Dronele iraniene folosite de Rusia, o amenințare pentru forțele ucrainene

Duminica, 18 Septembrie 2022, ora 23:36
10815 citiri
Dronele iraniene folosite de Rusia, o amenințare pentru forțele ucrainene
Drona iraniana „Shahed-136”, revopsite în culorile rusești și redenumite „Geran-2” , distrusă de ucranieni. FOTO: sofrep.com

Dronele iraniene, pe care Rusia a început să le folosească, pot cauza probleme considerabile armatei ucrainene, scrie The Wall Street Journal.

„Rusia a provocat daune grave forțelor ucrainene cu ajutorul dronelor iraniene recent introduse, în prima lor desfășurare pe scară largă a unui sistem de arme străin de la începutul războiului”, scrie publicația, citând comandanți ucraineni.

Săptămâna trecută, dronele „Shahed-136”, revopsite în culorile rusești și redenumite „Geran-2” au început să apară peste pozițiile de blindate și de artilerie ucrainene din nord-estul regiunii Harkov, a spus colonelul Rodion Kulaghin, comandantul celei de-a 92-a brigăzii mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit comandantului ucrainean, numai în zona de acțiune a brigăzii sale, dronele iraniene, care de obicei zboară în perechi și apoi își lovesc țintele, au distrus două obuziere autopropulsate de 152 mm, două obuziere autopropulsate de 122 mm, precum și două vehicule blindate de luptă de infanterie.

Potrivit lui Kulaghin, înainte de utilizarea actuală la scară largă a dronelor Shahed, Rusia a efectuat luna trecută un test lovind cu o dronă un obuzier remorcat M777 de 155 mm furnizat de SUA, iar o altă dronă iraniană s-a prăbușit și a fost recuperată.

În prezent, dronele iraniene sunt desfășurate în regiunea Harkov, unde Brigada 92 și alte forțe ucrainene au lansat o contraofensivă luna aceasta.

„În alte zone, rușii au un avantaj în artilerie. Aici nu mai au acel avantaj de artilerie, așa că au început să recurgă la aceste drone”, a spus colonelul Kulaghin.

Dronele iraniene, contrapondere la HIMARS

„Shahed-136 poate oferi Rusiei o „contragreutate puternică” pentru sistemele de arme de înaltă tehnologie, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS pe care SUA le-au furnizat Ucrainei”, a declarat Scott Crino, fondatorul și directorul executiv al Red Six Solutions LLC. o firma de consultanță strategică.

În opinia sa, prezența Shahed-136 în războiul din Ucraina schimbă planurile operaționale ale Kievului, deoarece dimensiunea câmpului de luptă ucrainean face dificilă protecția împotriva acestor drone.

Crino a spus că Shahed-136 poate fi folosită eficient atunci când una țintește sistemul radar, iar cealaltă piesele de artilerie. Iranul are, de asemenea, sisteme anti-blocare care pot face mai dificilă contracararea dronelor de către forțele ucrainene.

Folosirea de către Rusia a dronelor Shahed-136 în Ucraina este cea mai mare extindere a geografiei armelor Teheranului în afara Orientului Mijlociu, unde Iranul și-a folosit cu succes dronele pentru a face presiuni asupra Americii și a aliaților săi.

Expertul subliniază, de asemenea, deficiențele semnificative ale programului rusesc de drone, care nu a reușit să egaleze puterea de foc a dronelor armate utilizate de Ucraina.

Ministerul Apărării al Marii Britanii, în informațiile actualizate din 14 septembrie, susține și probabilitatea mare ca Rusia să fi desfășurat pentru prima dată drone iraniene în Ucraina. Remarcând că Shahed-136 are o rază de acțiune de 2.500 de kilometri, se pare că Moscova folosește aceste drone pentru lovituri tactice în apropierea liniilor frontului, în loc să distrugă mai multe ținte strategice în adâncul teritoriului ucrainean.

Potrivit colonelului Kulaghin, dronele iraniene sunt relativ mici și zboară la o altitudine foarte joasă, ceea ce face dificilă detectarea lor de către sistemele de apărare aeriană ucraineană. El a spus că speră ca SUA și aliații săi să ofere Ucrainei o tehnologie mai avansată anti-drone sau să intervină pentru a perturba transporturile de drone iraniene către Rusia.

Dronele de diferite tipuri joacă un rol important în conflictul ucrainean, în special pentru că niciuna dintre părți nu are superioritate aeriană și, prin urmare, nu este dispusă să folosească avioane cu pilot pentru a ataca pozițiile inamice. Sute de drone de recunoaștere militare și comerciale plutesc de-a lungul liniilor frontului în fiecare zi.

Experții spun că Ucraina le va neutraliza

Iranul a devenit unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de drone de luptă din lume, parțial după ce a intrat în posesia unor drone americane care s-au rătăcit în Irak și Afganistan în ultimele două decenii și au ajuns la iranieni.

Administrația Biden a avertizat de luni de zile că Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei sute de drone pentru a fi utilizate în Ucraina. SUA se așteptau inițial ca Teheranul să livreze drone capabile să transporte rachete, mai degrabă decât drone kamikaze Shahed.

Michael Knights, expert militar la Institutul Washington pentru Orientul Mijlociu, consideră că forțele ucrainene vor putea contracara rapid amenințarea reprezentată de dronele kamikaze iraniene.

„Dronele Iranului arată grozav în Yemen, Siria și Gaza, dar pot fi din ce în ce mai blocate”, a spus el. Potrivit acestuia, Ucraina are „apărare antiaeriană serioasă și mijloace de război radio-electronic, cu care Iranul nu avea nicio treabă înainte”.

Aceste drone, a adăugat Knights, „fac impresie la început, iar apoi efectul de „șoc” dispare”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Americanii vor să înarmeze și să reconstruiască Ucraina cu banii rușilor. 3 miliarde de euro ar ajunge anual la Kiev
Statele Unite speră că reuniunile de primăvară ale FMI şi ale Băncii Mondiale vor face posibilă să avanseze, împreună cu ţările partenere, proiectul de a folosi activele blocate ale...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #drone iraniene , #Rusia