Semne că oligarhul Evgheni Prigojin vrea să-i ia locului lui Vladimir Putin. Critici fără perdea la adresa Kremlinului

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 23:14
4126 citiri
Semne că oligarhul Evgheni Prigojin vrea să-i ia locului lui Vladimir Putin. Critici fără perdea la adresa Kremlinului
Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner/ FOTO: Twitter

Fondatorul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin încearcă să se prezinte în presa rusă ca un viitor candidat la postul de președinte al Rusiei, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Aceștia au remarcat că agenția de presă a lui Prigojin a publicat un interviu pe care l-a acordat pe 14 martie jurnaliştilor ruși de la Russia Today, RIA Novosti și Agenția Federală de Știri.

„Acest interviu este remarcabil pentru formatul său unic – în timpul interviului, Prigojin a părut să imite modul în care președintele rus Vladimir Putin își aranjează întâlnirile publice, fie pentru a-și bate joc de Putin, fie pentru a sugera subtil că Prigojin ar putea deveni președintele Rusiei. Punerea în scenă a interviului îl plasează pe Prigojin în cadrul camerei la o masă vizavi de publicul său, în același mod în care obișnuiește să apară Putin“, se arată în raportul ISW.

Analiștii observă că acest stil de prezentare este neobișnuit pentru Prigojin, deoarece până acum nu a mai folosit un astfel de format steril. De obicei, preferă cadre largi pe front sau videoclipuri dinamice, dar puse în scenă, în care se străduiește să par sincer și neartificial.

„Prigojin ar putea încerca să parodieze stilul cinematografic al lui Putin ca parte a unei campanii mai ample de trolling pentru a ataca Kremlinul sau să facă paralele tacite între el și biroul președintelui rus”, se mai spune în raport.

Șeful mercenarilor Wagner a insinuat anterior că l-ar putea înlocui într-o zi pe Putin. Tot în aceeași notă se înscrie și declarația sa sarcastică din 11 martie precum că va candida la președinția Ucrainei, subliniază ISW.

Prin acest comportament, Prigojin încearcă să dea de înțeles că are aspirații politice în Rusia, notează ISW.

Fostul ofițer FSB Igor Ghirkin a glumit recent pe seama ambițiilor politice ale lui Evgheni Prigojin comparându-l cu Iulius Cezar, cu excepția faptului că Iulius Caesar a câștigat războaie înainte de a instaura dictatura la Roma. Un critic al lui Prigojin, Ghirkin s-a referit probabil la eșecul șefului Wagner de a-și îndeplini promisiunea de a captura orașul Bahmut până în septembrie 2022.

Prigojin nu se mai sfiește să critice direct administrația Putin. El a negat recent afirmația Kremlinului că Rusia luptă cu NATO în Ucraina și a pus la îndoială dacă există cu adevărat naziști în Ucraina, așa cum susține constant Kremlinul.

Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Anturajul lui Putin nu crede în implicarea Ucrainei în atacul terorist de la Crocus. Teama de a-și contrazice șeful
Oamenii din cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin cred că nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist din sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei,...
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
O duzină de militari ucraineni au terminat primul stagiu de pregătire pentru a pilota F-16. Vor urma un nou program în Franța
Primii piloţi ucraineni instruiţi de Royal Air Force au obţinut certificarea şi îşi vor continua pregătirea în Franţa, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării. O duzină...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #evgheni prigojin, #alegeri, #Kremlin, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina