Cum au găsit rușii antidot dronelor Bayraktar TB2, considerate salvatoarele Ucrainei

Duminica, 28 Mai 2023, ora 23:01
9049 citiri
Cum au găsit rușii antidot dronelor Bayraktar TB2, considerate salvatoarele Ucrainei
Drona Bayraktar/ FOTO: .turkishdefencenews.com

În primele luni ale războiului Rusia-Ucraina, dronele Bayraktar TB2 din Turcia au fost salutate drept salvatorul Ucrainei și considerate viitorul războiului.

Au apărut mai multe rapoarte și videoclipuri despre Ucraina folosind armele pentru a lovi tancuri, blindate și bărci de patrulare rusești. Popularitatea lor a inspirat chiar și un cântec popular devenit viral.

Cu toate acestea, un an mai târziu, multe dintre aceste drone au fost doborâte, iar cele care au mai rămas au sarcini reduse la recunoaștere, potrivit unui expert.

„Evaluarea generală a dronelor precum TB2 este că ele funcționează bine fără apărare aeriană și electronică sofisticată dispusă împotriva lor”, a declarat Samuel Bendett, analist și expert în sisteme militare fără pilot și robotizate la Centrul pentru Analize Navale, pentru Insider.

„Fiind un UAV relativ lent și care zboară jos, poate deveni o țintă pentru o serie de sisteme de apărare aeriană care sunt bine organizate – am văzut asta în Libia și în Nagorno-Karabah”.

Rusia are un sistem sofisticat de război electronic

În timp ce Rusia a fost vulnerabilă la loviturile dronelor ucrainene în primele luni ale războiului, ulterior s-a adaptat prin îmbunătățirea războiului electronic și de atunci a doborât și a blocat cu succes multe dintre dronele Ucrainei.

„Odată ce armata rusă s-a unit, a reușit să doboare multe TB2”, a spus Bendett.

Ucraina a declarat anul trecut că a primit 50 de drone TB2 de la începutul invaziei ruse, dar până la sfârșitul anului 2022, au dispărut în mare măsură de pe câmpul de luptă.

Comandantul forțelor ruse de apărare antiaeriană, generalul-locotenent Andrei Demin, a susținut că forțele ruse au distrus mai mult de 100 de drone în aprilie.

Acum, Ucraina folosește în principal TB2 pentru a stânge informații, supraveghere și recunoaștere, mai degrabă decât pentru atac, a spus Bendett.

Forțele ucrainene folosesc „optica și senzorii avansați” ai dronelor pentru a ghida alte drone pentru atacuri, rămânând în afara razei de acțiune a sistemelor aeriene și sistemelor de bruiaj rusești”, a spus el.

Într-adevăr, o evaluare recentă susține că Rusia se află pe primul loc în războiul împotriva dronelor și a estimat că forțele sale doboară aproximativ 10.000 de drone ucrainene în fiecare lună.

Războiul electronic este o „componentă critică” a tacticii Rusiei și contribuie la pierderile enorme ale dronelor ucrainene, arată un raport publicat de RUSI.

Ucraina a avut inițiativa, dar "pe măsură ce armata rusă se adaptează, nu poate fi loc de mulțumire" spun analiștii RUSI.

Rusia recurge la tactica pe care URSS a folosit-o în bătălia de la Kursk pentru a opri contraofensiva Kievului
Rusia recurge la tactica pe care URSS a folosit-o în bătălia de la Kursk pentru a opri contraofensiva Kievului
Un obstacol neobișnuit de descurajator în calea trupelor ucrainene în această contraofensivă este o tactică adoptată de forțele ruse: cedarea terenului și apoi riposta. În loc să...
Tancurile americane Abrams vin prea târziu? Expert militar: ”Nu ar trebui să tragem concluzii pripite despre viitorul războiului”
Tancurile americane Abrams vin prea târziu? Expert militar: ”Nu ar trebui să tragem concluzii pripite despre viitorul războiului”
Un lot de tancuri M1 Abrams a sosit în sfârșit în Ucraina, împreună cu echipajele instruite să le folosească. Deși tancul este unul dintre cele mai bune — dacă nu cel mai bun tanc din...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #drone bayraktar, #aparare antiracheta , #Razboi Ucraina