The Telegraph: Prin distrugerea barajelor Ucrainei, Putin calcă pe urmele lui Stalin

Joi, 08 Iunie 2023, ora 00:11
3733 citiri
The Telegraph: Prin distrugerea barajelor Ucrainei, Putin calcă pe urmele lui Stalin
Inundații după distrugerea barajului Nova Kahovka/ FOTO: Twitter

Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina, aparent de către forțele ruse, este numită cel mai mare dezastru provocat de om în Europa de la Cernobîl în 1986, declanșând un potop de apă în zona de război și punând peste 80 de așezări și 16.000 de oameni în pericol.

Din păcate, distrugerea deliberată a barajelor în timpul războiului este departe de a fi neobișnuită; nu este prima dată când Ucraina suferă atât de devastator. Decizia poliției secrete a lui Stalin de a arunca în aer barajul Zaporojie în 1941 – la doar 150 de kilometri distanță de Kahovka și acum locul unde se află centrala nucleară sinonimă – se crede că a ucis între 20.000 și 100.000 de oameni. A fost motivat de aceeași intenție: de a opri avansul inamicului. Într-adevăr, momentul atacului de marți asupra barajului Kahovka nu poate fi o coincidență, împiedicând contraofensiva ucraineană la doar 24 de ore după ce Kievul a început să testeze diferite puncte de pe linia frontului.

În 1941, demolarea a fost apocaliptică. „Oamenii strigau după ajutor. Vacile și porcii, animalele erau înebunite. Oamenii se cățărau în copaci”, și-a amintit un supraviețuitor. Rapoartele timpurii sugerează că sunt puține victime umane în urma atacului de marți, dar mii de animale vor pieri, iar consecințele asupra mediului vor fi resimțite timp de zeci de ani.

Alte inundații provocate de om

Există și alte exemple de inundații provocate de om menite să împiedice o armată. Poate cea mai distructivă și de lungă durată a fost în 1938, când chinezii au distrus diguri de-a lungul râului Galben, ca parte a strategiei lor de pământ ars de în fața japonezilor. A funcționat, dar cu un cost teribil: undeva între 30.000-90.000 de oameni s-au înecat, până la jumătate de milion murind din cauza efectelor, în special a foametei. Digurile nu au fost reparate până în 1947.

Un alt exemplu uitat în mare măsură a avut loc în timpul bătăliei de la Yser din primele luni ale Primului Război Mondial. Belgienii care au rezistat invaziei germane au deschis ecluzele de la Nieuwpoort, creând o câmpie inundabilă de peste un kilometru, care a contribuit la menținerea unui colț al Belgiei chiar și atunci când 95 la sută din țară a fost căzut. Mai important, a adus o încheiere a Cursei spre mare, perturbând fatal Planul Schlieffen al germanului și salvând, probabil, armatele britanice și franceze de la o înfrângere decisivă.

Cu toate acestea, distrugerea barajelor nu numai că perturbă mișcările trupelor. Poate juca un rol psihologic crucial, cel mai faimos fiind în Raidul Dambusters din mai 1943, când barajele Möhne și Edersee au fost sparte de bombardiere britanice și valea Ruhr a fost inundată. Revizioniștii susțin că impactul militar a fost neglijabil, dar creșterea moralului aliaților a fost uriaș, îngrozindu-i pe germani cu privire la daunele pe care relativ puține avioane britanice le puteau provoca.

Zelenski a avertizat din octombrie, Occidentul nu a făcut nimic

Aparentul atac al Rusiei asupra barajului Kahovka a șocat poporul Ucrainei și a tulburat Europa. Poate că cea mai mare consecință psihologică va fi o reevaluare a cât de departe sunt dispuși să meargă rușii pentru a obține victoria. Mulți au susținut timp de luni de zile că posibilitatea ca Putin să declanșeze un incident nuclear a fost exagerată. Nu acum. Într-adevăr, forțele ruse bombardaseră deja nechibzuit centrala nucleară de la Zaporojie care riscă un incident major dacă sistemul de răcire al centralei s-ar defecta din cauza inundațiilor.

UE a acuzat Rusia de „agresiune barbară”, dar adevărul este că Volodimir Zelenski a avertizat încă din octombrie că rușii au minat barajul și a cerut observatorilor internaționali să vină la fața locului. Nu s-a făcut nimic. El trebuie să se întrebe de câte ori mai poate Occidentul să fie șocat de strategia Rusiei înainte de a considera analiza lui ca fiind realistă, nu generatoare de frică, făcută din suferința pe care țara sa a fost forțată să o îndure, conchide The Telegraph.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #distrugere, #baraj, #Kahovka, #Vladimir Putin, #iosif stalin , #Razboi Ucraina