Ucraina își extinde contraofensiva în Lugansk. Militarii au început să atace fortele ruse în Lisichansk

Sambata, 10 Septembrie 2022, ora 17:11
14586 citiri
Ucraina își extinde contraofensiva în Lugansk. Militarii au început să atace fortele ruse în Lisichansk
FOTO Hepta

Informații de ultimă oră provenite din surse deschise ucrainene arată că Forțele Armate ale Ucraineiar fi pătruns în Lisichansk, regiunea Lugansk.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a spus că Ucraina își menține un punct de sprijin în Luhansk și există rapoarte conform cărora încearcă să împingă forțele de ocupație ale Rusiei de la Lisichansk. Luptele au loc chiar în apropierea unei rafinării.

Severodonetsk, care se află în apropiere, ar putea fi următoarea țintă a armatei ucrainene.

Potrivit unor postări pe Twitter, sunt semnalate lupte pe aeroportul Donețk.

Șoldații ruși, alungați din Izium

Forțele armate ale Ucrainei au eliberat localitatea Kupiansk, din regiunea Harkov, de invadatorii ruși, a anunțat Natalia Popova, consilier al șefului consiliului regional al Harkovului.

"Kupiansk este Ucraina! Slavă Forțelor Armate!", a scris Popova pe Facebook.

Oficialii ucraineni au transmis sâmbătă fotografii care arată trupele ridicând steagul națiunii deasupra orașului Kupiansk în care se află principalul nod feroviar care a aprovizionat forțele rusești din nord-estul Ucrainei, iar prăbușirea liniei de front rusești ar putea să se transforme într-o debandadă totală pentru trupele lui Putin din zonă. Kupiansk ar fi cel mai important câștig de până acum al extraordinarei ofensive ucrainene din această săptămână, care a provocat căderea frontului rusesc în regiunea Harkov.

Centrul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat un reportaj foto de la una dintre școlile din Kupiansk, unde se afla baza ocupanților ruși.

Recâștigarea Kupiansk de către armata ucraineană însemnă o lovitură semnificativă încasată de trupele rusești deoarece este un punct logistic de aprovizionare a forțelor de ocupație din Donbas, potrivit evaluării de sâmbătă dimineață a ministerului britanic al apărării.

Un parlamentar ucrainean susține că trupele ucrainene au intrat în orașul strategic Izium din regiunea Harkov.

Informația nu este confirmată la acest moment, dar pe unele canale de Telegram ucrainene și rusești se afirmă că trupele de ocupație s-au retras din Iziun spre est, dincolo de râul Oksil.

„Este incredibil, în primăvară rușilor le-a trebuit o lună să-l cucerească. Acum a fost nevoie de o jumătate de zi pentru a-l elibera”, a spus Oleksiy Goncharenko.

Avansul fulger a pregătit scena pentru ceea ce pare a fi o confruntare care se profilează asupra celor două zone cheie, văzute ca importante din punct de vedere strategic de ambele părți. Rusia folosește în prezent Kupiansk ca nod feroviar pentru a-și reaproviziona forțele și Izium ca rampă de lansare pentru atacurile spre sud în regiunea Donețk.

Forțele ucrainene pot distruge pozițiile rusești din jurul Izium dacă taie liniile de comunicații terestre rusești (GLOC) la nord și la sud de Izium. Forțele ucrainene întreprind măsuri pentru a izola gruparea de forțe rusești de la Izium.

Dacă ucrainenii reușesc să întrerupă GLOC-urile rusești, atunci vor avea ocazia de a crea un „cazan” în jurul lui Izium și de a destrăma o mare parte din pozițiile rusești din nord-estul Ucrainei.

Rusia a trimis întăriri zadarnic

Kremlinul a trimis în grabă resurse militare pe linia orașul Harkov-Izium în încercarea de a opri avansurile ucrainene după ce forțele ucrainene au realizat o surpriză operațională remarcabilă.

Ministerul rus al Apărării și televiziunile Kremlinului au publicat imagini cu forțe militare rusești care ar fi în drum spre consolidarea orașelor Kupyansk, Izium și în general spre oblastul Harkov, dar nu au recunoscut succesele ucrainene în zonă.

Imagini video realizate de un jurnalist militar rus, Evgheni Poddubni, arată elicoptere rusești sosind în regiune și cel puțin unul care descarcă un vehicul blindat.

„Elicopterele ajung în punctele de aterizare de-a lungul liniei de contact... Întăririle vor ajuta la oprirea oricărui avans suplimentar al regimului de la Kiev”, a spus Poddubni.

„Rezervele noastre ajung în prima linie”, a spus Poddubni.

În timp ce bloggerii militari ruși au salutat în mare parte rapoartele privind întăririle, unii au criticat Kremlinul pentru că a mutat mai întâi unități departe de linia Harkov (orașul)-Izium, pentru ca apoi să le desfășoare din nou în aceeași locație.

Forțele rusești au fost redistribuite din sudul regiunii Harkov pentru a întări regiunea Donețk și Axa Sudică pentru a face față amenințării unei contraofensive ucrainene în regiunea Herson și pentru a relua operațiunile ofensive la vest de orașul Donețk timp de mai multe săptămâni.

Unii bloggeri militari au remarcat, de asemenea, că 10 septembrie va fi o zi decisivă dacă rușii nu vor reuși să genereze la timp rezerve și un comandament capabil.

Phillips O’Brien, profesor de studii strategice și redactor șef al revistei academice Războiul în Istorie, a postat pe Twitter o remarcă interesantă despre actuala ofensivă ucraineană.

„Ceea ce face ca planificarea strategică ucraineană din ultimele câteva luni să fie atât de remarcabilă este faptul că au părut să înțeleagă toate slăbiciunile fundamentale ale armatei ruse și au conceput și executat un plan pentru a le exploata la capacitate maximă.

Cei interesați de strategii de toate tipurile și la toate nivelurile vor studia planurile ucrainene timp de zeci de ani”

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Un nou atac rusesc cu rachete asupra orașului Harkov. Pagubele materiale sunt însemnate
Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #eliberare, #kupiansk, #izium, #harkov , #Razboi Ucraina