Distrugerea barajului Nova Kahovka ar putea schimba pentru totdeauna ecosistemele din Ucraina

Joi, 08 Iunie 2023, ora 05:04
6261 citiri
Distrugerea barajului Nova Kahovka ar putea schimba pentru totdeauna ecosistemele din Ucraina
Barajul de la Nova Kahovka, distrus. FOTO: CNN

Distrugerea barajului Nova Kakhovka amenință zeci de mii de oameni, rețeaua energetică a țării și mediul. Sabotajul barajului creează cel mai mare dezastru ecologic al Ucrainei „de la Cernobîl”. Prin distrugerea barajului Nova Kahovka Rusia a reușit să provoace Ucrainei un dezastru echivalent cu detonarea unei arme nucleare, fără a folosi bomba atomică.

La mai bine de 24 de ore de la ruperea barajului de la Nova Kahovka însă se simt consecinţele în timp ce vastul lac de acumulare continuă să se golească, apele sale inundând terenurile din regiunea ucraineană Herson în timp ce îşi croiesc drum în aval către Marea Neagră. Imaginile din satelit arată inundaţii masive pe ambele maluri ale fluviului Nipru, în special pe terenurile joase din sud, pe teritoriul controlat de Rusia. În unele comunităţi, apele au fost atât de mari, încât oamenii au fost nevoiţi să îşi petreacă noaptea pe acoperişuri şi să stea în copaci, aşteptând să fie salvaţi, relatează corespondentul BBC. În următoarele ore se aşteaptă ca nivelul apei să crească cu încă un metru.

În Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, autorităţile au anunţat un regim strict de economisire a apei. Locuitorii sunt îndemnaţi să se aprovizioneze, apa potabilă suplimentară urmând să fie adusă de la supermarketuri.

Amploarea dezastrului umanitar și ecologic - provocat de distrugerea acestui baraj - e similară, conform surselor media ucrainene, cu efectele produse de o veritabilă armă de distrugere în masă, fără ca Federația Rusă să fi folosit, efectiv, în acest caz, o bombă nucleară.

Rusia a provocat "una dintre cele mai grave catastrofe pentru mediu din ultimele decenii", a declarat miercuri prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmîhal, după ce barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus, generând temeri privind o catastrofă umanitară şi ecologică, informează AFP.

"Cel mai mare rău şi viitoarea ameninţare generată de acest act de teroare este devastarea ecologică pe care acesta o cauzează în sudul Ucrainei", a spus premierul ucrainean într-un discurs susţinut online în cadrul unui eveniment al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce se desfăşoară la Paris.

Potrivit premierului ucrainean, "zeci de oraşe şi de sate se vor confrunta cu probleme de apă potabilă, de acces la provizii de apă pentru irigaţii, care vor înceta, ducând la secetă şi la recolte slabe".

"Aceasta ameninţă securitatea alimentară mondială", a mai afirmat Şmîhal, calificând acest act imputat de guvernul ucrainean Rusiei drept "un act de teroare", o "crimă împotriva umanităţii" şi un "ecocid".

Cea mai bogată regiune agricolă, afectată

Prăbușirea barajului Kahovskaia va afecta o regiune agricolă bogată din sudul Ucrainei, ar putea elibera substanțe toxice în căile navigabile și ar putea distruge ecosistemele care s-au format în jurul imensului rezervor, ale cărui ape curg acum rapid în aval. Deși poate dura luni sau chiar ani pentru a realiza pe deplin consecințele, spun oficialii și experții.

„Scurgerea unei rezerve uriașe de apă din baraj va schimba harta Ucrainei, mediul și resursele sale pentru viață, punând în pericol comunitățile care depind de apă pentru băut și cultivarea culturilor agricole, forțând fermierii să-și închidă afacerile, împingând orașele să se reașeze şi vor perturba fragilul echilibru ecologic", - scrie „Washington Post“.

„Există consecințe catastrofale pentru mediu. Am pierdut unele dintre ecosistemele noastre pentru totdeauna”, a declarat marți ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale al Ucrainei Ruslan Strilets, reporterilor.

Locuitorii din sudul Ucrainei, care depindeau de apa din baraj vor simți cel mai mare și cel mai direct impact, precum și agricultura, care reprezintă o parte semnificativă a exporturilor ucrainene. Apa din baraj asigura sistemele de irigat din regiunea agrară din sudul Ucrainei.

Ucraina poate pompa apă din subteran pentru a compensa o parte din pierderile lacului de acumulare. Dar acest lucru i-ar putea epuiza rapid rezervele, spune Doug Weir, director de cercetare și politici la Observatorul Conflictului și Mediului. Potrivit experților, vor trece săptămâni până când consecințele complete ale unui șoc atât de masiv și brusc asupra ecosistemului fluvial devin clare.

Rezervații naturale în pericol

Cu toate acestea, se poate spune că foarte repede apa va inunda unele obiective ecologice valoroase ale Ucrainei, inclusiv Parcul Național „Oleskivski Piski” și Rezervația Biosferei Mării Negre, unde trăiesc caii sălbatici, precum și șerpii și șoimii, care sunt sub protecţia statului. De asemenea, unele locuri de reproducere a peștilor din apele puțin adânci ale rezervorului vor dispărea, scrie WP.

„Oamenii nu vor avea nici apă de băut, nici apă pentru gătit”, a spus Anna Ackermann, membru al consiliului de administrație al Ecodia, una dintre organizațiile publice de mediu din Ucraina.

Ea a mai adăugat că substanțele periculoase din întreprinderile industriale situate de-a lungul malurilor Niprului în aval de baraj pot pătrunde cu ușurință pe calea navigabilă și mai departe în Marea Neagră. Depozitele și alte clădiri industriale din Herson și alte orașe au fost deja inundate.

Imaginează-ți o inundație care spală toate barajele, toate gropile de gunoi și toate zonele industriale. Vor fi mulți poluanți diferiți în apă ”, a spus expertul.

Ackermann spune că poate exista chiar și un risc de radiații rămas de la dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986. Pentru că în sedimentul care s-a acumulat în fundul rezervorului au rămas anumite substanțe toxice. Și acum acest sediment este spălat.

„Există o mulțime de substanțe toxice diferite care vor intra în apă în timpul inundației, inclusiv de la toate fabricile și atelierele care produc și folosesc substanțe chimice și diverse substanțe toxice. Astfel de rupturi de baraj pot duce la eliberarea oricărui material periculos imaginabil. Totul este spălat de inundații”, a declarat Mohammad Heydarzadeh, profesor asociat la Departamentul de Arhitectură și Inginerie Civilă de la Universitatea din Bath.

Și din moment ce râul Nipro era și linie a frontului, o viitură bruscă poate ascunde și alte pericole, spun experții. În special, vorbim de mine antipersonal luate de ape care au fost amplasate pe coastă. Aceste mine pot apărea acum în alte locuri neașteptate.

„Există o cantitate imensă de muniții și mine care nu au explodat și sunt acum luate de ape”, a spus Weir.

SUA dau vina pe Rusia

Guvernul Statelor Unite are informații care înclină să dea vina pe Rusia pentru distrugerea barajului din Nova Kakhovka din Ucraina, a informat marți NBC News, citând doi oficiali americani și un oficial occidental, relatează Reuters. Guvernul Statelor Unite are informații care înclină să dea vina pe Rusia pentru distrugerea barajului din Nova Kakhovka din Ucraina, a informat marți NBC News, citând doi oficiali americani și un oficial occidental, relatează Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #distrugere, #baraj, #Nova Kahovka, #ecositeme, #Herson, #Marea Neagra , #Razboi Ucraina