General american: Rusia beneficiază de distrugerea barajului Nova Kahovka. Ce ar fi în stare Putin să facă dacă pierde în Ucraina

Vineri, 09 Iunie 2023, ora 06:03
4479 citiri
General american: Rusia beneficiază de distrugerea barajului Nova Kahovka. Ce ar fi în stare Putin să facă dacă pierde în Ucraina
Generalul american în rezervă, Kevin Ryan/ FOTO: daviscenter.fas.harvard.edu/

Generalul de brigadă american în retragere Kevin Ryan, membru al Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy susține că Putin ar putea recurge la arme nucleare mai degrabă decât să piardă podul de uscat al forțelor ruse din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau Crimeea anexată.

„Nu este în interesul niciunei părți să arunce în aer barajul în acest moment. Circulă însă trei scenarii: barajul de la Kahovka a fost distrus de ruși, „este teoria susținută de Ucraina, de guvernele occidentale și de NATO. Poate că au ei informațiile lor”, remarcă Ryan. Al doilea scenariu, cel prezentat de Moscova, este că ar fi un act de sabotaj al ucrainenilor.

„Există însă și un al treilea grup de rapoarte, puține, dar importante, prezentate de agenția rusă TASS și de un guvernator local rus, are merg pe ideea că la baraj ar fi avut loc un accident înainte, care a dus la ruperea neașteptată și nedorită a barajului”, spune Kevin Ryan într-un interviu pentru RFE/RL.

„În acest moment, toate trei [scenariile] sunt posibile.”

Dacă însă Rusia a aruncat barajul în aer, atunci pare să fie un act „disperat”, care denotă că armata nu ar avea mare încredere în liniile defensive ridicate în lungul râului. „În locul lor, nu aș fi inundat zona, dar asta poate spune două lucruri: 1. [rușii] se așteaptă la un atac ucrainean în zonă și 2. nu au încredere în liniilor lor defensive”, remarcă analistul militar american. În acest moment, toate trei sunt posibile.

Nu prea aduce beneficii Ucrainei ca acest lucru să se întâmple. Nici Rusiei nu-i aduce beneficii; deși, dacă Rusia a spart barajul arată că liderii militari ruși au foarte puțină încredere în apărarea lor din regiunea Herson, apărare la care au lucrat constant încă din vara trecută și sunt extinsă.

Dacă aș fi fost în locul lor, nu aș fi inundat această zonă - încă - până nu văd că apărarea mea nu poate face față. S-ar părea a fi un act de disperare, dacă rușii au făcut-o“, spune generalul.

Cum va afecta contraofensiva ucraineană

„Inundațiile sunt semnificative, în special în partea de sud și de est a căii navigabile a râului Nipru, iar acest lucru va face imposibilă trecerea râului pentru o forță militară mare - să zicem, ucraineană - pentru viitorul imediat; să zicem pentru săptămâna viitoare sau cam așa ceva. Apoi, după aceea, râul putea fi traversat din nou, dar terenul ar fi noroios așa că complică orice manevră în acea regiune sau orice planuri care s-au făcut acolo. Acesta este efectul pe termen scurt.

Efectul pe termen lung se va fi resimțit de populație din cauza lipsei apei, energiei hidroelectrice și așa mai departe, ca să nu mai vorbim de culturile și alimentele care ar fi venit din această regiune“, spune generalul american.

Un alt argument pentru care rușii ar fi în spatele acestui dezastru: strategic, cea mai directă cale de a ajunge în Crimeei, practic, a fost întreruptă; Ucrainenii nu mai pot ataca în direcția Herson decât dacă lansează un asalt amfibiu foarte puțin probabil. Aceasta înseamnă că linia frontului a fost îngustată și scurtată, iar Rusia are luxul de a-și folosi forțele acolo pentru a întări flancul estic.

Cel mai probabil rușii au făcut asta pentru că ei sunt cei care vor beneficia cel mai mult tactic și operațional de pe urma acestei inundații. Nu știu despre daunele aduse apărării rusești. Da, orice apărare care se afla într-o zonă de inundație ar fi distrusă, iar acest lucru face puțin probabil ca acele apărări să funcționeze așa cum au fost planificate.

Cu siguranță trupele au părăsit sau vor părăsi acele apărări, ceea ce le face foarte vulnerabile la un atac. Dar apărările rusești din provincia Herson au fost construite în profunzime și merg până la istmul Crimeea și la nord până la Zaporojie. În afara câmpiei inundabile au rămas o mulțime de linii de apărare care vor rămâne în picioare și care vor avea soldați în ele, subliniază Kevin Ryan.

Rușii vor câștiga timp

„Inundațiile vor întârzia orice operațiune sau mișcare majoră în acea regiune. S-ar putea ca Ucraina să fi prevăzut inundarea și ruperea barajului și poate că nu plănuiseră ca ofensiva lor majoră să fie în acea zonă. Dar orice a fost planificat va fi cel puțin amânat și încetinit“, mai spune acesta.

„Distrugerea barajului creează o problemă mai serioasă decât era atunci când Ucraina tăiase canalul pentru a priva Crimeea de apă dulce.

Rușii s-au descurcat cu asta de-a lungul anilor, așa că știm că sunt capabili să facă față fără apa din nord și probabil că o vor face pentru o perioadă. Dar distrugerea barajului face ca repornirea acelui flux de apă să fie o problemă mult mai dificilă, chiar dacă războiul s-ar încheia astăzi.

Acest lucru va dura mult timp pentru ca Rusia să recâștige apa din nord, principala sursă de apă în regiune, iar acest lucru va avea un impact nu numai asupra oamenilor și comunităților civile, ci și asupra armatei și a operațiunilor sale din afara țării. Unul dintre motivele pentru care Rusia a stabilit podul de uscat și a luptat în acest război a fost să controleze accesul în Crimeea și să asigure nu numai energie electrică, aprovizionarea cu energie în Crimeea, ci și aprovizionarea cu apă.

Rusia o are în fruntea listei de lucruri de făcut pentru Crimeea și de protejat ca urmare a acestui război pe care l-au început. Dacă Ucraina este capabilă să ia aceste lucruri de la Rusia, aceasta va fi o situație intolerabilă în mintea președintelui rus Vladimir Putin și a armatei și ar fi unul dintre declanșatorii care îl vor determina să escaladeze violența în Ucraina, prin orice mijloace posibile, după cum a spus el de multe ori înainte - făcând aluzie la faptul că au arme nucleare, susține generalul american.

Opțiunea nucleară

Unul din scopurile Rusiei, odată pornit războiul din Ucraina, a fost de a crea „un pod terestru” între Federația Rusă și Crimeea anexată, pentru a elimina dependența peninsulei de „infrastructura ucraineană, de sursele de energie și de apă controlate de Ucraina”.

„Dacă Ucraina este capabilă să ia aceste lucruri de la Rusia, se va crea o situație inacceptabilă în mintea președintelui [rus] [Vladimir] Putin și conducerii sale militare, ar putea fi unul din catalizatorii unei escaladări a războiul în Ucraina. Și asta prin orice mijloace posibile, cum a spus și Putin de mult ori, făcând aluzie la arsenalul nuclear”, crede analistul militar american.

Kevin Ryan este convins că nimeni, nici Occidentul, nici Ucraina, nici China (de care Rusia are nevoie), nici cercul restrâns de consilieri de la Kremlin sau comandanții militari ruși, nu poate influența eventuala decizie a lui Putin de a folosi arme nucleare, tactice sau tradiționale, în acest război. Sau de a nu le folosi.

„Va fi decizia lui. Putin a demonstrat și în trecut că ia decizii cruciale fără să țină cont de ce spun alți lideri mondial [sau] chiar oamenii din propria armată și guvern.

A redus la tăcere mulți oameni care au încercat să i se opună... Putin va decide în funcție de propria sa situație, de situația din regiunile Donbas și Zaporojie, de situația din zonele pe care le-a ocupat deja, și va folosi arme nucleare dacă o să creadă că nu poate evita pierderea acestor lucruri printr-o escaladarea convențională a războiului”, spunea generalul în rezervă Kevin Ryan.

În interviul cu redacția georgiană a RFE/RL, Ryan atrage atenția că nu este un „alarmist” dar nici nu poate fi de acord cu un număr mare de analiști și experți, care spun „Putin ar putea folosi arme nucleare, dar este puțin probabil să o facă!”.

„[Cu avertismentele mele] mă adresez liderilor politici din Moscova, Washington, Kiev și din capitalele NATO. Ei subestimează probabilitatea ca Putin să dea curs amenințărilor de a folosi arme nucleare. Când subestimează asta, când consideră că aceste amenințări sunt improbabile, nu se mai pregătesc pentru eventualitatea că acest atac totuși ar putea avea loc.Este un lux pe care nu ni-l mai putem permite,” spune generalul.

Întrebarea finală va fi că încerc să găsesc un motiv de claritate. Vă imaginați un scenariu în care Putin se confruntă cu o înfrângere pe câmpul de luptă și pierde Crimeea și el ordonă o lovitură nucleară tactică pentru că este în joc domnia lui și viața lui, nu? Dar comanda se execută, neapărat? Care sunt șansele să i se spună: „Este capul tău pe linie, nu al nostru și nu al Rusiei”? Poate risca asta?

Cât despre posibilitatea ca cineva de la vârful armatei ruse să refuze să execute ordinul de a folosi arma nucleara, Ryan spune că este întotdeauna posibil, mai ales în sistemul rus, ca cineva să poată întrerupe acele ordine - fie la nivelul cercului apropiat al lui Putin, fie la nivelul ministrului Șoigu, general Valeri Gherasimov, sau generalii Oleg Saliukov (care este responsabil de forțele terestre) și Serghei Surovikin (care este responsabil de forțele de invazie ale Rusiei în Ucraina).

Este posibil ca ei să decidă că „acesta este prea departe și trebuie să o oprim”. Dar nu este probabil să o oprească. Aceștia au fost selectați manual din ianuarie pentru a conduce această operațiune. În ianuarie, Putin i-a pus în fruntea acestei operațiuni pe cei trei generali care conduc și forțele nucleare tactice. Ei sunt cei mai loiali. Reputația lor, cariera, viața lor depind de respectarea ordinelor lui“, explică Kevin Ryan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Reacția Kremlinului după ce președintele Poloniei a declarat că e dispus să găzduiască arme nucleare pe teritoriul țării
Kremlinul a afirmat luni că Rusia va lua măsuri pentru a-şi "garanta" securitatea, dacă Polonia va găzdui arme nucleare pe teritoriul său, informează AFP. "Militarii vor analiza bine...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #distrugere, #baraj, #Vladimir Putin, #arme nucleare , #Razboi Ucraina