărării cere mai multe măsuri pentru asigurarea securității Rusiei și Belarusului în fața presupuselor amenințări NATO
Andrei Belousov, noul ministru rus al apărării, a pledat vineri, 24 mai, la Minsk, pentru luarea de măsuri suplimentare în vederea asigurării securităţii Uniunii Statale Rusia-Belarus,...
Viktor Orban susține că UE și SUA ”setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar”, pregătind intrarea Europei în război
Viktor Orban susține că UE și SUA ”setează starea de spirit pentru un eventual conflict militar”, pregătind intrarea Europei în război
Temerile că Rusia va ataca un stat membru al NATO sunt nefondate, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit căruia războiul din Ucraina, ajuns în al treilea an, arată limitele...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #copii, #deportare, #Belarus, #Aleksandr Lukasenko , #Razboi Ucraina