O mare parte a oamenilor din Donbas nu sunt rusofili, ci nostalgici după URSS. „Rusia lui Putin pare un paradis pierdut”

Marti, 09 August 2022, ora 04:01
5778 citiri
O mare parte a oamenilor din Donbas nu sunt rusofili, ci nostalgici după URSS. „Rusia lui Putin pare un paradis pierdut”
Orașul Kramatork a fost lovit în mai multe rânduri de rachetele rusești/ FOTO: krinform.net

Donbasul se află în acum centrul luptelor dintre Rusia și Ucraina. Aici e război de opt ani. Trupele lui Putin au cucerit constant noi teritorii. Folosesc artilerie grea, mii de tone de obuze, făcând ravagii sat după sat, lăsând moloz și moarte în urma lor.

Regiunea Lugansk este aproape complet ocupată și în mare măsură distrusă. În partea din Donețk controlată încă de Ucraina, apărătorii ucraineni se pregătesc acum pentru următorul atac.

Dar nu este clar pe cine se pot baza, dintre civilii rămași, scrie Der Spiegel care a făcut un reportaj în zonă. În ciuda tuturor crimelor comise de ruși, mulți oameni de aici se simt trădați de guvernul ucrainean.

Primarul Kramatorsk, Oleksandr Gonciarenko, în vârstă de 47 de ani, a studiat administrarea afacerilor la Berna. Apoi a petrecut două decenii ca director de vânzări la una dintre marile companii de inginerie mecanică din zonă. „Șaptezeci la sută din mărfurile produse aici au fost exportate”, spune el.

Când politicianul independent și-a preluat mandatul în urmă cu doi ani, și-a dorit să-l transforme într-un oraș industrial modern, care să iasă în evidență de celelalte comunități bolnave din zonă. Kramatorsk este încă dominat de ruinele industriale sovietice. „Am făcut renovări la grădinițe și școli și am creat 30 de terenuri de sport noi și trei parcuri noi”, spune el.

Edilul spune că în urmă cu opt ani pro-rușii reprezentau aproximativ 40 la sută din populația totală, dar acum estimează că aceasta este de 3 până la 5 la sută.

Chiar dacă obuzele rusești continuă să lovească orașul, o treime din cei 152.000 de locuitori ai săi au rămas, spune Gonciarenko. Printre cei care au rămas, sprijinul pentru Rusia este mai mare decât în ​​rândul celor care au fugit, spune el.

Autoritățile ucrainene le-au spus acum oamenilor să părăsească regiunea Donețk. Între 200.000 și 220.000 de civili încă locuiesc în zona neocupată, potrivit estimărilor. Un aviz de evacuare de la guvern avertiza că iarna care vine va înrăutăți lucrurile, în special pentru copii.

Nostalgici după URSS

Termenul „rusofil” nu e tocmai potrivit pentru o anumită parte a populației din regiune. E vorba mai degrabă de o „nostalgie sovietică”: când așteptările mari privind o viață mai bună în Ucraina independentă nu le-au fost împlinite, oamenii au început să „glorifice trecutul sovietic”. Or fix pe acest lucru a bătut monedă propaganda rusă. „Pentru unii, Rusia lui Putin pare un soi de paradis sovietic pierdut.”

Valentina Mikolaivna spune că „locul de origine nu a contat în Uniunea Sovietică”. Ea descrie protestele Euro Maidan de la Kiev drept o „lovitură de stat susținută de SUA”. Sub președintele rus, Viktor Ianukovici, spune ea, „cel puțin am avut stabilitate, iar pensia mea era mai mare”.

Președintele Volodimir Zelenski a promis multe lucruri care nu au fost îndeplinite, adaugă ea. — Mai ales că va aduce pacea. Ea spune că a avut și televiziune rusă înainte de război, dar canalele de peste graniță sunt blocate acum. Ea află din convorbiri telefonice cu rudele ei din Rusia ce gândesc oamenii acolo și ce se presupune că se întâmplă în Ucraina. „Nu cred că masacrul de la Bucea s-a întâmplat cu adevărat”, spune Mikolaivna.

Trebuie să fii atent cu termenul „pro-rus”, spune Nikolaus von Twickel de la Centrul pentru Modernitate Liberală, care făcut parte din misiunea de observare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în Donețk după 2014. „Mulți oameni din Donbas sunt pro-sovietici”, spune el. În rândul tinerilor, nostalgia după Uniunea Sovietică este combinată cu dorința de a aparține unei superputeri vorbitoare de limbă rusă.

Bazinul Donețului a fost un magnet pentru imigranți – inclusiv ruși și ucraineni, dar și, de exemplu, greci – încă de la dezvoltarea industriei cărbunelui și oțelului în secolul al XIX-lea. „Rusa era limba lor comună”, spune Andrii Portnov, istoric ucrainean și profesor de istorie la Universitatea Viadrina din Frankfurt an der Oder, Germania.

„După destrămarea URSS, oamenii de acolo aveau așteptări deosebit de mari pentru o nouă viață în Ucraina. Când acestea nu s-au împlinit, au început să glorifice trecutul sovietic”, spune Portnov. În ultimii ani, propaganda de stat rusă s-a concentrat tocmai pe acest punct. „Pentru unii oameni, Rusia lui Putin pare un fel de paradis sovietic pierdut”, spune istoricul.

Citește și:
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare
Noua confiscare de teritorii ale Ucrainei de către Rusia, un act de piraterie geopolitică care poate fi replicat de alte regimuri autoritare
Noua confiscare de către Rusia a unor teritorii din Ucraina este un act de piraterie geopolitică care va face războiul mai periculos, va adăuga un nou risc calculelor strategice ale...
Vladimir Putin poate plăti scump timpul prețios pierdut cu mobilizarea. Ar pierde puterea, iar Rusia s-ar destrăma
Vladimir Putin poate plăti scump timpul prețios pierdut cu mobilizarea. Ar pierde puterea, iar Rusia s-ar destrăma
Vladimir Putin mizează pe infuzia rușilor mobilizați pentru a schimba dinamica pe câmpul de luptă din Ucraina. Dar analiștii spun că pierde timp prețios în timp ce operațiunea sa...