E mai ușor pentru Ucraina să elibereze Crimeea decât Donbasul, susține un comandant veteran

Sambata, 15 Aprilie 2023, ora 21:00
2869 citiri
E mai ușor pentru Ucraina să elibereze Crimeea decât Donbasul, susține un comandant veteran
Crimeea, ocupată de ruși în 2014/ FOTO: .pravda.com.ua

Având în vedere dificultatea cu care forțele ruse s-au confruntat în luptele pentru Bahmut în ultimele șapte luni, trupele ucrainene ar putea în cele din urmă să elibereze Crimeea ocupată înainte de a revendica Donbas, a declarat într-un interviu pentru postul de radio NV Evgheni Diki, fost comandant al unei companii din Batalionul Aidar din Ucraina.

În 2014, Diki a comandat Compania a 2 -a din Batalionul Aidar. Din 2018, el conduce Centrul Național de Cercetare Antarctică al Ucrainei, fiind un om de știință recunoscut, deținând un doctorat în ecologie.

„În primul rând, trebuie să înțelegem că nu va fi ușor: nu ar trebui să ne așteptăm ca Donbasul să se prăbușească la fel de ușor ca regiunea Harkov toamna trecută (în timpul contraofensivei ucrainene din Harkov)”, a spus Diki.

„Vorbind în sens strict militar, eliberarea Crimeii este o sarcină mult mai simplă decât eliberarea Donbasului. Nu voi fi surprins dacă vom lua Sevastopol înainte de Donețk. Totul s-ar putea întâmpla invers, dar sper că nu vom repeta greșelile rușilor făcute anul trecut și pe care le fac și acum.”

Comentând despre lupta brutală în desfășurare pentru Bahmut, Diki a spus că se așteaptă ca Kievul să folosească o abordare diferită atunci când vine vorba de eliberarea regiunilor ocupate Donețk și Lugansk.

„Sper foarte mult că nu vom ataca Donbasul direct, așa cum fac ei acum”, adaugă el.

„Acestea ar trebui să fie operațiuni ample pentru a înconjura inamicul, evitând luptele apropiate în zonele urbane industrializate și lupta pe fiecare metru – așa cum au făcut rușii în ultimele luni. În acest sens, operațiunea noastră de eliberare a Donbasului nu va oglindi avansul rusesc, ci va fi organizată într-un mod complet diferit.”

Pentru a realiza o astfel de manevră și a înconjura trupele rusești în Donbas, Diki a spus că Ucraina ar putea chiar să treacă pe teritoriul Rusiei.

„După cum am spus, singurele opțiuni viabile sunt operațiunile profunde pentru a învălui inamicul, poate chiar tăierea teritoriului rus”, a subliniat el.

Ucraina "va testa și va utiliza" toate armele neinterzise pentru a-și elibera teritoriul

Ucraina "va testa și va utiliza" toate armele neinterzise pentru a-și elibera teritoriul, inclusiv Crimeea ocupată de Rusia, a declarat vineri, 14 aprilie, secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare, Oleksii Danilov.

Comentariul lui Danilov intervine în timp ce Kievul ar urma să înceapă o contraofensivă în săptămânile sau lunile viitoare, urmărind să recucerească teritoriul aflat sub control rusesc în sudul și estul țării.

„Crimeea este teritoriul Ucrainei și noi vom testa și vom folosi acolo toate armele neinterzise de legile internaționale, care vor ajuta la eliberarea teritoriilor noastre", susține el într-o postare pe Twitter.

General american: Ucraina ar putea elibera Crimeea până la sfârșitul verii

Ucraina ar putea recuceri peninsula Crimeea, anexată de Rusia, până la sfârșitul verii, spune fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul în retragere Ben Hodges.

”Ucraina va fi capabilă să elibereze Crimeea până la finele lunii august dacă – și am inclus această avertizare nu o dată – va primi armele de precizie cu rază lungă de acțiune de care are nevoie pentru a porni acțiunea”, afirmă fostul comandant al trupelor americane staţionate în Europa, Benjamin (Ben) Hodges.

Generalul în retragere crede că armata ucraineană este capabilă de un atac profesionist și eficient, al cărui scop va fi să izoleze Crimeea și să creeze condițiile pentru o eventuală eliberare a regiunii în decursul acestui an.

Vorbind despre conținutul și repercusiunile scurgerii de documente americane ultrasecrete, care detaliază o serie de aspecte, inclusiv apărarea aeriană ucraineană și o criză de muniție pentru sistemele de apărare aeriană și antirachetă ale Kievului, Hodges a subliniat că documentele nu fac decât să evidențieze necesitatea de a sprijini țara atacată de Rusia.

Partenerii occidentali ai Kievului au furnizat un sprijin militar crucial, în special tancuri de luptă moderne și vehicule de luptă blindate de la invazia pe scară largă a Rusiei declanșată în februarie 2022.

Dar ei nu au furnizat arme mai grele, precum avioane de vânătoare F-16, pe care Ucraina le-a cerut.

Kievul și-a dezvoltat de asemenea propriile arme, precum drone și racheta Neptun pe care afirmă că a utilizat-o pentru a scufunda nava amiral a Flotei ruse în Marea Neagră anul trecut.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.

La 24 februarie, Moscova a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina în ceea ce ea numește "operațiune militară specială", denunțată de Kiev și de Occident drept o agresiune neprovocată, ilegală și nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #eliberare, #Donbas, #Crimeea, #arme , #Razboi Ucraina