Cu ce armă au doborât ucrainenii cea mai sofisticată rachetă din arsenalul Rusiei. „Totul la timpul său”

Sambata, 06 Mai 2023, ora 13:33
8474 citiri
Cu ce armă au doborât ucrainenii cea mai sofisticată rachetă din arsenalul Rusiei. „Totul la timpul său”
Sistem de rachete Patriot/ FOTO: CNN

Ucraina a folosit, pentru prima data, săptămâna aceasta, sistemul de apărare antiaeriană Patriot pentru a intercepta cea mai sofisticată rachetă din arsenalul Rusiei, au anunţat sâmbătă, 6 mai, Forţele Aeriene Ucrainene, scrie New York Times.

A fost prima dată când Ucraina a spus că armata sa a folosit sistemul avansat de fabricație americană, mult râvnit de ucraineni.

Genaral Lt. Mikola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, a declarat că sistemul Patriot a fost folosit pentru a doborî o rachetă hipersonică Kinjal trasă de Rusia asupra capitalei joi, 4 mai.

„Felicit poporul ucrainean pentru un eveniment istoric”, a spus generalul Oleșciuk într-o declarație postată pe aplicația de mesagerie Telegram. „Da, am doborât „neegalatul” „Kinjal (pumnal)”.

Nu a existat nicio confirmare imediată din partea aliaților occidentali ai Ucrainei, inclusiv a Statelor Unite, cu privire la utilizarea Patriot sau dacă acesta a lovit o rachetă hipersonică. Comandamentul european al SUA nu a răspuns comentat până acum.

Patriot este de departe cel mai scump sistem de arme pe care Statele Unite l-au furnizat Ucrainei, la un cost total de aproximativ 1,1 miliarde de dolari: 400 de milioane de dolari pentru sistem și 690 de milioane de dolari pentru rachete.

Ucraina a cerut Pentagonului să îi furnizeze sisteme Patriot încă de la începutul războiului, iar Casa Albă a aprobat cererea în decembrie. Ucraina a confirmat că primele sisteme Patriot au sosit luna trecută. Timp de mai bine de un an, Ucraina nu a avut un sistem de apărare aeriană care să poată contracara arsenalul de rachete balistice sau hipersonice al Rusiei, precum cea despre care Ucraina a pretins că a fost doborâtă deasupra Kievului săptămâna aceasta.

Explozia puternică despre care oficialii au spus că a fost tragerile apărării antiaeriene pe cerul de deasupra centrului Kievului a zguduit ferestrele și a ridicat oamenii din pat. Fragmente de la explozie au împânzit străzile nu departe de cartierul guvernamental din inima orașului și au fost colectate de echipe de experți criminaliști.

Generalul Oleșciuk a spus că armata a așteptat să raporteze că Patriot a fost folosit pentru a proteja securitatea operațională. El a îndemnat publicul să nu împărtășească informații despre apărarea antiaeriană, deoarece lucrează pentru a contracara rachetele și dronele rusești.

„Cu siguranță vom raporta ce, unde, cu ce și când a fost doborât”, a spus el. „Totul la timpul său.”

Capacitatea Patriot de a contracara arme precum racheta hipersonică Kinjal a Rusiei era încă necunoscută

Ucraina a devenit deosebit de pricepută să doboare rachete de croazieră și drone rusești – deseori eliminând 70 până la 80% – dar cele care trec prin rețeaua complexă de apărare antiaeriană pot provoca daune imense.

Kinjal, sau Pumnalul, este o versiune modificată a rachetei balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander a armatei ruse, care este proiectată pentru a fi trasă de la lansatoare montate pe camioane la sol. Lansarea rachetei dintr-un avion de la mare altitudine, în loc să fie trasă de la sol, îi lasă mai mult combustibil de utilizat pentru a atinge viteze mai mari.

Rusia a dezvoltat inițial Kinjal pentru a penetra sistemele americane de apărare antirachetă și susține că atinge viteze de Mach 10 și mai mari. Forțele aeriene ucrainene au spus că Rusia a folosit aproximativ 50 de rachete Kinjal pe parcursul războiului, inclusiv în timpul atacului susținut asupra rețelei energetice ucrainene din toamnă și iarnă.

În funcție de locul de unde Rusia trage cu rachte Kinjal, aceasta poate ajunge în capitala Ucrainei în câteva minute.

Sistemul Patriot funcționează cel mai eficient ca parte a ceea ce armata americană numește o „apărare stratificată”, care include alte sisteme de apărare antiaeriană folosite pentru a doborî sau a contracara drone și avioane de război, precum și o serie de rachete de croazieră și balistice, spun oficialii americani. Capacitatea sa generală de a contracara arme precum racheta hipersonică Kinjal a Rusiei este încă necunoscută.

În urma angajamentului SUA de a furniza sistemele Patriot, soldații ucraineni au fost trimiși la Fort Sill, Oklahoma, pentru un curs rapid de 10 săptămâni despre cum să le folosească. Ei au terminat antrenamentul la sfârșitul lunii martie, iar acei soldați îi antrenează acum pe alții în Ucraina.

O singură rachetă interceptor pentru Patriot costă aproximativ 4 milioane de dolari, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale. Fiecare lansator costă în jur de 10 milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #distrugere, #racheta hipersonica kinjal, #sistem patriot , #Razboi Ucraina