Iranul a reaprovizionat Rusia cu drone de tip Shahed-131 şi Shahed-136, susțin serviciile secrete britanice

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 23:53
3000 citiri
Iranul a reaprovizionat Rusia cu drone de tip Shahed-131 şi Shahed-136, susțin serviciile secrete britanice
Dronă iraniană Shahed-131/ FOTO: glavcom.ua

Ministerul britanic al Apărării a anunţat, vineri, că Rusia a primit probabil o reaprovizionare cu drone iraniene de tip Shahed-131 şi 136, existând informaţii că au fost atacuri cu aceste dispozitive după o pauză de trei săptămâni.

Statul major ucrainean a anunţat, marţi, că a doborât cel puţin paisprezece drone de tip Shahed-136, se menţionează în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării în legătură cu situaţia de pe frontul din Ucraina. Ultima dată când un avion Shahed-136 a fost doborât în Ucraina a fost pe 17 noiembrie, precizează raportul.

De asemenea, oficialii ucraineni au spus, miercuri, că s-au folosit drone kamikaze de fabricaţie iraniană pentru atacuri în regiunile Zaporojie şi Dnipropetrovsk.

Ultima doborâre a unor drone Shahed-136 iraniene doborâte în Ucraina a avut loc la 17 noiembrie 2022.

Dacă se verifică, este probabil ca Rusia să fi reînceput atacurile cu avioane fără pilot nou livrate, susțin serviciile secrete militare britanice.

Forţele Aeriene Ucrainene au precizat miercuri că Armata Rusiei a comandat 1.700 de drone kamikaze iraniene Shahed-136.

Forțele ucrainene și cele rusești se luptă în prezent în regiunea Donețk, iar orașul Bahmut, unde se dau lupte crâncene, potrivit The Guardian.

„Pe alocuri ne despărțeau doar 100 de metri", și-a amintit un soldat ucrainean, despre o bătălie de câteva zile într-un sat din apropiere Bahmut. „Noi eram pe un deal jos, iar ei erau pe altul. Uneori, puteam chiar să le auzim râsetele", a povestit militarul ucrainean.

Statele Unite se pregătesc să trimită Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 275 de milioane de dolari

La Washington, s-a anunțat oficial că Statele Unite se pregătesc să trimită Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 275 de milioane de dolari, inclusiv cantități mari de muniție și sisteme de înaltă tehnologie care pot fi folosite pentru a detecta și contracara dronele.

Numeroasele valuri de atacuri cu drone și rachete rusești asupra infrastructurii Ucrainei din ultimele luni au provocat pagube uriașe și au lăsat milioane de oameni fără electricitate, încălzire și apă, în timp ce iarna se face tot mai simțită.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia pare să își încetinească activitățile militare pentru a se regrupa și a lansa o nouă ofensivă atunci când vremea se va încălzi.

Însă președintele rus Vladimir Putin a promis, la 8 decembrie, că va continua atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene. „Se face mult zgomot în legătură cu loviturile noastre asupra infrastructurii energetice a unei țări vecine”, a declarat Putin la o ceremonie militară de decernare a premiilor de la Kremlin. „Acest lucru nu va interfera cu misiunile noastre de luptă”, a adăugat Putin.

Într-un alt semn că Moscova este hotărâtă să mențină presiunea militară în timpul lunilor reci, Ministerul rus al Apărării a declarat pe 8 decembrie că soldații săi se pregătesc pentru lupte în condiții de iarnă, participând la exerciții de antrenament tactic în Belarus.

Aleksandr Lukașenko, liderul autoritar din Belarus care s-a bazat pe trupele rusești pentru a reprima o revoltă populară în urmă cu doi ani, a permis ca țara sa să servească drept rampă de lansare pentru invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

„Este acum mult zgomot despre atacurile noastre asupra infrastructurii energetice a unei ţări vecine. Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul Crimeii? Cine a aruncat în aer liniile electrice ale centralei nucleare de la Kursk? Cine a întrerupt apa în Doneţk?”, a spus Vladimir Putin la o ceremonie de decorare a militarilor ruşi.

Insistând asupra opririi aprovizionării cu apă în regiunea separatistă pro-rusă Doneţk, Putin a acuzat Ucraina de un „act de genocid”. El le-a reproşat de asemenea politicienilor occidentali că închid ochii în faţa acţiunilor responsabililor ucraineni. În schimb, „când noi începem să facem ceva ca răspuns, zgomotul, gălăgia, pocnetele se aud în tot universul”, a ironizat liderul de la Kremlin.

Citește și:
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică unde ucrainenii pot raporta fapte de corupție și pe profitorii de război
SUA au deschis o linie telefonică telefonică la care oricine poate suna anonim pentru a raporta fapte de corupție în domeniul ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, abuz sau abuz sexual,...
Polonia conduce răspunsul Europei la invazia rusă în Ucraina. Kremlinul e furios și cere „marilor țări europene” să echilibreze situația
Polonia conduce răspunsul Europei la invazia rusă în Ucraina. Kremlinul e furios și cere „marilor țări europene” să echilibreze situația
Germania și Statele Unite au ținut capul de afiș prin decizia de a trimite tancuri în Ucraina. Cu toate acestea, eroul necunoscut din spatele acestei decizii importante a fost de fapt Polonia....