Zelenski îl înlocuiește pe comandantul forțelor medicale. Ce i se reproșează și cine i-a luat locul

Luni, 20 Noiembrie 2023, ora 15:10
2275 citiri
Zelenski îl înlocuiește pe comandantul forțelor medicale. Ce i se reproșează și cine i-a luat locul
Tetiana Ostașcenko, demisă din funcția de comandant al forțelor medicale ucrainene/ FOTO: pravda.ua

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut duminică schimbări rapide în operaţiunile sistemului medical militar al Ucrainei, anunţând demiterea comandantului forţelor medicale.

Mișcarea lui Zelenski a fost anunțată în timp ce s-a întâlnit cu ministrul Apărării Rustem Umerov și a coincis cu dezbaterea despre desfășurarea războiului de 20 de luni împotriva Rusiei, cu întrebări cu privire la cât de repede se derulează contraofensiva în est și sud.

Zelenski l-a demis pe comandantul Forțelor Medicale, Tetiana Ostașcenko, pe 19 noiembrie, pe fondul apelurilor repetate din partea medicilor și a voluntarilor de a-l concedia, scrie kyivindependent.com.

Ea a fost înlocuită de Anatolii Kazmirciuk, a anunțat președintele în discursul său de seară. Până acum, Kazmirciuk a condus Centrul Clinic Medical Militar Național din Kiev.

Anunțul urmează informațiilor din 13 noiembrie conform cărora ministrul Apărării Rustem Umerov pregătea cereri de revocare a lui Ostașcenko, precum și a comandantului grupului Tavria de sud, Oleksandr Tarnavski, și a comandantului forțelor comune Serhii Naiev.

În urma vehiculării acestor știri, Ministerul ucrainean al Apărării a emis un „răspuns la toate întrebările mass-media”, spunând că „informațiile publicate de o serie de instituții media nu sunt adevărate”. Ministerul nu a precizat însă la ce stiri reacționează.

Ostașcenko a fost demisă din funcție după solicitările repetate din partea paramedicilor și voluntarilor ucraineni.

În iulie, parlamentarul Solomiia Bobrovska a declarat că Comandamentul Forțelor Medicale nu a achiziționat nicio trusă de prim ajutor în 2023, iar cele furnizate prin ajutor internațional nu au fost verificate în mod corespunzător.

„Avem nevoie de un nivel fundamental nou de sprijin medical pentru soldații noștri”, a spus Zelenski.

„De la garouri de înaltă calitate la digitalizare completă și transparență în aprovizionare, de la instruire de înaltă calitate la comunicarea sinceră cu medicii militari în acele unități în care medicina este desfășurată corect și eficient.”

Umerov a comentat decizia de a o demite pe Ostașcenko ca fiind „evidentă” pentru cei care luptă și ajută Forțele Armate ale Ucrainei.

Într-o postare pe Facebook, Umerov a enumerat trei cerințe majore ale Forțelor Medicale în viitor, inclusiv digitizarea în conformitate cu standardele medicale, pregătirea în medicină tactică în conformitate cu standardele NATO și asigurarea rotației constante a personalului.

Eveniment Quarterly Report

Rușii, atac în valuri cu drone asupra Ucrainei. Kievul raportează un succes al apărării antiaeriene
Rușii, atac în valuri cu drone asupra Ucrainei. Kievul raportează un succes al apărării antiaeriene
Rusia a lansat 12 drone și o rachetă de croazieră asupra Ucrainei în cursul nopții, de sâmbătă spre duminică, 3 decembrie, iar sistemele de apărare aeriană au distrus 10 drone înainte...
The Economist: Putin va fi principala amenințare pe termen lung, dacă Europa îi permite să câștige războiul cu Ucraina
The Economist: Putin va fi principala amenințare pe termen lung, dacă Europa îi permite să câștige războiul cu Ucraina
Pentru prima dată de la începutul invaziei Ucrainei din 24 februarie 2022, se pare că Vladimir Putin poate câștiga. Președintele Rusiei și-a pus țara pe șinele militare și și-a întărit...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #demitere, #comandantul fortelor medicale , #Razboi Ucraina