Putin trece la metodele lui Stalin pentru a-i ține în țară pe ruși: confiscarea proprietăților, ridicarea cetățeniei și echipele de asasini

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 22:43
5994 citiri
Putin trece la metodele lui Stalin pentru a-i ține în țară pe ruși: confiscarea proprietăților, ridicarea cetățeniei și echipele de asasini
Mii de ruși au luat calea exilului după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina/ FOTO: NBC News

Kremlinul este ocupat să dezvolte o nouă strategie pentru a face față valului recent de emigrare fără precedent, de sute de mii de oameni care au decis să părăsească Rusia.

În special, Kremlinul a fost înfuriat de declarațiile unor actori și alți artiști ruși celebri care folosesc libertatea exilului pentru a vorbi împotriva războiului. Problema a ajuns la apogeu la începutul acestei luni, când actorul Artur Smolianinov, zis și Rambo al Rusiei, și până recent actorul preferat al lui Vladimir Putin, a condamnat războiul într-un interviu emoționant pentru Novaia Gazeta Europe. Cuvintele sale au provocat o revărsare de furie din partea patrioților finanțați de Kremlin, care au cerut noi metode de a face față valului de refugiați legat de război, despre care se crede că numără între 500.000 și 700.000 de ruși.

Măsurile propuse ulterior de parlamentari includ confiscarea tuturor proprietăților din Rusia și anularea pașapoartelor rusești — în mod efectiv, deposedarea de cetățenia rusă, măsură folosită cândva de autoritățile sovietice împotriva dizidenților și scriitorilor precum Aleksandr Soljenițîn.

Activiștii și liberalii ruși au învățat din experiența amară să urmărească îndeaproape evenimentele din Belarus, un teren de testare dovedit de timp pentru măsuri represive. Prin urmare, a fost îngrijorător când, pe 5 ianuarie, dictatorul belarus Aleksandru Lukașenko a adăugat un nou instrument la lunga sa listă de puteri represive prin semnarea unei dispoziții prin care statul să-i deposedeze de cetățenie pe belarușii aflați în exil. Legislația intră în vigoare în iulie.

Măsura nu este o simplă expresie a frustrării dictatoriale. Este extrem de eficientă și pregătită cu grijă. În timp ce lumea s-a schimbat dramatic de la căderea Cortinei de Fier, exilații încă mai au nevoie de documente, iar în zilele noastre pașaportul rusesc roșu este singura bucată de hârtie pe care majoritatea refugiaților ruși, inclusiv activiștii, jurnaliștii și antreprenorii din IT o au la dispoziție. Cererea de azil politic este un proces dificil, consumator de timp și greoi. 

Confiscarea proprietăților

Confiscarea bunurilor și ridicarea cetățeniei nu sunt singurele măsuri luate în considerare. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a adus contribuția publică descriindu-i drept „trădători care s-au dus la inamic și vor ca patria lor să piară”.

Într-o postare pe Telegram, el a susținut să se acționeze „conform regulilor de pe timp de război”, citând experiența Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial. „În vremuri de război, au existat întotdeauna reguli speciale și grupuri liniștite de oameni impecabil de discreți care le pun în aplicare în mod eficient.”

Folosirea echipelor morții împotriva acelor ruși care au părăsit țara, dar rămân activi politic

Această limbaj este clar pentru orice rus. Fostul președinte rus a cerut folosirea echipelor morții împotriva acelor ruși care au părăsit țara, dar rămân activi politic.

Medvedev a avut reacții din ce în ce mai extreme față de Occident de la începutul invaziei Ucrainei, dar aceasta este prima dată când un oficial rus de nivel înalt a cerut în mod deschis folosirea de asasini pentru a-i reduce la tăcere pe criticii Kremlinului.

Este adevărat că serviciile de securitate ruse au un istoric foarte lung de crime în străinătate, dar oficial Kremlinul susține că singurele ținte sunt „teroriștii” care sunt descriși ca ținte legitime pentru sentințe extrajudiciare cu moartea. Asta se schimbă acum.

Momeală pentru specialiștii IT

Totuși, în același timp, există o parte a valului recent de emigrare pe care Kremlinul este foarte dornic să o atragă înapoi. Maksut Șadaiev, șeful Ministerului Dezvoltării Digitale, un oficial tânăr și apolitic din guvernul lui Vladimir Putin, încearcă să suplinească tehnologiile occidentale de care nu mai are parte Rusia după sancțiunile Occidentului. Ca parte a misiunii sale, vrea să-i aducă înapoi pe IT-iști ruși care au fugit în străinătate să protesteze față de invadarea Ucrainei și să evite mobilizarea.

Misiunea lui a devenit aproape imposibilă după ce țara a mobilizat toți bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani în septembrie, ceea ce a determinat aproximativ 100.000 de specialiști IT să părăsească Rusia. Chiar înainte de exodul în masă, Rusia avea deja 1 milion de specialiști IT lipsă, conform evaluării proprii a guvernului.

Echipa ministrului digital lucrează cu febrilitate la o strategie pentru a-i atrage înapoi. Disperarea guvernului este indicată de pachetul oferit, inclusiv de promisiunea de amânare a stagiului militar, ipoteci ieftine și chiar bilete de avion gratuite către Rusia. Mulți dintre cei plecați încă lucrează de la distanță pentru companii rusești, în ciuda faptului că sunt în străinătate, ceea ce înseamnă că sunt încă dependenți de regulile rusești, ceea ce Moscova vede ca o slăbiciune care poate fi exploatată.

Sunt zvonuri că opțiunea de a lucra din străinătate ar putea fi în curând interzisă. Gigantul tehnologic rus Yandex le-a cerut angajaților săi să înceapă să lucreze din nou din birourile companiei, inclusiv celor care au părăsit țara. În ianuarie, VK, gigantul tehnologic rus care controlează majoritatea platformelor de social media din Rusia, a instruit angajații care lucrează din străinătate să se întoarcă acasă sau vor fi concediați.

Profesioniștii IT sunt doar partea cea mai vizibilă a acestui nou val de emigrare legat de război, care este cu siguranță cel mai mare exod rusesc al secolului XXI.

Strategia față de rușii din străinătate este încă în curs de dezvoltare, dar pare să se inspire din epoca lui Stalin. Putin nu se mai referă la emigrare ca la o detoxifiere a societății ruse.

Cei cu abilități tehnice considerate utile pentru efortul de război și pentru supraviețuirea statului rus în general, vor fi ademeniți cu avantaje și protecție. Cei din exil care s-au ridicat împotriva Kremlinului și a războiului, se încadrează într-o categorie specială - Kremlinul vrea ca ei să simtă că sunt cu ținta pe spate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #exod, #rusi, #exil, #Vladimir Putin , #Rusia