Cine este noul ”cap” al serviciilor de informații din Ucraina, ținta rușilor într-un atentat eșuat

Luni, 25 Iulie 2022, ora 22:49
6436 citiri
Cine este noul ”cap” al serviciilor de informații din Ucraina, ținta rușilor într-un atentat eșuat
Kiril Bodanov este din august 2020 șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării.. FOTO Twitter

Kiril Budanov, șeful Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor, va conduce Comisia de Informații din subordinea Președintelui Ucrainei, după ce Ruslan Demcenko a fost demis din această funcție și din funcția de prim-adjunct al Consiliului de Securitate Națională, scrie „Liga.net”. Kirilo Budanov este din august 2020 șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării.

În aprilie 2019, ruși au încercat să-l omoare la Kiev. Cu toate acestea, explozivul a detonat în momentul în care era instalat. Liderul grupului de sabotori - rusul Aleksei Komaricev - a fost grav rănit. Alături de acesta, a fost reținut un alt cetățean al Federației Ruse, Timur Jortov, precum și mai multe persoane din rețeaua FSB care i-au ajutat în Ucraina.

În ceea ce privește Comitetul de Informații, acesta este un organism auxiliar sub autoriatea președintelui Ucrainei. Sarcina sa principală este pregătirea propunerilor de gestionare, coordonare și control al activităților agențiilor de informații ale Ucrainei.

„Bubele“ fostului șef al Comitetului de Informații

Pe 25 iulie, președintele Volodimir Zelenski nu numai că l-a demis pe Ruslan Demcenko din funcția de prim-adjunct al Consiliului de Securitate Națională, dar l-a și demis din funcția de șef al Comitetului de Informații. Potrivita zn.ua, lui Demcenko, în ultimii doi ani, toate serviciile de informații ale Ucrainei - polițiștii de frontieră, informațiile externe și alte structuri speciale - i s-au subordonat.

Diplomat cu experiență, Ruslan Demcenko a lucrat în biroul prezidențial în timpul președintelui Viktor Iuşcenko. Pe vremea președintelui fugar Viktor Ianukovici, Demcenko a fost adjunct al ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei. În ministerul de externe s-a ocupat de direcția rusă și a participat la pregătirea acordurilor de la Harkov. Pe vremea președintelui Petro Poroșenko, Demcenko a fost consilier al șefului statului și a lucrat cu el la documentele „primului acord de la Minsk”. Demcenko a fost și consilier al președintelui Zelenski . El a fost implicat în „procesul de la Minsk” și eliberarea ostaticilor deținuți de Rusia.

Deoarece Demcenko a lucrat ca prim-adjunct al șefului Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei în timpul președinției lui Ianukovici, a fost supus legii lustrației. Cu toate acestea, biroul președintelui Ucrainei a ascuns informații despre verificarea sa.

Ruslan Demcenko a participat la întâlnirea la care s-a decis soarta operațiunii speciale de reținere a mercenarilor „Wagner” în Belarus. Drept urmare, operațiunea specială a fost zădărnicită. În plus, Demcenko a fost cel care a făcut lobby pentru așa-numitele acorduri de la Harkov în 2010, care prevedeau prelungirea șederii flotei ruse în Crimeea până în 2042.

Nucleul fidelilor, consolidat în jurul lui Zelenski

Volodimir Zelenski se înconjoară de „un grup dur de personalităţi politice de prim-plan” care şi-au „demonstrat loialitatea” în cele cinci luni de război de la declanşarea agresiunii militare ruse din Ucraina. În acelaşi timp, este în plin proces de epurare a unor oficiali de rang înalt suspectaţi că au eşuat în a acţiona împotriva „trădătorilor”.

Chiar dacă s-a aflat în miezul tuturor deciziilor importante, preşedintele s-a bazat pe o serie de personalităţi de nivel înalt din anturajul său, a căror influenţă nu este întotdeauna legată de competenţe clar definite, notează EFE.

În acest gen peisaj, premierul Denis Şmîgal are rolul unui funcţionar fidel, fără să aspire să rivalizeze cu preşedintele, în pofida atribuţiilor sale însemnate.

În realitate, al doilea om ca putere în stat este şeful Administraţiei Prezidenţiale a Ucrainei, Andrii Iermak, care întreţine o relaţie de încredere strânsă cu Zelenski, cu toate că formal este doar secretarul său. Într-un interviu acordat recent, Iermak, care a activat anterior ca avocat şi producător de filme, s-a definit drept „managerul preşedintelui”. Din postul de şef al Administraţiei Prezidenţiale, el supraveghează aplicarea deciziilor preşedintelui şi verifică rezultatele oricăror negocieri privind viitorul Ucrainei, reconstrucţia ţării şi efectele sancţiunilor impuse împotriva Rusiei.

Următorul personaj-cheie este David Arahamia, şeful grupului parlamentar al partidului lui Volodimir Zelenski, Slujitorul Poporului. Controlul lui Zelenski asupra adjuncţilor săi este incontestabil, în timp ce Arahamia se concentrează pe activităţi complementare, inclusiv pe contacte cu alte grupuri politice, precizează EFE.

La rândul său, fostul jurnalist Mihailo Podoliak, care a făcut parte din delegaţiile de negociatori cu Rusia, este responsabil cu comunicarea situaţiei de pe front, difuzarea pierderilor în rândul inamicului şi negocierea schimburilor de prizonieri.

Activitatea lui Podoliak a atras critici dure din partea şefului Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, care consideră că o parte din aceste competenţe revin departamentului său. Înainte de invazie, declanşată de Vladimir Putin pe 24 februarie, Danilov şi instituţia pe care o conduce au jucat un rol important în luarea unor unor decizii, cum ar fi sancţionarea politicianului prorus Viktor Medvedciuk. Dar, între timp, Danilov a dispărut parţial din prezenţa publică.

În schimb, apărarea în faţa Rusiei a sporit autoritatea carismaticului comandant-şef militar Valerii Zalujnîi, văzut de mulţi drept un general competent şi eliberat de vechile canoane ale generalilor din trecut de tip sovietic. Circa 97% dintre ucraineni au încredere în armata lor, deşi în presa ucraineană s-au strecurat zvonuri despre posibile tensiuni între preşedinţie şi înaltul comandament militar. Însă generalul Zalujnîi a rămas discret şi concentrat pe îndatoririle sale.

Alţi colaboratori apropiaţi ai lui Volodimir Zelenski sunt miniştrii Apărării şi de Externe, Oleksii Reznikov, respectiv Dmitro Kuleba. Acesta din urmă este „a doua faţă” a Ucrainei, după preşedinte, datorită omniprezenţei sale în toate întâlnirile multilaterale sau bilaterale, precum şi a activităţii sale intense pe reţelele de socializare. Kuleba are un rol important, cum ar fi să asigure cât mai mult sprijin pentru Ucraina în faţa agresiunii ruse. Reznikov şi Kuleba au contribuit la îmbunătăţirea imaginii preşedintelui în faţa celor care se îndoiau de capacitatea fostului actor de comedie de a conduce ţara, remarcă EFE.

În timp ce toate aceste figuri reprezintă nucleul dur şi loialitatea faţă de şeful statului, Ucraina a cunoscut recent un fel de epurare în serviciile sale de securitate. Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, a fost demis de la conducerea Serviciului de Securitate (SBU). Aceeaşi soartă a cunoscut-o şi procuroarea generală Irina Venediktova, o aliată apropiată a preşedintelui ucrainean. Zelenski a ordonat o examinare aprofundată a activităţii tuturor membrilor SBU, ceea ce a dus la concedieri în masă la nivel regional sau local. Presa de la Kiev speculează că această situaţie este legată de creşterea influenţei lui Iermak, în opoziţie cu prietenii din trecut ai lui Zelenski. În plus, se estimează că aceste schimbări nu vor fi ultimele. Mai mulţi analişti politici cred că următorul pe lista celor concediaţi va fi premierul Denis Şmîgal. Pe de altă parte, nu există speculaţii privind efectuarea unor eventuale schimbări în nucleul dur din jurul preşedintelui Zelenski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #demiteri, #servicii de informatii, #kiril budanov, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina