Dronele ucrainene „Shark” fac echipă cu HIMARS pentru a elimina cinci sisteme Buk rusești

Luni, 11 Septembrie 2023, ora 23:31
4881 citiri
Dronele ucrainene „Shark” fac echipă cu HIMARS pentru a elimina cinci sisteme Buk rusești
Drona ucraineana Shark/ FOTO: mil.in.ua

Noile imagini arată drone ucrainene „Shark” în acțiune, în timp ce soldații Kievului atacau mai multe sisteme de apărare antiaeriană ruse cu lansatoare americane HIMARS. Operațiunea are loc în regiunea Zaporojie unde au loc lupte aprige și unde Ucraina își concentrează o mare parte din eforturile sale contraofensive.

Ucraina a folosit dronele Shark pentru a efectua recunoașteri, înainte de a lovi cinci sisteme rusești de rachete sol-aer „Buk” în regiunea controlată de Moscova cu rachete HIMARS, a informează portalul NEXTA.

HIMARS-urile au fost utilizate pe scară largă de forțele ucrainene pentru a viza pozițiile și activele rusești, de când SUA au livrat lansatoarele de rachete multiple în iunie 2022.

Ucraina a folosit frecvent drone Shark pentru recunoașteri aeriene în Zaporojie, unde Kievul a spus că forțele sale au trecut acum de prima linie de apărare a Rusiei pregătită cu meticulozitate.

Nu este clar ce tip de sistem Buk a fost eliminat cu lovituri de HIMARS, iar Newsweek nu poate verifica în mod independent momentul sau locația unde a fost înregistrat videoclipul.

Dronele Shark au rază medie de acțiune și sunt produse de compania ucraineană Ukrspecsystems. „Rechinii“, produși special pentru armată, sunt „foarte rezistenți” la atacurile de război electronic și încercările de bruiaj, ceea ce înseamnă că drona va „continua să funcționeze și să-și îndeplinească misiunea, oferind informații valoroase”, în ciuda contramăsurilor, potrivit Ukrspecsystems.

Ukrspecsystems afirmă că aceasta are o autonomie de peste două ore, o rază de comunicare de 60 de kilometri și o altitudine recomandată de zbor de 2.000 de metri.

Drona SHARK are de asemenea un senzor electro-optic ce permite zoom de 30x și o cameră digitală suplimentară.

Cu o anvergură a aripilor de 1,91 metri și o greutate de decolare de doar 10 kilograme ea poate fi pregătită pentru lansare în 10 minute și a fost proiectată să poată opera la temperaturi ce variază între -15°C și +50°C, atingând o viteză maximă de 150 de kilometri pe oră.

Dronele de recunoaștere, cum ar fi Shark, ajută forțele ucrainene să identifice unde să țintească cu lovituri de artilerie și rachete. La mijlocul lunii iunie, agenția de informații militare din Kiev a declarat că dronele Shark au fost deosebit de utile pentru ca HIMARS să lovească la țintă.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Doi ani de război în Ucraina. Militarii ucraineni sunt depășiți numeric și epuizați, dar încă au motivație să lupte. Lipsa armamentului, cea mai mare problemă
Războiul din Ucraina intră sâmbătă în cel de-al treilea an. Reuters a intervievat peste 20 de soldaţi şi comandanţi ucraineni din unităţi de infanterie, drone şi artilerie de pe...
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #drone shark, #HIMARS, #buk , #Razboi Ucraina