The Guardian: O înfrângere categorică a Rusiei ar avantaja cel mai mult Europa de Est

Marti, 15 Noiembrie 2022, ora 22:41
3059 citiri
The Guardian: O înfrângere categorică a Rusiei ar avantaja cel mai mult Europa de Est
Președintele Poloniei Andrrj Duda, în vizită la omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în plin război/ FOTO: president.pl

Dacă rezultatul războiului ar putea fi determinat de aruncarea unei monede, taberele ar fi clare: democrațiile ar dori ca Ucraina să câștige, autocrațiile ar dori ca ea să piardă, scrie „The Guardian“. Dar rezultatele politice din lumea reală nu sunt atât de binare. Ele se încadrează de obicei pe un spectru între anihilare și victoria totală.

Acest lucru lasă democrațiile împărțite în cel puțin trei tabere: cea vorbitoare de limba engleză, cea din vestul Europei și cea din estul Europei minus Ungaria. Ceea ce Putin numește „vestul colectiv”, toți vor ca Ucraina să câștige. Dar nu neapărat în aceeași măsură.

Pentru Polonia și țările baltice problema este simplă. Vor ca victoria Ucrainei să fie fără echivoc. Avantajele ar fi atât materiale, cât și psihologice.

O înfrângere categorică a Rusiei ar avantaja cel mai mult Europa de Est în frunte cu Polonia, transformând regiunea dintr-o periferie într-o contrapondere la Europa de Vest, implicată într-o alianță mai strânsă cu SUA contra Chinei.

Victoria Ucrainei ar putea aduce și schimbarea de regim în Belarus – a doua piesă lipsă din proiectul istoric al Intermarium, un tampon al țărilor aliate care se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră pentru a contrabalansa puterea Rusiei.

O regiune unită în Europa de Est, cu o capacitate umană și economică de peste 100 de milioane de cetățeni, ar putea compensa dominația vechii Renanii în UE.

Această posibilitate este motivul pentru care Kremlinul subminează sistematic potențialul regiunii. Retorica ei tratează Ucraina ca pe nimic altceva decât un depozit al folclorului țărănesc slav, o superputere doar în meșteșuguri. În realitate, Ucraina, locul de naștere al lui Serghei Prokofiev și Serghei Korolev, părintele explorării spațiale sovietice, găzduiește zone de resurse naturale neexploatate, un potențial de energie fără emisii, unele dintre cele mai fertile soluri ale continentului, o industrie spațială și aviatică care a a construit cel mai mare avion din lume și lideri politici care impun respect în toată Europa.

Ce urmăresc americanii

Exploatarea acestui potențial necesită instituții transparente și investiții de capital. O parte ar putea proveni din integrarea regională cu aliații săi. Limitarea corupției și a puterii oligarhilor era deja pe agenda administrației Zelenski. După o victorie, banii de investiții ar curge.

Polonia și Ucraina sunt astăzi mult mai sărace decât Franța și Germania. Cum ar putea ele să devină, în mod realist, o forță compensatoare în viitoarea UE? La fel ca multe miracole economice postbelice – precum cele din Coreea de Sud, Japonia și Germania de Vest – și aceasta este probabilă co-sponsorizată de o superputere care ar avea mult de câștigat din ordinea politică reconfigurată.

SUA pompează deja bani, tehnologii și grupuri de reflecție în Europa de Est. În schimb, așteaptă influență și o poziție clară față de China. Acesta este considerat un preț care pare prea mare în vestul Europei, dar nu și în estul acesteia. Lituania a fost pregătită să riște relațiile comerciale cu China pentru a mulțumi SUA, în timp ce Ucraina și Republica Cehă s-au orientat spre aprovizionarea cu combustibil nuclear din SUA.

Polonia a încheiat recent un contract cu o companie americană pentru construirea primei sale centrale nucleare.

După războiul rece Europa de Vest s-a sprijinit pe trei piloni: „energia rusească, piețele chinezești și securitatea americană”. Acum primul pilon „a dispărut, iar cel de-al doilea ar putea deveni prețul celui de-al treilea”.

Interesele americane și cele din Europa de Est par astăzi aliniate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Europa de Est, #Polonia, #SUA, #interese , #Razboi Ucraina