Arma puțin cunoscută care vine de hac dronelor iraniene trimise de ruși deasupra Kievului

Joi, 05 Ianuarie 2023, ora 00:44
1770 citiri
Arma puțin cunoscută care vine de hac dronelor iraniene trimise de ruși deasupra Kievului
Sistemul antiaerian german Gepard/ FOTO: dbwv.de

Ucraina a ajuns să anihileze toate dronele iraniene trimise de Rusia să lovească infrastructura critică ucraineană, doborând 80 deasupra Kievului numai în timpul atacului din noaptea de Revelion, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenskii, săptămâna aceasta.

Dar cum a reușit? Potrivit oficialilor și consilierilor ucraineni ai Kievului, care au vorbit cu POLITICO, o mare parte din aceasta ispravă se datorează sistemului Gepard de fabricație germană, un vehicul care poate trimite fluxuri duble de cartușe de 35 mm spre cer pentru a lovi dronele. Berlinul a trimis 30 de vehicule Gepard în Ucraina în ultimul an, și încă șapte vor fi trimise anul acesta.

Arma, în esență un tun antiaerian care se află deasupra unui vehicul cu șenile, oferă Ucrainei un sistem mobil de apărare aeriană care a jucat un rol cheie în distrugerea dronelor și rachetelor rusești, pe măsură ce Kremlinul continuă să trimită valuri de astfel de arme atât asupra centralele electrice, cât și asupra sistemelor electrice. Atacurile aeriene au aruncat Kievul și alte orașe în întuneric și au oprit căldura pentru zeci de mii de civili forțați să tremure pe timpul iernii.

Din septembrie, apărarea antiaeriană ucraineană a distrus 540 de drone kamikaze iraniene, potrivit lui Iuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene. Gepard „este eficient împotriva acestor UAV-uri, precum și împotriva rachetelor de croazieră”, a adăugat el, „dar acest armament, care este destinat apărării aeriene a forțelor terestre, nu este suficient”.

Având în vedere volumul amenințărilor cu drone și rachete, forțele ucrainene încă trebuie să folosească o gamă largă de sisteme scumpe de rachete antiaeriene, atât arme mai vechi din era sovietică, cât și sisteme radar mai noi și lansatoare de rachete trimise de aliații occidentali.

Deși oficialii americani nu pot confirma numărul mare de drone doborâte, „nu avem niciun motiv să nu credem ce spun ei”, a spus un oficial al Departamentului Apărării care a dorit să=și păstreze anonimatul.

Probleme cu munițiile

În timp ce Gepard s-a dovedit excepțional de eficient, altă problemă se profilează la orizont.

Muniția pentru cele două tunuri ale vehiculelor Gepard au fost fabricate în Elveția, iar guvernul de acolo a refuzat să permită Germaniei să reexporte aceste cartușe în Ucraina, invocând statutul său neutru.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a scris guvernului elvețian în octombrie cerând trimiterea a 12.400 de cartușe pentru Ucraina, dar cerere a fost respinsă. În decembrie, producătorul german Rheinmetall a declarat că va deschide o nouă linie de producție pentru a începe să producă muniție de 35 mm, dar primele tranșe nu vor fi disponibile până la sfârșitul acestui an.

Lipsa capacității industriale interne a alarmat din ce în ce mai mult guvernele occidentale de la începutul războiului. Drept urmare, SUA și aliații săi europeni lucrează în grabă pentru a identifica munițiile pe care le-ar putea scoate din stocurile mai vechi și iau în considerare modalități de a începe să-și pună în comun resursele, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă să epuizeze depozitele NATO.

La Washington, au început discuții cu ușile închise despre scoaterea din depozite a munițiilor din perioada Războiului Rece și modernizarea lor suficient cît să fie utile Kievului, potrivit unei persoane familiarizate cu discuțiile. Un astfel de program a început deja, cu rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană HAWK, fabricate în SUA, care au fost retrase de mult timp, iar acum programate să primească actualizările necesare pentru a fi trimise pe frontul ucrainean.

Rachetele HAWK vor fi asociate cu mai multe lansatoare pe care Spania s-a angajat să le trimită Ucrainei. Hawk sunt încă folosite în Europa și în alte părți, dar au fost eliminate treptat de armata americană la începutul anilor 1990 în favoarea sistemului Patriot.

Statele Unite caută, de asemenea, modalități de a opri furnizarea de drone iraniene către Rusia.

„Căutăm modalități de a viza producția iraniană de UAV-uri prin sancțiuni, controale la export și discutând cu companii private care furnizează componente pentru drone”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson. „Evaluăm pașii suplimentari pe care îi putem face în ceea ce privește controalele la export pentru a restricționa accesul Iranului la tehnologiile utilizate la fabricarea dronelor”, a spus acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Harkovului. "Oraşul este atacat cu drone Shahed"
Atacurile cu drone din timpul nopţii de sâmbătă spre duminică ale Rusiei asupra Ucrainei s-au concentrat asupra oraşului Harkov, din nord-estul Ucrainei, continuând un model care pare să se...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #drone, #sisteme gepard, #kiev , #Razboi Ucraina