Culisele întâlnirii în oglindă dintre șeful CIA cu oficialii ruși și secretarul de stat american cu Volodimir Zelenski înainte de invadarea Ucrainei

Miercuri, 17 August 2022, ora 16:33
9444 citiri
Culisele întâlnirii în oglindă dintre șeful CIA cu oficialii ruși și secretarul de stat american cu Volodimir Zelenski înainte de invadarea Ucrainei
Șeful diplomației americane Antony Blinken, întâlnire cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba/FOTO: president.gov.ua

Pe 2 noiembrie, directorul CIA William Barnes a fost primit la biroul din Kremlin al lui Iuri Ușakov, consilierul pentru Afaceri Externe al lui Vladimir Putin și fost ambasador în Statele Unite. Președintele rus a fost prezent prin intermediul telefonului fiind la Soci, unde se ascundea de un alt val de coronavirus ce făcea ravagii la Moscova.

Washington Post scrie că în timpul acelei întâlniri, autocratul rus și-a repetat plângerile obișnuite cu privire la extinderea NATO, amenințările la adresa securității ruse și conducerea ilegală din Ucraina.

„A fost foarte disprețuitor față de președintele Volodimir Zelenski ca lider politic”, și-a amintit Barnes.

Directorul CIA avea multă experiență în ascultarea unor astfel de tirade din partea lui Putin din anii cât a fost ambasador al SUA la Moscova. La final, Barnes și-a transmis mesajul ferm: „SUA știu ce faci, iar dacă invadezi Ucraina, vei plăti scump”. El a lăsat o scrisoare a președintelui Joe Biden în care acesta avertizează că orice atac rusesc împotriva Ucrainei va avea consecințe. Barnes a spus că Putin „a fost foarte deschis”. El nu a negat informațiile că Rusia se pregătea să declanșeze un război.

Putin și cercul său apropiat și-au creat o „bulă” pentru ei înșiși

Directorul CIA s-a întâlnit și cu alți consilieri ai lui Putin, inclusiv cu fostul ofițer KGB Nikolai Patrușev, care conduce Consiliul Național de Securitate al Rusiei. Patrușev credea că Barnes venise la Moscova pentru a discuta despre următoarea întâlnire a lui Putin cu Biden și părea surprins că directorul CIA a adus de fapt un avertisment despre Ucraina. Într-o conversație cu directorul CIA, el a repetat aproape întocmai tezele jignitoare ale lui Putin despre istorie și NATO. Era evident că nu exista loc de discuții inteligente. Barnes a avut impresia că Putin și cercul său apropiat și-au creat o „bulă” pentru ei înșiși.

La acea vreme, autocratul rus nu luase încă o decizie ireversibilă de a începe războiul. Cu toate acestea, opiniile sale despre Ucraina au devenit mai dure, iar apetitul pentru risc a crescut. În plus, Putin era convins că oportunitățile sale vor dispărea în curând.

„Nivelul meu de îngrijorare a crescut, nu a scăzut”, i-a spus Barnes președintelui SUA când s-a întors.

În timp ce directorul CIA vorbea cu Putin, secretarul de stat Anthony Blinken stătea la masă cu președintele Volodimir Zelenski la Glasgow, unde sosiseră amândoi pentru summitul climatic. Diplomatul american i-a prezentat situația pe baza informațiilor de care dispuneau americanii, avertizând că o furtună rusească se apropie de Ucraina.

„Eram doar noi doi, la doi metri distanță”, și-a amintit Blinken, adăugând că conversația a fost „dificilă”.

La acea vreme, secretarul de stat se mai întâlnise cu președintele ucrainean și credea că îl cunoaște suficient de bine pentru a vorbi sincer. Deși, potrivit lui Blinken, a fost o impresie suprarealistă din cauza nevoii de a „spune cuiva că țara lui este pe cale să fie invadată”. El l-a considerat pe Zelenski „serios, conștient, stoic”, o combinație de credință și neîncredere. Dar Blinken știa că ucrainenii „văzuseră multe lovituri simulate ale Rusiei în trecut”. Iar Zelenski era cu siguranță îngrijorat de colapsul economic în caz de panică în Ucraina.

„Băieți, săpați tranșee!"

Zelenski și-a amintit mai târziu că a primit avertismente de la SUA. Dar a replicat că americanii nu au oferit arme care să ajute Ucraina să se apere.

Poți spune de un milion de ori: „Ascultă, poate începe o invazie” . Bine, invazia poate începe. Ne dai avioane? Ne vei oferi apărare antiaeriană? „Ei bine, nu ești membru NATO”, - ah, bine, atunci despre ce vorbim? – a spus Zelenski.

Potrivit ministrului de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, partea americană nu a furnizat date clare care să confirme avertismentul, decât cu 4 sau 5 zile înainte de invazie. La mai puțin de două săptămâni de la întâlnirea de la Glasgow, când Kuleba și șeful Biroului Președintelui Ucrainei Andri Ermak au ajuns la Departamentul de Stat de la Washington, un oficial american de rang înalt i-a întâmpinat cu o ceașcă de cafea și un zâmbet.

„Băieți, săpați tranșee!", a spus acesta. „Vorbesc serios. Începeți să săpați tranșee... Veți fi atacați. Trebuie să vă pregătiți pentru un atac pe scară largă.” Când am cerut detalii, nu am primit”, și-a amintit Kuleba.

Dacă americanii au fost dezamăgiți de scepticismul Ucrainei cu privire la planurile Rusiei, ucrainenii nu au fost mai puțin iritați de avertismentele tot mai publice din partea SUA cu privire la o invazie iminentă.

„Trebuia să menținem un echilibru între evaluările realiste ale riscurilor și pregătirea țării pentru ce e mai rău... și menținerea activității economice și financiare a țării. Fiecare comentariu din partea SUA despre inevitabilitatea războiului s-a reflectat imediat în cursul de schimb al monedei ucrainene”, a explicat șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Kuleba a explicat că până în ultimul moment americanii nu au oferit date clare care să confirme intențiile Rusiei, dar Washingtonul spune că acest lucru nu este adevărat.

Washington Post scrie că un număr de oficiali americani contestă spusele liderilor ucraineni, susținând că guvernul de la Kiev a primit informații clare cu mult înainte de invazie și după. Agențiilor americane li s-a interzis să împărtășească informații tactice Kievului care ar permite armatei ucrainene să atace trupele rusești în Crimeea sau în zona ocupată a Donbasului. Serviciile secrete ucrainene erau pline de „cârtițe“ rusești. Și oficialii americani se temeau că informațiile sensibile ar putea ajunge în mâinile Moscovei. Când a început războiul, administrația Biden și-a schimbat politica și a început să împărtășească informații despre mișcările trupelor rusești. Pentru că Ucraina se apăra acum împotriva invaziei ruse, notează WP.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#Ucraina, #razboi, #rusia invazie, #culise, #intaliniri, #oficiali americani lideri ucraineni , #Razboi Ucraina