Șeful mercenarilor Wagner avertizează că ar putea dura doi ani pentru ca Moscova să ocupe estul Ucrainei așa cum și-a propus

Duminica, 12 Februarie 2023, ora 15:58
2918 citiri
Șeful mercenarilor Wagner avertizează că ar putea dura doi ani pentru ca Moscova să ocupe estul Ucrainei așa cum și-a propus
Evgheni Prigojin, șegul mercenarilor Wagner/ FOTO: The Moscow Times

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner a spus că Rusiei i-ar putea lua doi ani pentru a ocupa întregul est al Ucrainei.Într-un interviu rar. Evgheni Prigojin sugerează că cel puțin unele figuri cheie de la Moscova se pregătesc pentru un conflict prelungit, potrivit The Guardian.

„Din câte am înțeles, trebuie să obținem republicile Donețk și Lugansk”, a declarat Prigojin într-un interviu acordat bloggerului militar Semion Pegov.

Potrivit lui Prigojin, acesta este un obiectiv-cheie al Kremlinului care, „în principiu, va conveni tuturor deocamdată”.

„Bucătarul lui Putin“ care a ieșit din umbră pentru a deveni o figură de mare profil de la începutul războiului, a sugerat că Rusia se concentrează acum pe capturarea restului regiunii Donbas pe care nu a ocupat-o la începutul războiului în urmă cu aproape un an.

Acest lucru ar dura „încă un an și jumătate până la doi ani ”, a spus aliatul președintelui Vladimir Putin. Dacă scopul ar fi ocuparea întregii Ucraine până la râul Nipru, acest lucru ar dura aproximativ trei ani, a spus el.

„Dacă trebuie să ajungem la Nipru, atunci va dura aproximativ trei ani”, a adăugat el, referindu-se la ocuparea aproape în întregime a alte două regiuni ucrainene considerate de Moscova drept „republici” ale Rusiei, și anume Herson și Zaporojie.

La 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat anexarea regiunilor Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie în baza unor așa-zise referendumuri. La fel ca în cazul peninsulei Crimeea, alipită de Rusia în martie 2014, aceste referendumuri au fost organizate în mod ilegal, sub patul puștii.

În plus, Rusia revendică cele patru regiuni ucrainene în totalitate, deși le controlează doar parțial. Comunitatea internațională refuză să recunoască orice pretenție teritorială a Moscovei, care, de altfel, s-a angajat în documente anterioare să garanteze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Șeful mercenarilor Wagner spune că își dorește doar ca cei din comandamentul de vârf al armatei ruse să înțeleagă situația soldaților aflați în prima linie.

„Dacă un general ar merge în tranșee și ar vorbi cu soldații, atunci soldații, sincer, în situația actuală, vor fi pur și simplu al naibii de uimiți și foarte mulțumiți. Asta va fi suficient pentru ca ei să înțeleagă că nu stau singuri acolo cu problemele lor”, afirmă șeful Wagner, care în ultimele săptămâni și-a mai domolit criticile la adresa Ministerului rus al Apărării.

Compania sa de mercenari, Wagner, ar avea circa 50.000 de oameni în Ucraina, dintre care 40.000 recrutați din închisorile din Rusia. Mercenarii Wagner sunt cunoscuți pentru abuzurile, crimele și jafurile comise în alte țări devastate de conflicte, printre care Siria și Libia.

Oficialii ucraineni se așteaptă la un atac rusesc iminent, posibil înainte de prima aniversare a începerii războiului pe 24 februarie, deși un avans reînnoit asupra capitalei, Kiev, pare puțin probabil, după ce Putin a eșuat grav anul trecut.

Un scenariu, în conformitate cu comentariile lui Prigojin, ar însemna că trupele ruse încearcă să încercuiască armata de est a Ucrainei dinspre nord și sud, cu coloane de tancuri trecând granița în direcția Sumi și Poltava și avansând simultan din regiunea ocupată Zaporijia din sud.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #evgheni prigojin, #obiective, #ocupare donbas , #Razboi Ucraina