Nici măcar Coreea de Nord, unul dintre ultimii aliați ai lui Putin, nu mai ajută Rusia în războiul dezastruos cu Ucraina

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 13:05
7619 citiri
Nici măcar Coreea de Nord, unul dintre ultimii aliați ai lui Putin, nu mai ajută Rusia în războiul dezastruos cu Ucraina
Dictatorul nord-corean Kim Jong-un/ FOTO:BBC

Coreea de Nord a amânat trimiterea de muncitori ieftini care pot ajuta Rusia să reconstruiască regiunile ocupate din estul Ucrainei, potrivit Daily NK, care dezvăluie că până și cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin rămân sceptici cu privire la traiectoria războiului.

În septembrie, ambasadorul Coreei de Nord și-a exprimat interesul pentru a trimite muncitori în construcții în teritoriile ocupate de ruși din Ucraina, a informat Associated Press.

Oficialii nord-coreeni au recrutat până la 1.000 de lucrători, cu intenția de a-i trimite până la începutul lunii noiembrie, potrivit Daily NK.

Dar, în vreme ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei se apropie de un an, Coreea de Nord a renunțat să trimită muncitorii în „zonele periculoase”, a declarat o sursă din Coreea de Nord pentru Daily NK.

Sursa a spus că este posibil ca lucrătorii să fie dislocați pe măsură ce războiul se va sfârși, dar acum „situația nu este suficient de bună pentru a-i trimite”.

„Cred că nici măcar țara noastră [Coreea de Nord] nu își poate face oamenii să meargă într-o zonă periculoasă pentru a câștiga bani, indiferent cât de importanți sunt banii”, a spus sursa citată de Daily NK.

Sprijinul pentru războiul lui Putin – de la cercul său de apropiați până la unii dintre cei mai puternici aliați ai săi din străinătate – a scăzut de când a început invazia în februarie anul trecut.

Un miliardar rus care are legături cu oficiali de rang înalt de la Kremlin a declarat pentru The Washington Post că există „o frustrare uriașă în rândul oamenilor din jurul lui Putin”.

„E clar că nu știe ce să facă”, a spus el pentru The Post.

Rușii nu găsesc persoane dispuse să lucreze în noua „administrație” a regiunii Herson

Rușii au înfiinţat o nouă „administrație a regiunii Herson”, dar s-au confruntat imediat cu o problemă – lipsa de personal – raportează Centrul de Rezistență Națională din Ucraina „SPROTIV”. „Kremlinul are nevoie de o administrație ‘civilă’ pentru a crea iluzia unei întoarceri la viața pașnică pe care o aduce Federația Rusă. În același timp, regiunea încă se află sub ‘legea marțială’, decretată de către liderul ocupanților, Vladimir Putin, pentru a intensifica represiunea”, notează SPROTIV.

Centrul constată că rușii nu pot găsi persoane care să lucreze în „administrația” lor de ocupaţie. „De aceea, „administrația” continuă să funcționeze cu regimul anterior, unde este Volodimir Saldo, care acționează după instrucțiunile primite de la Moscova şi îndeplinite de acoliţii săi” – explică SPROTIV.

În timpul unei videoconferințe cu Putin în decembrie, Xi Jinping și-a reafirmat sprijinul pentru Rusia, dar a recunoscut „situația internațională complicată și destul de controversată”.

Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că, potrivit evaluărilor agenţiei de informaţii pe care o conduce, preşedintele chinez Xi Jinping a devenit un pic mai realist ca urmare a războiului din Ucraina, dar că ar fi o greşeală să subestimăm angajamentul Beijingului şi Moscovei faţă de parteneriatul lor comun, informează Reuters.

Șeful CIA, care a călătorit recent în Ucraina, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, a afirmat însă că Xi Jinping a fost probabil surprins şi nemulţumit de ceea ce a descris ca fiind performanţa slabă a militarilor ruşi. Burns a adăugat că prietenia dintre Rusia şi China nu este total fără limite.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Coreea de Nord, #muncitori, #teritorii ocupate , #Razboi Ucraina