"Situația pe frontul din estul Ucrainei este chiar mai gravă decât se spune". Kievul așteaptă arme cu rază mai lungă de acțiune

Vineri, 27 Mai 2022, ora 21:09
54172 citiri
"Situația pe frontul din estul Ucrainei este chiar mai gravă decât se spune". Kievul așteaptă arme cu rază mai lungă de acțiune

Situația de pe frontul din estul Ucrainei este chiar mai gravă decât se spune, a declarat pe 26 mai ministrul de externe Dmitro Kuleba, în timp ce forțele rusești continuă să avanseze în Donbas.

Kuleba a făcut afirmația în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri în direct cu utilizatorii Twitter, în care a mai spus că negocierile de pace cu Rusia nu au loc cu adevărat.

Ofensiva militară rusă a atins joi un grad de "intensitate maximă" în estul Ucrainei, unde situaţia este extrem de dificilă, în timp ce Kievul a cerut mai multe arme grele Occidentului şi a denunţat în prealabil orice fel de concesii "pacifiste" faţă de Rusia, iar un viceministru ucrainean al apărării a explicat că preşedintele Vladimir Putin "şi-ar putea salva obrazul" dacă "şi-ar lua tălpăşiţa din Ucraina", relatează Unian.

"E greu, dar rezistăm. Luptăm pentru fiecare centimetru pe linia frontului, pentru fiecare aşezare. Armele occidentale ne pot ajuta să respingem inamicul dincolo de teritoriul nostru", a transmis prin Telegram comandantul şef al forţelor armate ucrainene Valeri Zalujnîi.

"Avem mare nevoie de arme care să permită să lovim inamicul la mare distanţă", a adăugat el, subliniind că "orice întârzierea în livrarea de arme grele este plătită de vieţile oamenilor care apără lumea de 'raşism'" - un cuvânt creat prin combinarea prescurtărilor de la "Rusia" şi "fascism", folosit în Ucraina pentru a desemna regimul instituit la Moscova de Vladimir Putin.

Pe teren, armata rusă continuă să progreseze lent, după ce a eşuat să preia controlul Kievului şi Harkovului, astfel că acum îşi concentrează eforturile pe cucerirea completă a Donbasului, bazin industrial din estul Ucrainei, parţial controlat de separatiştii proruşi din 2014.

Cu bombardamente intense, aceasta ameninţă direct Severodoneţk, un oraş cu 100.000 de locuitori înainte de război, care ar putea cunoaşte aceeaşi soartă ca a Mariupolului, mare oraş-port din sud-estul ţării, distrus în cea mai mare parte după săptămâni în şir de asediu soldat cu peste 20.000 de morţi, potrivit Kievului.

"Misiunea este extrem de dificilă în regiunea Lugansk după trei luni de atacuri şi bombardamente permanente. Iar în prezent toate forţele ruşilor sunt concentrate aici şi trebuie să ţinem piept acestei întregi hoarde", a declarat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, într-o postare video pe contul său Telegram.

Potrivit acestuia, numeroase infrastructuri militare ucrainene au fost distruse şi "încet-încet, băieţii noştri se retrag spre poziţii mai fortificate". "Este foarte dur pentru băieţii noştri (soldaţi ucraineni). Extrem de dificil. Dar ei rezistă", a adăugat el.

"Luptele şi-au atins intensitatea maximă şi ne aşteaptă o etapă lungă şi extrem de dificilă", a rezumat la Kiev, joi, viceministrul apărării Ganna Maliar, subliniind că Ucraina va lupta până la eliberarea completă a teritoriilor sale în cadrul graniţelor recunoscute internaţional, potrivit Unian.

Întrebată despre situaţia Kievului, Ganna Maliar a apreciat că ameninţarea planează în continuare. "Pentru că distrugerea Kievului şi răsturnarea guvernului ucrainean este calea cea mai rapidă pentru cucerirea Ucrainei. Astfel va trebui să trăim cu ideea că această ameninţare va fi mereu cu noi", a subliniat ea.

Separatiștii pro-ruși anunță cucerirea unei localități cheie din Donbas

Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Liman (Lîman), în estul Ucrainei, important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk, relatează agențiile AFP.

Statul Major al forțelor separatiste din Doneţk a anunţat pe contul său de Telegram că militarii insurgenții pro-ruși au „preluat controlul complet” asupra „Krasnîi Liman” (numele vechi al Lîman), cu sprijinul unităţilor militare ale regiunii separatiste Luhansk şi „sprijinul cu foc” din partea forţelor armate ruse.

Deocamdată, armata rusă nu a făcut niciun anunţ în acest sens, iar AFP nu a putut verifica aceste revendicări teritoriale din sursă independentă.

Lîman este un important nod feroviar situat la nord-est de oraşul-simbol Sloviansk, recucerit de la separatiştii proruşi în 2014, şi de Kramatorsk, capitala părţii din regiunea Doneţk (est) care se află sub control ucrainean.

Cucerirea localităţii Liman ar permite ridicarea unui obstacol spre Sloviansk, apoi spre Kramatorsk, marcând totodată un progres în tentativa de a încercui Severodoneţk şi Lisiciansk, alte două importante oraşe ucrainene situate mai la est.

Marţi, separatiştii au declarat că jumătate din Lîman se află deja sub controlul lor.

Într-un discurs video susţinut joi seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că duce un "genocid" în Donbas. "Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea lăsa regiunea fără locuitori", a afirmat Zelenski, acuzându-i pe ruşi că vor să "transforme în cenuşă" Severodoneţk şi alte oraşe din regiune. Forţele ruse întreprind "deportări" şi "masacre în masă împotriva civililor" în Donbas, a continuat Zelenski, denunţând "o politică evident de genocid dusă de Rusia".

Potrivit cifrelor oficiale ale Ucrainei, circa 1.500 de persoane au fost ucise în luptele grele din oraşul Severodoneţk de la începutul războiului. Printre acestea se numără soldaţi, dar şi civili, a subliniat vineri şeful administraţiei militare locale Oleksandr Striuk, potrivit dpa.

Unii observatori au exprimat temeri că unităţile militare ucrainene din Severodoneţk ar putea fi încercuite de forţele ruse şi de cele proruse din estul Ucrainei.

În așteptarea armelor cu rază lungă de acțiune

În timp ce Statele Unite ale Americii și aliații săi furnizează Ucrainei armament din ce în ce mai sofisticat, Washingtonul a discută cu Kievul despre pericolul unei escaladări în cazul în care Ucraina va lansa atacuri în interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Discuțiile din culise nu impun restricții explicite privind utilizarea armelor furnizate forțelor ucrainene, dar s-a încercat să se ajungă la o înțelegere comună în privința riscului de escaladare, au declarat trei oficiali americani și surse diplomatice pentru Reuters.

„Suntem îngrijorați privind escaladarea și totuși nu vrem să punem limite geografice sau să le legăm prea mult mâinile cu armamentul pe care îl dăm", a declarat unul dintre oficialii americani, vorbind sub rezerva anonimatului.

Administrația Biden și aliații săi au fost din ce în ce mai dispuși să ofere Ucrainei armament cu rază de acțiune mai lungă, inclusiv obuziere M777.

Anunțul Pentagonului de săptămâna trecută, potrivit căruia Danemarca va furniza Ucrainei rachete anti-navă Harpoon, ar extinde și mai mult raza de acțiune a Kievului.

Oficialii americani spun că administrația Biden ia în considerare chiar posibilitatea de a furniza Kievului sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare - HIMARS, care poate avea o rază de acțiune de sute de kilometri.

Următoarele luni ar putea plasa războiul pe o "traiectorie mai imprevizibilă și cu potențial de escaladare", a declarat luna aceasta directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, în cadrul unei audieri în Senat.

Washingtonul și Kievul au o „înțelegere" comună cu privire la utilizarea anumitor sisteme de armament furnizate de Occident, a mai spus unul dintre oficialii americani.

„Până acum, am fost pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește pragurile", a spus oficialul, sub rezerva anonimatului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat Occidentul că furnizarea de arme Ucrainei capabile să lovească teritoriul rusesc ar fi „un pas serios spre o escaladare inacceptabilă".

Reprezentantul democrat Jason Crow, care a vizitat Ucraina în cursul lunii trecute și a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că nu este îngrijorat de riscul de escaladare.

Douglas Lute, fost ambasador al SUA la NATO, spune că Ucraina are destule ținte rusești în interiorul Ucrainei și nu se îngrijorează în privința unei posibile escaladări.

Dar el a recunoscut riscul unei escaladări și al unei diviziuni în cadrul NATO în cazul în care Ucraina ar lansa atacuri în interiorul Rusiei.

„Ar declanșa o dezbatere care ar diviza alianța. Și, bineînțeles, alianța nu dorește acest lucru. Și nici Ucraina nu vrea", a declarat Lute pentru Reuters.

Citeste si:
SUA intenționează să ofere Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană NASAMS
SUA intenționează să ofere Ucrainei sisteme avansate de apărare aeriană NASAMS
Statele Unite intenționează să anunțe săptămâna aceasta achiziția unui sistem avansat de apărare antirachetă cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, relatează CNN, citând...
O nouă provocare pentru armata Ucrainei în Donbas. Armele occidentale ar putea face diferența
O nouă provocare pentru armata Ucrainei în Donbas. Armele occidentale ar putea face diferența
Trupele ucrainene vor încerca să ţină linia frontului pe poziţii avantajoase lor în faţa trupelor ruse în zona oraşului Lisiceansk, în încercarea de a câştiga astfel timp până când...