Trupele ucrainene au folosit „drone de nuntă” și Google Maps pentru a lovi forțele ruse în primele zile haotice ale războiului. Mărturii făcute în premieră

Joi, 18 Mai 2023, ora 14:05
4762 citiri
Trupele ucrainene au folosit „drone de nuntă” și Google Maps pentru a lovi forțele ruse în primele zile haotice ale războiului. Mărturii făcute în premieră
Dronă folosită în războiul din Ucraina

Dronele civile și Google Maps au fost concepute pentru a îmbunătăți viața oamenilor, nu pentru a o curma, dar când coloanele de tancuri rusești păreau să se apropie de Kiev în zilele de după atacul Rusiei din 24 februarie 2022, apărătorii ucraineni disperați au descoperit că dețin două bunuri neașteptate.

Colonelul Oleh Șevciuk, comandantul Brigăzii 43 Artilerie a Ucrainei, și col. Serhi Ogherenko, șeful de stat major al brigăzii, au declarat presei ucrainene că au putut folosi drone civile și Google Maps, uneori cu ajutorul civililor ucraineni, pentru a localiza și țintiți forțele ruse în primele zile ale războiului.

La acea vreme, tunarii ucraineni s-au confruntat cu problema lovirii vehiculelor rusești – ținte în mișcare – fără observatori pregătiți pentru a estima unde va fi vehiculul când va ateriza obuzul, scrie Bussines Insider.

„De aceea avem nevoie de „ochi””, a spus Ogherenko. „Am chemat civilii și i-am întrebat: „Vedeți această secțiune a drumului? Dacă un obuz lovește într-un minut și jumătate, ne puteți spune cel puțin unde a explodat?” Apoi persoana descria locul exploziei, iar noi deschideam o hartă Google și vedeam, da, există un astfel de loc în spatele grădinilor de legume”.

De asemenea, civilii s-au oferit să-și folosească dronele personale pentru a face cercetări și observări pentru artilerie. Quadcopterele DJI Mavic – supranumite „drone de nuntă” pentru că asta erau folosite pentru a înregistra înainte de război – s-au dovedit neprețuite pentru Brigada 43 de Artilerie. „Au furnizat poza”, a spus Șevciuk.

Dronele – atât modele militare, cât și modele civile – sunt printre cele mai vitale active pentru trupele de ambele părți ale războiului. Dronele ucrainene și rusești se plimbă pe cer în mod constant, căutând poziții și mișcări inamice, precum și baterii de artilerie, depozite de aprovizionare și posturi de comandă.

Șevciuk a povestit cum „un tip de la o benzinărie chiar le-a dat acces la camera lui”. În loc să explice situația trăgarilor ucraineni, proprietarul le-a spus: „aici este parola. Vedeți singuri”, și-a amintit Șevciuk. „Așa am văzut prima noastră țintă live – o coloană de ceceni lângă Novi Bikiv îndreptându-se spre Kiev. Așa că i-am „întâlnit” trei kilometri mai întâlnit”.

Uneori, forțele ucrainene primeau indicii că trupele ruse se aflau într-un sat, dar nu locația lor exactă. „Deschidem o hartă Google, vedem un magazin, căutam numărul lui de telefon și îl formăm”, a spus Șevciuk, care a descris o conversație tipică:

"Bună seara, suntem din Ucraina! Aveți vreun Kațaps (insultă ucraineană pentru ruși) în sat?" "Da." "Unde?" — În spatele casei bunicii Hanna. — Ce casă are bunica Hanna? „Ei bine, toată lumea o cunoaște!”

„Așa că vorbești puțin cu oamenii și realizezi unde este totul”, a adăugat Șevciuk.

Acesta nu este singurul exemplu al modului în care societatea civilă ucraineană folosește tehnologia de consum pentru a îmbunătăți capacitățile militare ale Ucrainei. Pentru a face față valurilor de drone rusești cu rază lungă de acțiune care pătrund adânc în teritoriul ucrainean, armata ucraineană a format echipe mobile de apărare aeriană echipate cu arme antiaeriene cu rază scurtă de acțiune.

Ucrainenii care folosesc camere video și telefoane mobile pentru a ajuta focul de artilerie asupra forțelor rușilor în trecere este o ilustrare bizară, aproape comică, a modului în care se poate desfășura un război modern într-un mediu urban. Dar arată, de asemenea, cu ce pericol s-au confruntat acei civili din cauza invadatorilor hotărâți să învingă armata ucraineană și apoi să reprime publicul ucrainean.

Trupele ruse și mercenarii Grupului Wagner au fost acuzați de numeroase atrocități împotriva civililor ucraineni, iar Moscova a luat măsuri împotriva ucrainenilor care trăiesc în zonele pe care încă le controlează, în efortul de a preveni atacurile partizanilor sau ale forțelor de operațiuni speciale. Oricine era suspectat că furnizează informații artileriei devastator de eficace a Ucrainei nu se putea aștepta la milă.

„Am pierdut contactul cu mulți oameni, iar unii au spus: „Asta este, îmi închid telefonul, îmi șterg toate contactele. Sunt ruși în casa alăturată”, a spus Șevciuk despre civilii cu care forțele sale au fost în contact. „Unii oameni au spus imediat: „Mi-e frică, nu-mi pune întrebări”. Dar oamenii ne-au sunat de pretutindeni”.

Tancurile rusești de milioane de euro, distruse cu drone ieftine

Trupele ucrainene au găsit o nouă modalitate de a distruge tancurile și tranșeele rusești, una care este destul accesibilă, dar și ieftină.

Un fost programator IT, care acum servește în armata ucraineană, spune că o dronă comercială cu patru rotoare care se vinde la liber pentru 300 de dolari poate fi modificată pentru a transporta explozibili care să distrugă tancurile rusești. „Echipa noastră a făcut-o de multe ori. Am distrus tancuri inamice, echipamente militare grele, personal. Este un gadget foarte efficient“, a declarat pentru Reuters soldatul, care folosește indicativul Kakrurt, în regiunea central-estică Dnipropetrovsk.

Kakrurt luptă în Brigada 35 de pușcași marini din Ucraina, care modifică dronele disponibile în comerț și le folosește pentru a ataca forțele rusești care ocupă zone întinse din estul și sudul Ucrainei.

Brigada a împărtășit cu Reuters două clipuri video care arată dronele sale zburând în ceea ce au spus că sunt tranșee rusești înainte de a detona.

Dronele au fost folosite pe scară largă atât de forțele Moscovei, cât și de cele ale Kievului, de când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Ucraina a declarat că își extinde programul de drone atât pentru recunoaștere, cât și pentru atacarea țintelor inamice, pentru a reduce decalajul dintre capacitățile sale militare și cele ale Rusiei. Soldatul a declarat că Ucraina a investit enorm în tehnologia dronelor.

„Este mai bine să folosim eficient resursele tehnice în loc de oameni. De aceea, forțele armate ucrainene se dezvoltă foarte, foarte rapid în această direcție“, a spus el.

Ușor de procurat, ușor de adaptat

Soldații Brigăzii 35 de pușcași marini au prezentat mici drone comerciale cu patru rotoare care roiau în jurul lor în timp ce erau pilotate de soldați care foloseau telefoane.

„Echipa noastră a decis să folosească drone civile, să le refacă pentru a distruge inamicul. Sunt ușor de procurat, ușor de adaptat la scop“, a mai reacționat Kakrurt.

Un alt soldat, poreclit „Reshik”, a prezis că Ucraina va folosi pe scară largă dronele care zboară până la țintă înainte de a fi detonate atunci când își va începe mult așteptata contraofensivă în următoarele săptămâni.

„Dronele kamikaze vor juca un rol uriaș în contraofensivă în atacarea tranșeelor în care inamicul se adăpostește și în uciderea inamicului“, a spus el.

Primul soldat a declarat că dronele nu au fost vulnerabile la sistemele rusești de bruiaj care folosesc sateliți și că acestea au fost în aer pentru o perioadă atât de scurtă de timp înainte de a detona încât interferențele radioelectronice au fost, de asemenea, ineficiente.

„Chiar și pentru interferența radioelectronică pur și simplu nu există suficient timp pentru a porni, a începe să lucreze și să interfereze cu frecvențele pe care lucrăm“, a spus el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Atacurile cu drone din timpul nopţii de sâmbătă spre duminică ale Rusiei asupra Ucrainei s-au concentrat asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, continuând un model care pare să se...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #drone, #artilerie , #Razboi Ucraina