SUA avertizează cu privire la eforturile Rusiei de a întoarce opinia publică împotriva Ucrainei la viitoarele alegeri europene

Sambata, 20 Ianuarie 2024, ora 00:55
1790 citiri
SUA avertizează cu privire la eforturile Rusiei de a întoarce opinia publică împotriva Ucrainei la viitoarele alegeri europene

Rusia intenționează să folosească "operațiuni de informare" în încercarea de a întoarce opinia publică împotriva Ucrainei în perioada premergătoare alegerilor cheie din Europa din 2024, a declarat Jamie Rubin, trimisul special și coordonatorul Centrului de angajament global (GEC) al Departamentului de Stat al SUA.

Utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și promova propriile obiective și pentru a-și slăbi adversarii percepuți a fost documentată pe scară largă. Operațiunile de dezinformare rusești au fost implicate în mai multe alegeri cheie din întreaga lume, inclusiv în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA și în votul Brexit din Marea Britanie din același an.

Au existat temeri că astfel de eforturi se vor repeta în 2024, când zeci de țări vor organiza alegeri.

Rubin nu a precizat care sunt țările care îl preocupă în mod special, dar a spus că țintele principale vor fi probabil în Europa.

Alegerile din Austria, Marea Britanie și Parlamentul European sunt programate să aibă loc în 2024. De asemenea, vor avea loc alegeri parlamentare în Georgia, pe care analiștii le-au descris drept o oportunitate pentru țară de a face o „alegere între Est și Vest”.

„Rusia speră că numărul de alegeri din Europa din acest an ar putea schimba ceea ce a fost o coaliție remarcabilă și o opoziție disciplinată față de războiul său”, a spus Rubin.

„Credem că rușii vor desfășura operațiuni de informare în toată Europa pentru a încerca să schimbe opinia despre Ucraina în acest sezon electoral”, a adăugat el.

În ultimele luni, Rusia a fost acuzată că finanțează campanii de dezinformare în America Latină și Orientul Mijlociu, în efortul de a semăna diviziune și de a „submina sprijinul pentru Ucraina”.

Dincolo de a încerca să influențeze opinia publică, Rusia a desfășurat și operațiuni de informare în scopuri mai specifice. Postul finlandez YLE a raportat în decembrie 2023, citând documente scurse, că serviciile ruse de informații au planificat o serie de activități perturbatoare pentru a preveni sau cel puțin a împiedica aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Activitățile planificate, despre care YLE a spus că nu par să fi avut loc în Finlanda, au urmărit să crească discordia între Turcia și alte țări NATO, în special Suedia, pe măsură ce cele două țări nordice au început procesul de aderare la alianță.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #dezinformare, #alegeri europene , #Razboi Ucraina