Soldați ruși au fost înghițiți de ape, după sabotajul de la Nova Kahovka. În zona controlată de Moscova, oamenii cer ajutor de pe acoperișul caselor

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 23:40
5270 citiri
Soldați ruși au fost înghițiți de ape, după sabotajul de la Nova Kahovka. În zona controlată de Moscova, oamenii cer ajutor de pe acoperișul caselor
Barajul de la Nova Kahovka, distrus

Barajul Nova Kahovka din sudul Ucrainei a fost avariat cu câteva zile înainte de a suferi o prăbușire structurală majoră luni seara, arată o analiză CNN. Canalul TV nu poate verifica dacă deteriorarea podului rutier a jucat un rol în prăbușirea barajului, sau dacă acesta a fost distrus într-un atac deliberat al uneia dintre părțile în conflict.

Imaginile din satelit de la Maxar arată că podul rutier care traversa barajul era intact pe 28 mai, dar imaginile din 5 iunie arată că o secțiune a aceluiași pod lipsește. Analiza imaginilor satelitare cu rezoluție mai mică sugerează că pierderea secțiunii podului a avut loc între 1 și 2 iunie.

Soldați ruși, înghițiți de ape

Efectivele ucrainene au văzut soldați ruși luați de ape și fugind de pe malul estic al râului Nipru după prăbușirea barajului din Nova Kahovka, a declarat un ofițer din armata ucraineană. Totodată, mulți soldați ruși au murit sau au fost răniți în haosul creat de inundații, a mai spus acesta.

După prăbușirea uriașului baraj de peste Nipru din regiunea Herson, în noaptea de luni spre marți, „nimeni de pe partea rusă a malului nu a putut să scape. Toate regimentele pe care rușii le au pe acea parte a râului au fost inundate”, a declarat pentru CNN căpitanul Andrei Pidlisnîi.

Acesta a mai spus că are convingerea că ocupanții ruși au efectuat un atac intenționat asupra barajului în scopul de a perturba planurile ucrainene în vederea contraofensivei.

„În jur de ora 03.00, inamicul a aruncat în aer hidrocentrala Kahovka pentru a creșe nivelul apei și inunda căile de acces și malul estic al râului Nipru, ca și așezările de acolo. Și ca să facă imposibil forțelor ucrainene să avanseze în viitor”, a susținut el.

El spune că unitatea sa a fost în poziția de urmări ce a urmat după spărtura produsă în baraj cu ajutorul dronelor și efectivelor prezente la fața locului.

Este posibil ca unitățile rusești aflate în pericol din cauza torentelor să nu fi fost avertizate, pesemne pentru a menține elementul surpriză, a adăugat Pidlisnîi.

Oamenii cer ajutor de pe acoperișul caselor, rușii spun că nu sunt inundații

Nivelul apei a continuat să crească miercuri după ce barajul și centrala hidroelectrică ocupată de ruși au fost distruse marți dimineață, obligând peste 1.400 de persoane să își părăsească locuințele și amenințând rezervele vitale de apă, în timp ce apa revărsată a inundat orașe, sate și terenuri agricole.

Autoritățile de ocupație au impus starea de urgență în partea „anexată” de Rusia a regiunii ucrainene Herson, a anunțat miercuri agenția de presă TASS.

Vladimir Saldo, liderul impus de Moscova în regiune, a spus că „între 22.000 și 40.000 de persoane se aflau în zona de dezastru din regiunea Herson din cauza situației de urgență de la centrala hidroelectrică Kakhovskaia (KHPP), adăugând că nivelul lacului de acumulare Kakhovka din regiunea Enerhodar a scăzut cu mai mult de 3,5 metri.

De asemenea, el a admis că, "din punct de vedere militar, situația operațional-tactică după distrugerea centralei KHPP de către forțele armate ale Ucrainei a evoluat în favoarea forțelor rusești."

Orașul Oleșki, ocupat de Rusia, din regiunea Herson, este acoperit de ape, iar accesul se face cu bărci. Potrivit informațiilor furnizate de ucraineni, oamenii cer ajutor de pe acoperișul caselor, însă administrația de ocupație rusă a declarat că orașul nu a fost inundat, pentru a nu lăsa voluntarii să intre.

Cel mai mare producător de nave din Țările de Jos dă în judecată guvernul olandez pentru pierderile suferite din cauza sancțiunilor impuse lui Putin
Cel mai mare producător de nave din Țările de Jos dă în judecată guvernul olandez pentru pierderile suferite din cauza sancțiunilor impuse lui Putin
Cel mai mare constructor naval din Țările de Jos, Damen Shipyards, a intentat un proces guvernului olandez, care continuă să ajute Ucraina în războiul cu Rusia. Compania olandeză dorește...
Rusia recurge la tactica pe care URSS a folosit-o în bătălia de la Kursk pentru a opri contraofensiva Kievului
Rusia recurge la tactica pe care URSS a folosit-o în bătălia de la Kursk pentru a opri contraofensiva Kievului
Un obstacol neobișnuit de descurajator în calea trupelor ucrainene în această contraofensivă este o tactică adoptată de forțele ruse: cedarea terenului și apoi riposta. În loc să...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #distrugere, #baraj, #Nova Kahovka, #Herson, #pierderi , #Razboi Ucraina